KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Gaya kehidupan

Page 7 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Tue Nov 24, 2009 11:02 am

pekerja cemerlang ada hasilnya
rakyat terbela cucu bahagia
kerajaan perihatin
rakyat hidup aman damai

bonus tk dpt, dpt anugerah cemerlang

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by djt on Tue Nov 24, 2009 1:31 pm

LEE XIN TONG wrote:ada banyak sudah tips-tips berguna si mafia bagi..siapa bilang dia mengarut ja...

cemerlang betul si mafia ni

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Urub's on Tue Nov 24, 2009 2:10 pm

itula kelebihan nya....

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Tue Nov 24, 2009 3:53 pm

LEE XIN TONG wrote:ada banyak sudah tips-tips berguna si mafia bagi..siapa bilang dia mengarut ja...
otopot...jgn kita tny apa smbgan urg thdp ni forum, tp kita tnya diri sndri apa yg tlh kita sumbangkan Mad

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Tue Nov 24, 2009 10:49 pm

mafia1975 wrote: mafia.com
mafia ini muka ko time muda2 ka?

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by aa on Wed Nov 25, 2009 6:48 am

ies wrote:
mafia1975 wrote: mafia.com
mafia ini muka ko time muda2 ka?

Inilah muka mafia yg kuat hisap tambakau curut............

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Nov 28, 2009 11:32 am

Rumah...?
sapa yg tak mau ada rumah sendiri...? sapa yg layak menduduki atau memiliki rumah idaman...? semua layak ada rumah sendiri asalkan ada kemampuan, kewangan yg kukuh. soalan ini saja mafia timbulkan agar kita semua dpt memiliki sebuah rumah idaman sendiri selepas kawin atau sebelum kawin dan selepas bersara dari kerja. mmg la zaman kanak2 kita hanya seronok bermain dari pagi ke petang tetapi apabila sdh dewasa maka pemikiran setiap insan akan jua berubah seiring dgn perubahan masa.
Rumah ibarat syurga d mana segalanya bermula dari pagi hingga petang, d rumah juga lah kita akan berkumpul dan berbincang bersama anak2, sanak saudara, jiran dan tetamu yg dtg ke rumah kita. Lebih2 lagi ada perayaan seperti majlis kawin, perjumpaan ahli keluarga dan yg paling dekat sekali x'mas yga akan tiba tak lama lagi. Maka peranan rumah amat penting sekali.
Memiliki rumah sendiri juga satu cabaran yg amat besar bagi yg tak berkemampuan, oleh itu kita haruslah berjimat dari segi kewangan dan yg penting kita tahu d mana harus kita mendirikan sebuah rumah yg dekat dgn ibubapa kita atau membeli rumah d kawasan bandar, bagi yg mendirikan rumah sendiri d kpg mungkin tiada masalah tanah utk tapak rumah tetapi akan di halang pula oleh masalah kewangan ini. Banyak cara untuk mengatasi masalah ini seperti membuat pinjaman d bank kan, pastikan sebelum membuat pinjaman bank kita tahu syarat2 bank dan tahu kedudukan kewangan sendiri, mafia takut pula nanti pinjaman bank lulus tetapi rumah tak nampak...
Rumah d bandar biasanya org yg berkerja dan akan menetap terus d bandar, maklumlah dah keja jauh kan mesti kenalah duduk d bandar juga, walaubagaimanapun d mana jua kita berada rumah itu mesti ada utk kita berehat selepas penat berkerja seharian.
Oleh itu kan sebelum kita nak beli rumah maka kena lah rajin mengkaji kedudukan perkara ini.
1. kewangan sendiri seperti kelayakan utk mendapatkan pinjaman perumahan bank
2. insurans rumah dan pelindungan pinjaman perumahan
3. mestilah kena melawat ke tapak projek perumahan, bkn main tingo saja dlm iklan terus beli
4. kita kena bijakkan diri dan rajin ke pejabat tanah dan bertanya kpd pej tanah mengenai hakmilik tanah, nombor lot tanah dan amat penting sekali nama pegangan tanah itu kekal atau pajakan saja, ramai org yg keliru ttg hakmilik tanah
5. rajin2 kan lah diri utk bertanya sana Kementerian Perumahan/Kerajaan Tempatan sama ada syarikat pemaju perumahan ada lesen yg aktif atau syarikat sdh muflis, nanti susah pula turun naik makamah sja hanya kerana rumah tak siap.
6. Sijil menduduki rumah (cf) juga penting....nanti pahat msh lagi berbunyi mah...
7. jarak rumah dari kpg agar senang nak balik kpg.
8. rumah yg hendak d beli sama ada dekat dgn hospital, sekolah, balai polis dan ada kemudahan lain.
teringat rumah buluh

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by androlo on Sun Nov 29, 2009 10:42 am

ies wrote:
mafia1975 wrote: mafia.com
mafia ini muka ko time muda2 ka?

btul2 mafia..hehehe

androlo
Pengunjung Senior

Posts : 387
Join date : 2009-08-09
Age : 28
Location : rizop

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Wed Dec 02, 2009 5:17 pm

mrs androlo, apa khbar

yg lain juga apakabar

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by LEE XIN TONG on Thu Dec 03, 2009 8:45 am

semuanya baikkk...tak sabar pulang kg dah ni....

LEE XIN TONG
Pengunjung Tetap

Posts : 556
Join date : 2009-10-27
Location : LUYANG

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Golun on Thu Dec 03, 2009 9:47 am

klu btl gambar tu muka mafia, sah dia tu ketua 6 jahanam hehehehehehe...

Golun
Pengunjung Senior

Posts : 316
Join date : 2009-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Ansis on Thu Dec 03, 2009 1:46 pm



tp kalau tengok betul2, mmg ada dekat2 muka si tuan mafia, hehehe...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by androlo on Thu Dec 03, 2009 8:14 pm

mafia1975 wrote:mrs androlo, apa khbar

yg lain juga apakabar

ok ja ba mafia..ba bla da hrapan mafia??.sorou2 d kopio..

androlo
Pengunjung Senior

Posts : 387
Join date : 2009-08-09
Age : 28
Location : rizop

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Thu Dec 03, 2009 9:01 pm

androlo, minum cola sja la...

kurangkan gula, byk kn air suam sja la

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by aa on Thu Dec 03, 2009 9:25 pm

Ansis wrote:

tp kalau tengok betul2, mmg ada dekat2 muka si tuan mafia, hehehe...

C mafia nilah yg ketua penjahat d kg dulu tahun 80 an dia punya gang2 c yusop sama c arwah kampilan ha...ha...betul kan wahai mafia........

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by androlo on Thu Dec 03, 2009 9:46 pm

mafia1975 wrote:androlo, minum cola sja la...

kurangkan gula, byk kn air suam sja la

bosan da cola ja.mnta tiger la.. Smile

androlo
Pengunjung Senior

Posts : 387
Join date : 2009-08-09
Age : 28
Location : rizop

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by djt on Fri Dec 04, 2009 12:26 am

tunggu c tiger balik...hari2 kita di bawah pkk kelapa hehe Laughing

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by aa on Fri Dec 04, 2009 6:47 am

djt wrote:tunggu c tiger balik...hari2 kita di bawah pkk kelapa hehe Laughing

Klu tiger balik kg abis nanti org kg kana makan tu TIGER simpan sja tu tiger sana d sepilok... ha..ha...ha...

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Dec 05, 2009 10:17 am

BONDA

Bonda,

aku memerlukan sentuhanmu

kemesraan kasih sayang

tumpahkanlah kepada anakmu ini.

Bonda,

aku masih terkenang semasa kecil

betapa aku amat menyusahkan

namun tanggungjawab keibuan

kau menelan semua kepahitan ini

Bonda,

kini aku diputar waktu

anak kecilmu sudah dewasa

tetapi aku tetap seperti dahulu

dahagakan kasih sayang

seorang wanita bergelar ibu...


ibu engkaulah ratu hatiku

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Dec 05, 2009 8:20 pm

mari kita kaji dan hayati keluhan hati dan rasa kecewa kawan kita ini.... ...?

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Dec 05, 2009 8:25 pm

Baru-baru ni, saya pergi buat permohonan untuk pemecahan tanah. Banyak juga prosedur untuk buat pemecahan ni. Pertama sekali buat permohonan dengan Jabatan Tanah dengan melampirkan surat permohonan dan Pelan Cadangan Tanah. Kemudian, Jabatan Tanah akan proses dan menghantar permohonan tu ke Bahagian Ulasan untuk memastikan kawasan tanah kita termasuk dalam Town Area atau Village Area. Lepas tu, Jabatan Tanah akan hantar surat ke Majlis Daerah untuk mendapat kepastian berkenaan status tanah tersebut boleh dipecahkan atau tidak. Majlis Daerah akan hantar surat ke Bahagian Perancang Bandar di Kota Kinabalu. Di sini, Bahagian Perancang Bandar akan membuat komen berkenaan permohonan tersebut. Yang di highlight kan ialah (a) Letakan tanah samada dalam Zon Bandar atau Zon Kampung (b) Dalam Pelan Cadangan mesti ada 'Road Reserve' dan (c) Mesti ada 'Open Space'- 10% daripada keluasan tanah yang hendak dipecahkan....Di sinilah isunya bermula, saya baru mendapat tahu bahawa semua jenis pemecahan tanah samada di kampung atau di Bandar akan dikenakan 'Open Space' iaitu 10% daripada keluasan tanah kita... bayangkanlah sekiranya keluasan tanah kita cuma 1 ekar, 0.10 ekar akan jadi milik kerajaan negeri (Majlis Daerah) untuk dibuat taman rekreasi, lot-lot gerai. Sedangkan, tanah tersebut dalam kampung kita, untuk ahli keluarga kita, untuk anak-anak kita, bukan untuk kegunaan orang umum...patut kah, 'Open Space' ni wujud untuk kawasan kampung ? alangkah baiknya jika 10% tanah tu dibuatkan tapak rumah anak kita...bukan kah ini namanya MENGAMBIL HAK TANAH RAKYAT...Fikir-fikirkan orang Sabah...Kita nak pecah tanah untuk diberikan kepada anak cucu kita...bukan untuk orang lain...Tanah sekarang pun bukan mudah dapat(Puluh Ribu kita beli)...kenapa peraturan atau syarat ni boleh wujud? Dulunya hanya 'Town Area' Saja yang dikenakan 'Open Space'...sekarang tanah kita sendiri (di kampung) mahu dipecahkan, kerajaan pun mau sikit...apa miskin kerajaan kita sehingga tanah kita pun nak dimintanya...bukan murah kita beli, mereka main ambil free ja....Hei! Masalah Besar ni!!! Untuk kawan-kawan cuba-cubalah kaji dan selidiki...ini untuk kebaikan generasi anak kita...esok lusa, anak kita tak ada tanah untuk tinggal....

cuba kita renungkan sejenak maksud kata2 kawan mafia ini dan apa pengajaran yg kita dpt sebgai panduan d masa akan dtg...?

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Mon Dec 14, 2009 3:36 pm

vs

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Urub's on Mon Dec 14, 2009 4:45 pm

mana buli suka2 ambi 10% tanah org....mati2 kita jaga ntah berapa generasi suda,senang2 sj org kerajaan ni mau minta..kalo mcm tu bagus kita minta hak utk pecah tanah tersebut guna surveyor kita sendiri sj..yg pasti,tidak ada LOGIK @ RASIONAL sistem mcm ni....

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Mon Dec 14, 2009 8:06 pm

mafia1975 wrote: vs
welcome back mafia....rmai forumers rindu ko

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by djt on Mon Dec 14, 2009 11:24 pm

mcm main jauh2 sudah si mafia ni hehe Very Happy

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Sponsored content Today at 4:45 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum