KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Projek kita perlu

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Projek kita perlu

Post by Ansis on Wed Jun 17, 2009 11:28 pm

cuba kta bincang2 apa2 projek yg kita sini kg betul2 perlu... projek yg belum ada atau penaiktarafan projek sedia ada...

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by jo on Wed Jun 17, 2009 11:29 pm

sa nampak projek yg paling senang kalau di kg kita ni ialah projek "kolam"...!!!! bukan kulam sokid tapi kulam ikan la... Laughing

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by Ansis on Thu Jun 18, 2009 12:02 am

bagus idea ini... tp utk kampung atau sendiri2?

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by jo on Thu Jun 18, 2009 12:59 am

kenapa?

a. air free mengalir dengan jernih dan tanpa klorin
b. kawasan luas
c. org kampung pun senang utk bekerja sama membentuk koperasi utk piara ikan
c. harga ikan di tamu mencecah RM12.00 sekilo (talapia hitam)

mari kita fikir2kan... ada yg mau jadi moderator ka?

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by Ansis on Thu Jun 18, 2009 10:26 am

betul juga... tp perlu juga kena fikir tempat utk buat kolam... kalau di tanah org, nt ada masalah lain hari... taulah org sekarang ni...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by edy on Thu Jun 18, 2009 10:39 pm

wah, bagus ni cerita....

kalau betul2 minat dan mau, saya bersedia untuk jadi moderator untuk perkara ini! Walaupun saya jauh di kota belud tapi saya sanggup pulang kampung tiap2 hujung minggu utk bincang, urus dll kalau ada perkara mcm ini...

can we brainstorm on this?

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by Ansis on Thu Jun 18, 2009 11:20 pm

saya rasa boleh ni idea... praktikal... cuma perlu mastermind...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by MooK on Fri Jun 19, 2009 4:40 am

boleh juga buat kolam.. tapi masalah dia tiada tempat.. setakat ni hanya encik Damianus sahaja yg ada kolam sebab tanah dia hampir sama sungai.. jadi punca air memang senang dapat.. dulu encik Onong juga pernah buat tapi sekarang macam tiada khabar sudah kolam dia... kalau sekiranya kita mau buat kolam lagi di sana, di mana lokasi? kalau lokasi ada sia percaya apa yang dirancang mesti jadi punya... cheers

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by edy on Fri Jun 19, 2009 11:10 am

mula2.. apa yg kita perlu sebenarnya "bukan" tanah tapi kerjasama dan projek yg bentuknya mcm koperasi... prosesnya lebih kurang begini..

a. kumpul orang yg minat sampai 20 orang gitu...
b. bawa meeting, cerita ttg perjalanan akaun dan sebagainya
c. kalau perlu kita tubuhkan koperasi
d. pilih dan lantik orang yg kita percayai boleh memberikan perkhidmatan, jujur dan mau beri komitmen
e. agih2kan tugas
f. mula menabung, tidak payah banyak tapi secara sedikit demi sedikit...
g. baru kita pikir bisnes... dan di sinilah masuk projek "kolam"...
h. baru appoint org yg kita trust utk cari tempat utk projek ini...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by MooK on Fri Jun 19, 2009 11:26 am

dulu pernah sekali Encik X memimpin tanak wagu (boy-boy) mengusahakan penamaman halia... beliau telah merancang dari awal tentang projek penanaman halia tersebut.. pada peringkat awal semuanya berjalan dengan lancar... gerai mee sup boy-boy d siring dupis pun sedang laku masa itu.. jual tapai atau jual tumpung semua boy-boy punya projek atas penyeliaan encik x ... hari demi hari kemajuan bagi boy-boy dapat dirasakan tetapi sangka panas hingga d petang hari rupanya hujan ditengahari... ENCIK X LENYAP BERSAMA KEUNTUNGAN hasil titik peluh boy-boy.. dari pengalaman tersebut sampai sekarang semua muda mudi kg nuntunan kalau ada projek sebegini diorang buatĀ² tidak tau sahaja... saya rasa kalau diorang di pimpin sama orang yg boleh dipercayai, mungkin projek kolam ini boleh kena support oleh mereka...

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by edy on Fri Jun 19, 2009 11:48 am

ba... si encik x ni kita "ban" ... jan lagi kasi ikut apa2 projek. Laughing

kalau 20 org tu bole kita kontrol, penyeliaan akaunnya begini

a. 20 orang sahaja maksima seorang RM2000 (buli palan2 kumpul... mula2 Rm100, bulan depan tambah RM50.... dan sebagainya, lama-lama sampai RM2000 juga tu), 20 orang boleh sampai RM40,000 wooo...

b. akaun kita bikin tiga orang pemegang, buat trading licence dan buka current account, dua daripada tiga orang boleh sign cek, kalau dia lari sorang2...... inda dapat kasi keluar juga tu duit tu!

c. ada pembentangan belanjawan setiap bulan

d. mesyuarat pemilihan ketua2 baru adalah setiap 6 bulan!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by aa on Fri Oct 23, 2009 8:51 pm

Tentang projek kolam ni bagus juga klu dapat buat.
klu ada peruntukan kerajaan buat lagi satu jalan pintas dari umpason p mararagang okkah?

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by huukma on Sat Oct 24, 2009 12:33 am

bah ngam juga ini..kasi atur betul2 sya yakin ramai juga yg minat ini..

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by aa on Sat Oct 24, 2009 7:36 am

Bah ketua kampung,jkkk kempen tandatangan penduduk kampung minta buat jalanraya lagi dari umpason p mararagaang sia rasa ramai yang berminat ni sb terlalu jauh kalau pusing d tempat c elias.

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by Ansis on Sat Oct 24, 2009 9:39 am

ya, betul tu... tdk silap saya mcm idea jalanraya ini dulu ada bah tp tdk tau kenapa tdk kesampaian... kalau ada, senang sj... tdklah org2 kg risau2 sungai banjir... ini saya tingu, kesian org2 kg terpaksa tinggalkan kereta di seberang sungai takut tdk dpt limpas nanti kalau banjir... mungkin masalah lain timbul ialah tuan tanah tdk mau tanahnya kena langgar jalanraya... hehehe... mungkin durang mau jalan kaki sj sampai tua pigi tanah durang...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by aa on Sun Nov 22, 2009 7:09 am

Ansis wrote:ya, betul tu... tdk silap saya mcm idea jalanraya ini dulu ada bah tp tdk tau kenapa tdk kesampaian... kalau ada, senang sj... tdklah org2 kg risau2 sungai banjir... ini saya tingu, kesian org2 kg terpaksa tinggalkan kereta di seberang sungai takut tdk dpt limpas nanti kalau banjir... mungkin masalah lain timbul ialah tuan tanah tdk mau tanahnya kena langgar jalanraya... hehehe... mungkin durang mau jalan kaki sj sampai tua pigi tanah durang...

Sampai bila pun tak dapat buat tu jalan klu c tuan tanah tidak mau kasih benar buat jln jgn2 tanah c mafia ha..ha..

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by mafia1975 on Sun Nov 22, 2009 9:18 am

rancangan yg penting jgn d lupakan,,,seperti projek jmbatan besi d dupis....

agar senang kereta tuan jeneral lalu bila time banjir

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by djt on Sun Nov 22, 2009 9:20 am

aa wrote:Bah ketua kampung,jkkk kempen tandatangan penduduk kampung minta buat jalanraya lagi dari umpason p mararagaang sia rasa ramai yang berminat ni sb terlalu jauh kalau pusing d tempat c elias.

ya...betapa baiknya kalau ada jalan shortcut-umpason-mararagang, supaya bila banjir inda payah lagi pusing sana jalan lama...buruk lagi tu jalan dia tu

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by mafia1975 on Sun Nov 22, 2009 9:39 am

mafia tak bertanah d umpason and mararagang,,,mungkin dlm 10 thn akan terlaksana projek indah ini.
nak beli balik pulau labuan,,,

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by djt on Sun Nov 22, 2009 9:43 am

harap2 begitu la mafia...lagi cepat lagi bagus

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by mafia1975 on Sun Nov 22, 2009 9:46 am

sabar separuh dari iman

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by ies on Sun Nov 22, 2009 12:12 pm

mgkn projek ni da lama siap klu tuan tnahnya se7.....klu la sy tuan tnh tsbt sy se7 jak, utk kebaikan bersama jg...lg pun kena bg pampasan jg kan.

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by aa on Mon Nov 23, 2009 7:41 am

ies wrote:mgkn projek ni da lama siap klu tuan tnahnya se7.....klu la sy tuan tnh tsbt sy se7 jak, utk kebaikan bersama jg...lg pun kena bg pampasan jg kan.

Ya bah dapat pampasan lagi dapt buat lagi jalanraya ha..haa...

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by edy on Mon Nov 23, 2009 1:00 pm

ada ka permohonan rasmi utk perkara ini... kalau permohonan terlalu lama dulu, inda guna suda itu... kena buat permohonan baru, dan main antam rujuk yg dulu saja... selalunya begini, tiada yg simpan permohonan terlalu lama... kalau memohon skarang, barangkali tahun depan suda buli dapat sebab ngam2 skarang ni sdg buat bajet tu tahun depan, jadi yg dorang terima sekarnag ni akan lebih dorang ingat... dan senang kasi senarai tuk thn depan..

dalam permohonan tu sebutkan

a. pelan lokasi utk dibuat jalan (bole dapatkan dari goggle earth...)

b. nyatakan panjang jalan yg mau di buat ... (ni pun buli dapat di goggle earth)

c. Berapa kg / keluarga / orang yg mendapat menafaat.. buli agak2 sja.. simpan sampai 100 buah rumah pun ok..

d. Nyatakan impak kalau jalan ini dapat dibuat.. kasi la impak yg besar2 ba spt.. katakan ladang kebun getah yg mencapai 100 ekar dgn impak keluaran yg buli dijana ialah 1000 keping satu bulan (1000kpg x 10 kg x RM4.70 = RM47,000.00 sebulan, atau 0.56juta setahun...!!!!) belum masuk hasil2 spt tanaman lain, ubi kayu, padi, ternakan... dsb... sekitar RM1juta setahun...!!!!!!

f. ertinya kalau jalan ini tidak dibuat, kerajaan akan kehilangan hasil sekitar 1 juta setahun daripada kawasan kampung ini...

na... buli suda ni...!

Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by MooK on Mon Nov 23, 2009 1:13 pm

kalau malas hariĀ² putung getah bagus tanam kelapa sawit, 1 bulan 2 kali menumbak saja.. maksud dia 1 bulan 2 kali saja turun ke ladang.. tapi kalau kebersihan kebun tunggu tida kogutan baru pegi mongorilik la..

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek kita perlu

Post by Sponsored content Today at 5:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum