KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 2 Bots

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by edy on Mon Sep 14, 2009 2:01 pm

ari tu saya ke PITURU LAUT KOTA BELUD tujuan untuk memeriksa dan meninjau permohonan org mau bikin tempat pelancongan. Cerita dorang begini

a. tempat tu mula2 mimang teruk, kotor oleh sampah sarap
b. lepas tu dorang kasi bersih
c. lepas tu pasir laut dorang kasi pulih lagi sampai nampak lawa
d. kemudian dorang dirikan challet utk pelancongan
e. sekarang ni... penyu pun suda pandai naik ke pantai di sini tuk betelur..
f. makin ramai para pelancong yg datang utk berenang, ambil lesen diving dan juga beriadah sambil tingu penyu2 betelur

tingu ni gambar2

** challet utk pelancong


**Pokok dan pantai yg dibersihkan


** tepi pantai dan bangunan utk "kedai, restoran, pusat penerangan dan training center"


** kawasan pantai... panjangnya kurang dari 80m... kecil saja tu tempat!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by edy on Mon Sep 14, 2009 2:02 pm

ramai pelancong dari scotland yg datang tu orang bilang....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by edy on Mon Sep 14, 2009 2:03 pm

kita buli buat tempat begini tapi bukan "laut" la... kita buat produk "sungai" pula...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by eJery on Mon Sep 14, 2009 2:59 pm

edy wrote:ari tu saya ke PITURU LAUT KOTA BELUD tujuan untuk memeriksa dan meninjau permohonan org mau bikin tempat pelancongan. Cerita dorang begini

a. tempat tu mula2 mimang teruk, kotor oleh sampah sarap
b. lepas tu dorang kasi bersih
c. lepas tu pasir laut dorang kasi pulih lagi sampai nampak lawa
d. kemudian dorang dirikan challet utk pelancongan
e. sekarang ni... penyu pun suda pandai naik ke pantai di sini tuk betelur..
f. makin ramai para pelancong yg datang utk berenang, ambil lesen diving dan juga beriadah sambil tingu penyu2 betelur



** challet utk pelancong



**Pokok dan pantai yg dibersihkan



** tepi pantai dan bangunan utk "kedai, restoran, pusat penerangan dan training center"



** kawasan pantai... panjangnya kurang dari 80m... kecil saja tu tempat!

Rasa2nya, kalau di kg kita di mana yang sesuai kana buat mcm ni tuan?

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by edy on Mon Sep 14, 2009 5:11 pm

sia nampak di miri tiri... produk pelancungan di sana iala -rock climbing, challet, kasi makan pelian/catch and release, unggun api, junggle tracking dan persembahan kebudayaan muzik tradisional.......

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by eJery on Mon Sep 14, 2009 5:42 pm

Ohh.. Ngam tu. Tu pampang siapa punya tu?

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Ansis on Mon Sep 14, 2009 7:34 pm

itu pampang tdk tau masuk tanah siapa tu...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 7:41 pm

eJery wrote:Ohh.. Ngam tu. Tu pampang siapa punya tu?


bukan durang si andun ka punya tu boss?

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by freddybenz on Mon Sep 14, 2009 7:45 pm

masuk akal ni idea.....tapi ongkosnya terlalu mahal...kalau ada bantuan dari pihak kerajaan,ngo,individu atau swasta,indada masalah.....tetap jadi punya....c ni kg kita ada miri-tiri,taman bersatu dan banyak tempat lagi yg cantik......

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 7:48 pm

di dupis pun bulih bah tu...sana pun lawa juga kalau kena atur..

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by MooK on Mon Sep 14, 2009 7:50 pm

freddybenz wrote:masuk akal ni idea.....tapi ongkosnya terlalu mahal...kalau ada bantuan dari pihak kerajaan,ngo,individu atau swasta,indada masalah.....tetap jadi punya....c ni kg kita ada miri-tiri,taman bersatu dan banyak tempat lagi yg cantik......

kalau pasal ongkos tunggu tu ikan sudah jadi tarikan pelancong baru senang cari ongkos.. kalau tungu bantuan dari kerajaan belum tentu lagi kena lulus.. kalau lulus pun lum tau bila mau buat projek.. hanya tagal saja buli kasi maju ni kg kita kalau jadi la.. bila tagal sudah maju pelan² kita upgrade apa yang patut.. sikit² lama² jadi bukit...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Ansis on Mon Sep 14, 2009 7:55 pm

ya,betul tu... memang projek begini akan memakan masa beberapa tahun baru nampak kesan baiknya... mula2 memang kurang soongan drpd org2 kg, tp bila sdh ok, ramai tu yg mau berjinak2... biasalah begitu... sekarang kita sini baru rancang2, mungkin beberapa tahun akan dtg ia akan menjadi realiti..

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 8:00 pm

inda mustahil tu tuan ansis....janji kerjasama..

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Ansis on Mon Sep 14, 2009 9:46 pm

ya, yg penting kerjasama... cuma tdk tau berapa org yg boleh bagi kerjasama...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 10:18 pm

Ansis wrote:ya, yg penting kerjasama... cuma tdk tau berapa org yg boleh bagi kerjasama...


tunggu respon..dari kawan2 yang lain tuan..

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by edy on Mon Sep 14, 2009 11:27 pm

dan lagi... boleh buat "rough water kayaking" atau minrakit-rakit pakai perahu getah dari miri tiri ke dupis! ni buli juga kasi jadi produk pelancungan.

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by edy on Mon Sep 14, 2009 11:30 pm

eJery wrote:Ohh.. Ngam tu. Tu pampang siapa punya tu?

sebenarnya asal siring sungai (dlm 30m) tiada yg punya tu, JPS yg punya... sebarang pembangunan mimang mo minta kebenaran daripada dorang! Ertinya... kalau program ni benar2 mau buat, perlu melalui JPS dulu baru bole "on"... utk TOL (temporary occupancy licence/land)

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by erick on Tue Sep 15, 2009 1:12 am

Ui na dulu sia pigi satu tempatkan tapi durang buat tu projek raksasa bah... besar betul...

erick
Pengunjung Awal

Posts : 58
Join date : 2009-09-09

View user profile http://www.salibajaib.com

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by eJery on Tue Sep 15, 2009 2:22 am

edy wrote:
eJery wrote:Ohh.. Ngam tu. Tu pampang siapa punya tu?

sebenarnya asal siring sungai (dlm 30m) tiada yg punya tu, JPS yg punya... sebarang pembangunan mimang mo minta kebenaran daripada dorang! Ertinya... kalau program ni benar2 mau buat, perlu melalui JPS dulu baru bole "on"... utk TOL (temporary occupancy licence/land)

Nah sinang sudah tu kalau mcam tu tuan. Bah mcm buli buat kertas kerja suda ni. Hehehe..

erick wrote:Ui na dulu sia pigi satu tempatkan tapi durang buat tu projek raksasa bah... besar betul...

Cheiii... Projek Raksasa oii.. Hahhahaha..

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by erick on Tue Sep 15, 2009 8:59 am

eJery wrote:
edy wrote:
eJery wrote:Ohh.. Ngam tu. Tu pampang siapa punya tu?

sebenarnya asal siring sungai (dlm 30m) tiada yg punya tu, JPS yg punya... sebarang pembangunan mimang mo minta kebenaran daripada dorang! Ertinya... kalau program ni benar2 mau buat, perlu melalui JPS dulu baru bole "on"... utk TOL (temporary occupancy licence/land)

Nah sinang sudah tu kalau mcam tu tuan. Bah mcm buli buat kertas kerja suda ni. Hehehe..

erick wrote:Ui na dulu sia pigi satu tempatkan tapi durang buat tu projek raksasa bah... besar betul...

Cheiii... Projek Raksasa oii.. Hahhahaha..

Atuk atuk betul-betul besar beii.... mega raksasa bah...

erick
Pengunjung Awal

Posts : 58
Join date : 2009-09-09

View user profile http://www.salibajaib.com

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Urub Labuan on Tue Sep 15, 2009 9:46 am

ngam tu tuan edy..kalo bole,buat 1 meeting lantik ajk pelancar yg btggjwp memastikan idea yg baik ini mencapai kemajuan.

Urub Labuan
Pengunjung Junior

Posts : 103
Join date : 2009-08-06
Location : labuan

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by accoe_n2n on Tue Sep 15, 2009 11:13 am

uiii na...bgs btl ne projek owh...d bhgian atas tu miri tiri pon cntik jgk bha klu stkt mw brkelah ja tw pon camping...tp 1 mslh dya,,klu banjir ssh pla kn,,,

accoe_n2n
Pengunjung Tetap

Posts : 614
Join date : 2009-09-01
Age : 24
Location : nuntunan,keningau

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by MooK on Tue Sep 15, 2009 12:16 pm

edy wrote:dan lagi... boleh buat "rough water kayaking" atau minrakit-rakit pakai perahu getah dari miri tiri ke dupis! ni buli juga kasi jadi produk pelancungan.
ni paling ngam... sia belum pernah dengar kg lain buat macam ni... kalau memang ini terjadi memang siapa pelancong pigi nuntunan kompom ni pengalaman yang paling seronok...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Ansis on Tue Sep 15, 2009 12:45 pm

tingu ni, tempoh hari saya ada pigi sana miritiri, ada ambil2 gambar...


_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Ansis on Tue Sep 15, 2009 12:47 pm



cuma ini jambatan perlu dibaiki segera..

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek tempat lain yg kita boleh "tiru".....

Post by Sponsored content Today at 4:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum