KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Page 2 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by freddybenz on Thu Jul 30, 2009 11:01 pm

ya memang banyak cerita tentang tongkungon.sa juga pernah dengar cerita c mamai Budog,dulu2 memang benar!belum ada agama.Dan sepanjang jalan lama kk tu memang ada penunggu spt Kutupu @mondou,kuda jadi-jadian,api terabang dan banyak lagi....ini jalan banyak kemalangan maut..lebih2 lagi klu ada membawa daging mentah..wah...ngam betul waktu malam.memang keluar punya..tapi sekarang ada agama sudah takut sudah tu penunggu....baru tau!

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by huukma on Thu Jul 30, 2009 11:16 pm

saya pun ada dengar2 juga cerita2 lama pasal tongkungon ini..tapi, jumpa tidak pernah lah..mungkin pasal jarang2 keluar malam..haha..
sekarang sudah ada agama..ngam juga itu..sekarang itu penunggu tulis dlm forum diorg yang diorg takut sama kita semua.. cheers

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by Ansis on Fri Jul 31, 2009 12:18 am

dulu2 saya pun ada dengar, ada yg nampak lampu, ada nampak kuda... si aki gantakos sana rijop kana tarik wakid yg dia sikut kerana di dlm ada daging...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by liau7080 on Fri Jul 31, 2009 8:56 am

ikut cerita orang tua2..dulu semangat sana tongkungon memang kuat..tau la masi kurang kepercayaan dengan agama kan..tapi skrg macam lari suda bah itu rogon sana..Persoalannya, dimana dia pindah?..macam mana juga dia selesa d tongkungon, hari2 limpas orang kuat agama kan hehe...

liau7080
Moderator
Moderator

Posts : 148
Join date : 2009-06-26
Age : 41
Location : apin2, keningau.

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by buhangkut on Fri Jul 31, 2009 10:59 am

tempat tu memang agak suram sikit bah... dr dulu mcm tertutup sikit.. kalau itu kebun getah sana atas kena tebang, hantu pun tdk suka tinggal sdh sana tongkungon, hehehe...

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by edy on Fri Jul 31, 2009 4:43 pm

liau7080 wrote:ikut cerita orang tua2..dulu semangat sana tongkungon memang kuat..tau la masi kurang kepercayaan dengan agama kan..tapi skrg macam lari suda bah itu rogon sana..Persoalannya, dimana dia pindah?..macam mana juga dia selesa d tongkungon, hari2 limpas orang kuat agama kan hehe...


cuba kita teka dorang pigi mana? Twisted Evil

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by edy on Fri Jul 31, 2009 4:43 pm

ada gambar tongkungon yg terbaru ka?

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by MooK on Sun Aug 02, 2009 5:46 pm

edy wrote:
liau7080 wrote:ikut cerita orang tua2..dulu semangat sana tongkungon memang kuat..tau la masi kurang kepercayaan dengan agama kan..tapi skrg macam lari suda bah itu rogon sana..Persoalannya, dimana dia pindah?..macam mana juga dia selesa d tongkungon, hari2 limpas orang kuat agama kan hehe...


cuba kita teka dorang pigi mana? Twisted Evil

tu semangat sana tongkungon pindah pigi sana padang ragut.. ha ha ha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by jo on Mon Aug 03, 2009 5:27 pm

sa rasa la... semangat tu pigi tuhun saaana pirau suda!

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by Ansis on Mon Aug 03, 2009 6:40 pm

ini gambar tongkungon terbaru... hehehe...


_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by MooK on Mon Aug 03, 2009 10:27 pm

jack: dulu masa sia balik dari rumah c johnin...haribulan sia tidak ingat sudah.. kira-kira jam 2am sia balik rumah.. masa tu kami tidak minum tapai atau minuman keras.. kami minum bubur kacang sambil main carom sahaja... jadi, dalam perjalan balik rumah dan masa tu dikawasan tongkungon sia rasa macam ada org ikut sia d belakang... bila sia pusing belakang sia nampak orang berpakaian serba putih.. dia punya muka tidak berapa jelas sebab malam kan.. sia kira² mau buka langkah seribu sudah tapi orang tersebut bersuara "TUNGGU PO" bahasa yang biasa digunakan di kampung kita.. sia pun berhenti dan menunggu orang tersebut.. sia ingat kawan.. tetapi bila dia pigi dekat sia, kira² tidak sampai 10 kaki lagi dari sia, tiba² org itu hilang... sia pun apa lagi dengan baki² semangat yang ada, terusssssssssssssss lari pecut sampai rumah.. mungkin kalau perlumbaan 100m masa tu kompom sia pecah rekod sudah...


ni pengalaman c jack d tongkungon tahun 2004...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by edy on Mon Aug 03, 2009 11:48 pm

ada pula antu begitu pandai minta "tunggu po".... ni mesti wayang si jack saja ni..... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by eJery on Thu Aug 06, 2009 2:39 am

MooK wrote:jack: dulu masa sia balik dari rumah c johnin...haribulan sia tidak ingat sudah.. kira-kira jam 2am sia balik rumah.. masa tu kami tidak minum tapai atau minuman keras.. kami minum bubur kacang sambil main carom sahaja... jadi, dalam perjalan balik rumah dan masa tu dikawasan tongkungon sia rasa macam ada org ikut sia d belakang... bila sia pusing belakang sia nampak orang berpakaian serba putih.. dia punya muka tidak berapa jelas sebab malam kan.. sia kira² mau buka langkah seribu sudah tapi orang tersebut bersuara "TUNGGU PO" bahasa yang biasa digunakan di kampung kita.. sia pun berhenti dan menunggu orang tersebut.. sia ingat kawan.. tetapi bila dia pigi dekat sia, kira² tidak sampai 10 kaki lagi dari sia, tiba² org itu hilang... sia pun apa lagi dengan baki² semangat yang ada, terusssssssssssssss lari pecut sampai rumah.. mungkin kalau perlumbaan 100m masa tu kompom sia pecah rekod sudah...


ni pengalaman c jack d tongkungon tahun 2004...

nah... ini lah cerita yang sa maksudkan si jek cerita sa tu.. hehe..

menurut kata org tua2, orang2 yg berani saja kana kunun tu antu indorosi,
yg urg berani saja kunun tu antu kasi tingu bentuk/fizikal/rupa diurang.
bagi pendapat kawan2/tuan2 smua, betul ka ini?

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by freddybenz on Thu Aug 06, 2009 2:46 am

eh..yg sa dengar... orng yg penakut @ guntalau saja ba yg kena kasi takut antu...orang yg berani benar tu mungkin antu yg takut...kan hehee...sampai c anu @ guntalau mo pi tandas pun pakai TAMPUI...hahaha..

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by MooK on Thu Aug 06, 2009 3:50 am

sia pernah juga kena tegur hantu tapi bukan d tongkungon la... tapi tu kami ramai.. jadi kami kira berani la tu abis kena tegur hantu hehe

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by freddybenz on Thu Aug 06, 2009 7:34 am

ya..saya juga pernah dengar cerita dulu2,bukan saja di tongkungon yang ada cerita pasal hantu tetapi sana d matanoi (jln masuk kg N2N) pun kuat semangat dulu2,sebab kwsn ini juga semak dan ada rimbunan bambu @ tongkungon yg tumbuh.tempat ini pun ada yg mati exidont... mlm2 pabila uncle sa @ damianus pulang dari karamaian sebelah kg,nah keluar la seekor babi mari-gai mo kejar dia bilang.... tapi nasip time tu dia start mo kursus jadi katigis sudah (klu tidak silap,Orng pertama jadi katigis d kg n2n).Ini cerita sa dapat dari dia....

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by Ansis on Thu Aug 06, 2009 11:53 pm

freddybenz wrote:eh..yg sa dengar... orng yg penakut @ guntalau saja ba yg kena kasi takut antu...orang yg berani benar tu mungkin antu yg takut...kan hehee...sampai c anu @ guntalau mo pi tandas pun pakai TAMPUI...hahaha..
betul, yg guntalou sj yg kana kasi takut bah...
pasal tampui tu, pangalaman ka tuan? Very Happy
MooK wrote:sia pernah juga kena tegur hantu tapi bukan d tongkungon la... tapi tu kami ramai.. jadi kami kira berani la tu abis kena tegur hantu hehe
mcmanalah itu hantu tegur kau tuan? "hai tuan mook, pigi mana kau?" dia bilangkah? Very Happy

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by freddybenz on Fri Aug 07, 2009 2:26 am

TAMPUI biasa la kan..mcm2 kejadian ..panakut bah...

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by MooK on Fri Aug 07, 2009 9:01 am

Ansis wrote:
MooK wrote:sia pernah juga kena tegur hantu tapi bukan d tongkungon la... tapi tu kami ramai.. jadi kami kira berani la tu abis kena tegur hantu hehe
mcmanalah itu hantu tegur kau tuan? "hai tuan mook, pigi mana kau?" dia bilangkah? Very Happy

tu hantu bilang.. " ini la kelebihan sabun fab ".. sebab putih tul baju dia ba.. hahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by Ansis on Fri Aug 07, 2009 10:42 am

hehehe... pandai juga hantu buat iklan... Very Happy

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by edy on Fri Aug 07, 2009 12:54 pm

iklan sabun lagi tu... Razz

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by MooK on Sat Aug 08, 2009 2:03 pm

haha.. tapi sia pernah kena tegur betul².. bukan 1 org saja tapi kami ramai..
masa tu kami d bambangan inanam.. kami tinggal sana flat dia.. hujung kawasan flat ada gelangang sepak takraw dan taman permainan.. lepas main takraw kami lepak la sambil main guitar.. tapi yg silap dia, kami lepak sampai tengah malam.. lebih kurang jam 10 lebih malam, lampung rumah hujung flat paling atas tepasang terus keluar 1 org perempuan dia bilang.. " SUDAH LA KAMU TU ORANG MAU TIDUR SUDAH" kami pun balas la "SORRY ANTIE" terus kami balik rumah di flat juga tapi bangunan sebelah... Esok dia kami main takraw lagi, itu sekuriti pun join kami petang tu.. kami tanya la tu sekuriti siapa tinggal di flat paling atas tu.. terus tu sekuriti jawab " DARI DULU TIADA ORANG TINGGAL DI SANA TU" kami pun cerita la di pasal kejadian semalam.. dia bilang bukan kamu saja pernah kena tegur cam tu.. dulu pelajar UITM pun pernah kena tegur.. kami pun tidak berani sudah lepak sana sampai malam..

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by edy on Sat Aug 08, 2009 10:11 pm

MooK wrote:haha.. tapi sia pernah kena tegur betul².. bukan 1 org saja tapi kami ramai..
masa tu kami d bambangan inanam.. kami tinggal sana flat dia.. hujung kawasan flat ada gelangang sepak takraw dan taman permainan.. lepas main takraw kami lepak la sambil main guitar.. tapi yg silap dia, kami lepak sampai tengah malam.. lebih kurang jam 10 lebih malam, lampung rumah hujung flat paling atas tepasang terus keluar 1 org perempuan dia bilang.. " SUDAH LA KAMU TU ORANG MAU TIDUR SUDAH" kami pun balas la "SORRY ANTIE" terus kami balik rumah di flat juga tapi bangunan sebelah... Esok dia kami main takraw lagi, itu sekuriti pun join kami petang tu.. kami tanya la tu sekuriti siapa tinggal di flat paling atas tu.. terus tu sekuriti jawab " DARI DULU TIADA ORANG TINGGAL DI SANA TU" kami pun cerita la di pasal kejadian semalam.. dia bilang bukan kamu saja pernah kena tegur cam tu.. dulu pelajar UITM pun pernah kena tegur.. kami pun tidak berani sudah lepak sana sampai malam..

di tongkungon ka ni tuan....? Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by MooK on Sat Aug 08, 2009 11:37 pm

tu iklan tuan.. sementara tunggu pelakon dari tongkungon hahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by Ansis on Sun Aug 09, 2009 10:46 pm

bertuah kau tu ada peluang bercakap sama hantu, hehehe...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Sana Tongkungon... betulkah menakutkan?

Post by Sponsored content Today at 5:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum