KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Gaya kehidupan

Page 3 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Thu Nov 12, 2009 6:07 pm

waaa bgs o....byk tips2 y bguna

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by buhangkut on Thu Nov 12, 2009 7:52 pm

kalau tdk dpt berhenti, bagus terus set hatilah utk mati, hahahahaaa... tambah lg rokok tiap hari..

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Thu Nov 12, 2009 7:58 pm

ies,mybee mkn apa tu pokok penang/sinih...bhgkut tk hisap rokok kah... patut la gigi putih

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by buhangkut on Thu Nov 12, 2009 8:06 pm

hehe... saya sihat walafiat... tdk merokok, tdk mkn sirih...

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Thu Nov 12, 2009 8:11 pm

amalkan gaya kehidupan yg sht

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Thu Nov 12, 2009 11:22 pm

c buhangkut guna colgate bai2, e2 lah gigi dia puti mcm colgate

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by MooK on Fri Nov 13, 2009 12:03 am

mafia1975 wrote:kali ini mafia nak kongsi pula satu isu yg menarik...tips utk brhenti merokok...

kebaikan brhenti merokok.

1. nafas wangi dan segar,,,,tak la bau busuk...
2. anggota badan pun sihat kaka...
3. jimat wang utk beli beras, bkn bakar Rm...
4. bagi mengelakkan penyakit cancer mulut, strok, sakit jantung, keguguran bagi ibu2 dan lain2 sakit

petua la brhenti merokok

1. bagitau bini or sumandak kamu, dgn niat kamu utk brhenti merokok
2. kamu buang semua yg ada kaitan dgn rokok,
3. minum byk air utk membantu membuang toksid dlm badan kamu
4. makan gula2,buah-buahan,jika ingat mau hisap rokok, dgn mkn gula2 akan mengurangkan ketagihan pada rokok
5.buat aktiviti sukan baik untuk seimbangkan suhu badan dan kecergasan tubuh badan
6. jgn pergi d mana kamu biasa merokok.
7. tolak tawaran kawan untuk cuba merokok lagi.
8. kamu cuba la dlm 1 hari tidak langsung merokok
9. jika syg bini and sumandak, ambillah tips ini, berhentilah sebelum terlambat....

mafia...dulu hisap daun kilai sja...
sa mau berenti merokok la ni he he he

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:06 am

mafia1975 wrote: jika anda nak jln jarak jauh maka kamu hendaklah periksa benda2 ini.
ini bole kamu buat sendiri sebelum memulakan perjalanan blk kg.

1. tayar - mesti seimbang tekanan udara, bagi elakkan tayar pancit,meletup. tukar tayar jika dh botak, tayar gantian,perkakasan lain mesti ada dlm kereta.
2. brek - brek brfungsi dgn baik.pastikan brek pad pada disc masih tebal, andai kata itu brek tidak brfungsi dgn baik cepat2 htr bengkel
3. air radiator/sistem penyejuk - air radiator dlm tangki sokongan mesti penuh dan sistem penyejuk harus d selenggara utk memastikan suhu enjin kereta stabil.
4. minyak enjin - tukar setiap 5 bln atau 5000km perjlnan atau mana2 yg terdahulu, tambah sikit minyak jika kurang
5. belting - semua tali sawat, kipas dan penyejuk udara dlm keadaan baik.
6. minyak gearbox - tukar minyak gearbox bagi memastikan gear tidak haus
7. bateri - air bateri sentiasa berada dlm paras dia, jgn tambah dgn air bir tetapi tambah dgn air yg beralkali, skrg semua kerata pakai bateri kering.
8. plug/kabel plug - amat penting sekali, jika kereta semput masa brjln maka tukar la benda ini.
9. lampu - semua brfungsi dgn baik, pakai kabait pun bole jika lampu tak marak...hei..hei
10. cermin/wiper - amat penting jika jalan time ujan.
11. jgn memandu ketika mabuk/jgn merokok/jgn cuai/alpa/jgn berasmara ketika memandu/jgn mmandu jika mengatuk.
12. hubungi bengkel kpg utk bantuan anda.



mafia - masih setia dgn basikal tua.

jangan tunggu sampai 5 bulan ... walaupun belum sampai 5000km, setiap dua bulan mesti servis...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:09 am

mafia1975 wrote:kali ini mafia nak kongsi pula satu isu yg menarik...tips utk brhenti merokok...

kebaikan brhenti merokok.

1. nafas wangi dan segar,,,,tak la bau busuk...
2. anggota badan pun sihat kaka...
3. jimat wang utk beli beras, bkn bakar Rm...
4. bagi mengelakkan penyakit cancer mulut, strok, sakit jantung, keguguran bagi ibu2 dan lain2 sakit

petua la brhenti merokok

1. bagitau bini or sumandak kamu, dgn niat kamu utk brhenti merokok
2. kamu buang semua yg ada kaitan dgn rokok,
3. minum byk air utk membantu membuang toksid dlm badan kamu
4. makan gula2,buah-buahan,jika ingat mau hisap rokok, dgn mkn gula2 akan mengurangkan ketagihan pada rokok
5.buat aktiviti sukan baik untuk seimbangkan suhu badan dan kecergasan tubuh badan
6. jgn pergi d mana kamu biasa merokok.
7. tolak tawaran kawan untuk cuba merokok lagi.
8. kamu cuba la dlm 1 hari tidak langsung merokok
9. jika syg bini and sumandak, ambillah tips ini, berhentilah sebelum terlambat....

mafia...dulu hisap daun kilai sja...

kalau mau merokok juga... minta dari kawan... tahan supaya inda membeli, lama2 tu kawan tiaw kau tu... ni lah sebab yg baik utk berhenti merokok... he he he Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:11 am

dulu sia merokok, heavy lagi tu... tapi sia minta duit dari adik sia saja kali2.. last2 dia tiaw saya.. maka sya pun stop la secara otomatik.. inda percaya tanya si tuan huukma!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 6:40 am

ok la tu jika brhenti mrokok,amal gaya kehidupan yg baik utk kesihatan diri


jimat duit beli beras padi bukit

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 8:37 am

pagi ini mafia nak kongsi pula apa itu Influenza A(H1N1)

1. satu penyakit d saluran pernafasan yg teruk yg d sbb kn oleh virus influenza A "sub-type" H1N1, ianya d sebarkan melalui titisan air secara live atau tidak live dgn org d sekeliling kita atau pig yg telah d jangkiti oleh virus ini.
2. Tanda2 kena penyakit ini kan.
a. fever yg tinggi 38c
b. cough
c. sore thorat
d. susah kaka bernafas
e. sakit badan
f. headache
g. badan rasa sejuk and lesu
h. tiada selera makan,cirit birit,vomiting
3. tiada vaksin mah yg bole memberi perlindungan silang bagi mencegah jangkitan virus ini.
4. rawatan, pesakit akan pulih sendiri tanpa memerlukan rawatan, kecuali pesakit ada sakit lain macam paru2 brair.
5. org yg telah d jangkiti virus ini boleh sebarkan virus ini selagi mrk ada tanda2 sakit ini and bole berlanjutan selama seminggu dari mula ia mendapat jangkitan virus.
6. cara utk melindung diri.
a. tutup itu hidung,mulut dgn tisu/mask
b. kamu buang tisu yg kamu sdh guna dlm bakul sampah kio.jgn malas
c. kamu basuh itu tangan dgn sabun,air bersih/dettol
7. amalkan kebersihan diri
8. kamu elakkan berhubung live dgn pesakit h1n1
9. guna mask d tempat awam/tempat kerja
10. elakkan daripada menyentuh eye,nose.mulut
11. sila dapatkan rawatan d klinik dgn segera.
12. jika kamu baru balik dari luarnegara sila dapatkan pemeriksaan lanjut d hospital...


mafia....makin sht bila senamrobik selalu

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by LEE XIN TONG on Fri Nov 13, 2009 8:45 am

bagus itu peringatan dari si mafia...harap maklum.

LEE XIN TONG
Pengunjung Tetap

Posts : 556
Join date : 2009-10-27
Location : LUYANG

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 9:41 pm

bringat sblm kena...


mafia...lebih baik dari elakkan penyakit daripada merawat sakit..

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Togunggak2 on Fri Nov 13, 2009 9:45 pm

ya betul tu mafia, tgok mcm kau skrg tiap hari mkn ubat, kan... jd cegah lebih bk drpd mengubati...

Togunggak2
Pengunjung Awal

Posts : 97
Join date : 2009-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 9:55 pm

tq, hensem pula togunggak2 kan,berapa umur ko
separuh abad

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Togunggak2 on Fri Nov 13, 2009 10:01 pm

hehe.. msh muda lg tuan...

Togunggak2
Pengunjung Awal

Posts : 97
Join date : 2009-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Nov 14, 2009 8:16 am

moga pjg umur dan cepat kawin mcm c moooook

mafia...nak sekali kembali ke zaman2 kanak

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Urub's on Sat Nov 14, 2009 8:31 am

tlmpau jauh keinginan ko tu mafia...cukupla kembali ke zaman tanak wagu...buli mgnum,monumandak,gansau,mikirayou dsb..nu gia di owowonsoi do tanak po kopiyo..pinlapasan pod molohing..jgn mara kio mafia...

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Nov 14, 2009 8:48 am

zaman kanak2 la best,,,sbb kurang sikit dosa...

mafia... tanak wagu byk sikit dosa

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Sat Nov 14, 2009 7:43 pm

mafia, ko keja d srwk ka??

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Nov 14, 2009 8:09 pm

tak,d arab saudi...
teringin nak blk kpg sendiri

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Sat Nov 14, 2009 8:18 pm

ui osodu ko noh kio....ogumu no tusin nuh di kio mafia

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by mafia1975 on Sat Nov 14, 2009 8:46 pm

Rm...? byk ba mcm itu pasir d gurun sahara berterbangan...

tapi tak cukup sbb byk mulut mau bagi mkn...

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by ies on Sat Nov 14, 2009 10:08 pm

huhuhu mrasa jg pgg duit byk bei...sorou

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Gaya kehidupan

Post by Sponsored content Today at 1:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum