KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Gaya kehidupan

Page 8 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

View previous topic View next topic Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by aa on Tue Dec 15, 2009 1:14 am

djt wrote:mcm main jauh2 sudah si mafia ni hehe Very Happy

Takut kedapatan kali c mafia ni kan djt...

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Urub's on Tue Dec 15, 2009 7:57 am

yang jauh mari dekat kn kama gia di kio....

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by djt on Tue Dec 15, 2009 9:52 am

ya tuan...mungkin dia takut kedapatan sepa dia bai ni...tapi admin sudah tau mungkin hehe

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by edy on Tue Dec 15, 2009 4:08 pm

mafia1975 wrote:Baru-baru ni, saya pergi buat permohonan untuk pemecahan tanah. Banyak juga prosedur untuk buat pemecahan ni. Pertama sekali buat permohonan dengan Jabatan Tanah dengan melampirkan surat permohonan dan Pelan Cadangan Tanah. Kemudian, Jabatan Tanah akan proses dan menghantar permohonan tu ke Bahagian Ulasan untuk memastikan kawasan tanah kita termasuk dalam Town Area atau Village Area. Lepas tu, Jabatan Tanah akan hantar surat ke Majlis Daerah untuk mendapat kepastian berkenaan status tanah tersebut boleh dipecahkan atau tidak. Majlis Daerah akan hantar surat ke Bahagian Perancang Bandar di Kota Kinabalu. Di sini, Bahagian Perancang Bandar akan membuat komen berkenaan permohonan tersebut. Yang di highlight kan ialah (a) Letakan tanah samada dalam Zon Bandar atau Zon Kampung (b) Dalam Pelan Cadangan mesti ada 'Road Reserve' dan (c) Mesti ada 'Open Space'- 10% daripada keluasan tanah yang hendak dipecahkan....Di sinilah isunya bermula, saya baru mendapat tahu bahawa semua jenis pemecahan tanah samada di kampung atau di Bandar akan dikenakan 'Open Space' iaitu 10% daripada keluasan tanah kita... bayangkanlah sekiranya keluasan tanah kita cuma 1 ekar, 0.10 ekar akan jadi milik kerajaan negeri (Majlis Daerah) untuk dibuat taman rekreasi, lot-lot gerai. Sedangkan, tanah tersebut dalam kampung kita, untuk ahli keluarga kita, untuk anak-anak kita, bukan untuk kegunaan orang umum...patut kah, 'Open Space' ni wujud untuk kawasan kampung ? alangkah baiknya jika 10% tanah tu dibuatkan tapak rumah anak kita...bukan kah ini namanya MENGAMBIL HAK TANAH RAKYAT...Fikir-fikirkan orang Sabah...Kita nak pecah tanah untuk diberikan kepada anak cucu kita...bukan untuk orang lain...Tanah sekarang pun bukan mudah dapat(Puluh Ribu kita beli)...kenapa peraturan atau syarat ni boleh wujud? Dulunya hanya 'Town Area' Saja yang dikenakan 'Open Space'...sekarang tanah kita sendiri (di kampung) mahu dipecahkan, kerajaan pun mau sikit...apa miskin kerajaan kita sehingga tanah kita pun nak dimintanya...bukan murah kita beli, mereka main ambil free ja....Hei! Masalah Besar ni!!! Untuk kawan-kawan cuba-cubalah kaji dan selidiki...ini untuk kebaikan generasi anak kita...esok lusa, anak kita tak ada tanah untuk tinggal....

cuba kita renungkan sejenak maksud kata2 kawan mafia ini dan apa pengajaran yg kita dpt sebgai panduan d masa akan dtg...?

ada ka kes begini ni tuan mafia?

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by DD on Wed Dec 16, 2009 8:39 pm

edy wrote:
mafia1975 wrote:Baru-baru ni, saya pergi buat permohonan untuk pemecahan tanah. Banyak juga prosedur untuk buat pemecahan ni. Pertama sekali buat permohonan dengan Jabatan Tanah dengan melampirkan surat permohonan dan Pelan Cadangan Tanah. Kemudian, Jabatan Tanah akan proses dan menghantar permohonan tu ke Bahagian Ulasan untuk memastikan kawasan tanah kita termasuk dalam Town Area atau Village Area. Lepas tu, Jabatan Tanah akan hantar surat ke Majlis Daerah untuk mendapat kepastian berkenaan status tanah tersebut boleh dipecahkan atau tidak. Majlis Daerah akan hantar surat ke Bahagian Perancang Bandar di Kota Kinabalu. Di sini, Bahagian Perancang Bandar akan membuat komen berkenaan permohonan tersebut. Yang di highlight kan ialah (a) Letakan tanah samada dalam Zon Bandar atau Zon Kampung (b) Dalam Pelan Cadangan mesti ada 'Road Reserve' dan (c) Mesti ada 'Open Space'- 10% daripada keluasan tanah yang hendak dipecahkan....Di sinilah isunya bermula, saya baru mendapat tahu bahawa semua jenis pemecahan tanah samada di kampung atau di Bandar akan dikenakan 'Open Space' iaitu 10% daripada keluasan tanah kita... bayangkanlah sekiranya keluasan tanah kita cuma 1 ekar, 0.10 ekar akan jadi milik kerajaan negeri (Majlis Daerah) untuk dibuat taman rekreasi, lot-lot gerai. Sedangkan, tanah tersebut dalam kampung kita, untuk ahli keluarga kita, untuk anak-anak kita, bukan untuk kegunaan orang umum...patut kah, 'Open Space' ni wujud untuk kawasan kampung ? alangkah baiknya jika 10% tanah tu dibuatkan tapak rumah anak kita...bukan kah ini namanya MENGAMBIL HAK TANAH RAKYAT...Fikir-fikirkan orang Sabah...Kita nak pecah tanah untuk diberikan kepada anak cucu kita...bukan
untuk orang lain...Tanah sekarang pun bukan mudah dapat(Puluh Ribu kita beli)...kenapa peraturan atau syarat ni boleh wujud? Dulunya hanya 'Town Area' Saja yang dikenakan 'Open Space'...sekarang tanah kita sendiri (di kampung) mahu dipecahkan, kerajaan pun mau sikit...apa miskin kerajaan kita sehingga tanah kita pun nak dimintanya...bukan murah kita beli, mereka main ambil free ja....Hei! Masalah Besar ni!!! Untuk kawan-kawan cuba-cubalah kaji dan selidiki...ini untuk kebaikan generasi anak kita...esok lusa, anak kita tak ada tanah untuk tinggal....

cuba kita renungkan sejenak maksud kata2 kawan mafia ini dan apa pengajaran yg kita dpt sebgai panduan d masa akan dtg...?

ada ka kes begini ni tuan mafia?

affraid Iyala kn, takan tanah kg ada reserve 10%? tak patut!! amcm pla klu tanah bukit tuk pertanian pn klu pecah tanah plu jga 10% open space ka?? setahu sa klu buat perumahan tuk komersial or apa2 bangunan tuk komersial bru ada open space 10%...susa la klu govement minta 10% dr tanah kampung...mo selidik o ni. buat tambah pengetahuan bersama... Very Happy

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by aa on Thu Dec 17, 2009 12:38 am

Klu tanah bandar mangkali lah mafia,klu tengah hutan tanam kelapa sawit
lepas tu bagi dua takkan ada 10% lagi......

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Fri Dec 18, 2009 6:41 am

mcm tu lah kenyataan skrg punya sistem

oh govt, jgn rampas tanahku yg indah....

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Urub's on Fri Dec 18, 2009 12:39 pm

tanahku yg bertanah bilang ba mafia...hehehe

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by edy on Fri Dec 18, 2009 10:48 pm

sia baru urus pecah tanah... indada pun disebut 10%... mangkali sala info kau ni tuan mafia... cuba selidik lagi...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by edy on Fri Dec 18, 2009 10:55 pm

pecah tanah ni mudah...

a. geran tu mesti ada nama kamu bersama

b. dalam pelan tanah tu gariskan di mana yg jadi hal milik masing2 dan semua mesti setuju

c. bila suda confirm... agak2 la berapa luas yg kau mau (selalunya ada disebut dlm geran berapa luas setiap penama tu punya kawasan)

d. hantar permohonan ke pejabat tanah utk pecah geran

e. bila mereka suda tau.. akan ada pengukuran tuk menentukan kawasan sebenar (waktu ini lantik jurukur bertauliah pun buli.. inda semestikan daripada kerajaan punya jurukur)


f. bila suda ukur... semua kes kembali kepada pejabat tanah

g. tunggu la sampai geran pecah tanah berlaku

dalam kes ini mimang ada la duit keluar tapi kalau mimang mo pecah tanah, get ready dgn duit la...

jadi pasal 10% tuk jadi kerajaan punya.. ini inda pula sia dengar. Kalau mau buat rekreasi... dalam satu kg atau satu kawasan memang ada yg kena gazet jadi rekreasi.. bukan tanah kita yg tiba2 kerajaan mau ambil buat rekreasi

kalau mau jadi rejop jalan... ni mimang ada dalam pelan suda, inda perlu tiba2 kerajaan minta 10% utk reserve jalan daripada keluasan tanah kita tu...

chek balik kio...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Dec 19, 2009 7:31 pm

tq tuan edy atas info ini, nanti sya akan sampaikan info ini dgn kawan mafia,

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Full Swing on Sat Dec 19, 2009 9:03 pm

he3..siok jga ni topik....klo sia silap perbetulkan sia ok...kita kena pindah akta atau ordinan tanah aje kan senang...tapi mcmna....tunggu election 13 aje la...he3....

Full Swing
Pengunjung Awal

Posts : 33
Join date : 2009-10-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by jo on Sat Dec 19, 2009 10:39 pm

Full Swing wrote:he3..siok jga ni topik....klo sia silap perbetulkan sia ok...kita kena pindah akta atau ordinan tanah aje kan senang...tapi mcmna....tunggu election 13 aje la...he3....

mimang siok dangar serita dari dorang ni kalau paham la.. sia agak2... sikit sja sia paham.

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sun Dec 20, 2009 10:19 am

sian c jo sikit sja paham,,,akta / ordinan mmg payah d pindah kena tunggu d parlimen dulu lah, mrk bersidang sana itu yb2 kita.
full swing, mana lagi ada tanah kosong d kpg

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Full Swing on Sun Dec 20, 2009 4:51 pm

mafia1975 wrote:sian c jo sikit sja paham,,,akta / ordinan mmg payah d pindah kena tunggu d parlimen dulu lah, mrk bersidang sana itu yb2 kita.
full swing, mana lagi ada tanah kosong d kpg
Laughing ..mcm tiada tanah kosong uda ow tuan mafia..

Full Swing
Pengunjung Awal

Posts : 33
Join date : 2009-10-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sun Dec 20, 2009 5:47 pm

eh..eh..eh full swing main sorok2 pula...

tanah itu emas

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Sponsored content Today at 10:02 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 8 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum