KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 2 Bots

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Cadangan Program utk Biro Pendidikan

View previous topic View next topic Go down

Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by edy on Sat Mar 19, 2011 8:15 am

Bagi saya “pendidikan adalah segala-galanya”, semua kita pun tahu yg kita ini bukan ada harta yang banyak untuk diwarisi, syukurlah kalau ada secebis tanah kebun untuk mencari nafkah… kalau tiada langsung macamana? Lagi susah untuk meneruskan kehidupan seharian secara normal (ada rumah, Tv, kereta, ice box, makanan dalam icebox, pakaian dan sedikit wang)…

Bila mengenangkan tentang perkara begini, bagaimana lagi harus kita tumbuh dalam masyarakat yang semakin mencabar! Dengan mengharapkan “kejajalan” sahaja ia suda luput dek zaman, zaman untuk jajal cari makan sudah tidak berapa sesuai lagi, yg ada adalah pintar cari makan! Apa sja yg kita lakukan sekarang adalah berasaskan kepintaran. Tengok TV pun perlu kepintaran sebab bukan senang mau tekan tu remote control dan memilih channel kalau tidak tau apa2 ttg teknologi terkini! Ini adalah hakikat…

Maka itu, pelajaran adalah sangat penting. Kalau kita mahu kg kita maju setapak lagi, kita harus semua berganding bahu untuk mencapai satu tekad… iaitu mempromosikan pelajaran supaya akan ada anak2 kita yg bakal menjadi sinaran besar di negeri / Negara kita. Biar mereka menonjol dalam segi hidup yg kita boleh banggakan. Contoh seperti persatuan bola sepak… bila mengepalai persatuan bolasepak, ketuanya harus ada idaman iaitu supaya pasukannya boleh mencapai juara, kemudian layak ke piala asia, kemudian olimpik dan kemudian ke piala dunia. Ia tidak henti di situ sahaja… ia berterusan sehingga ke arah ingin menjuarai piala dunia dan memertahankan piala dunia dan kemudian mencipta rekod untuk mempertahankan piala dunia sebanyak mungkin… sambil memecahkan rekod2 sedia ada! Semua perkara ini tidak berlaku sekelip mata, ia berlaku melalui perancangan yang tersusun dan komitmen berterusan daripada semua ahli / komiti.. kepala saja bergerak tidak akan ke mana, ekor saja bergerak tidak akan kemana juga. Harus satu badan bergerak barulah ada pergerakkan yang menjanjikan sesuatu hasil yang baik.

Proses ini tidak berhenti..

Jadi bagi saya, Biro pendidikan harus mula mengubal dasar yang strategic samada jangka panjang, jangka pendek dan jangka sederhana! Buat target untuk dicapai dalam satu tahun, lima tahun dan 10 tahun.

Maka itu… program2 berikut boleh dianjurkan

a. Mulalah mencari para anak2 kg kita yg berpotensi untuk Berjaya dalam pelajaran. Masukkan mereka dalam “projek masuk university”… maka Biro pendidikan buat lah apa2 saja program, berilah apa2 informasi dengan kerjasama ibubapa mereka supaya mereka menjadi lilin yang tidak padam apinya. Buat dalam beberapa peringkat supaya kajian setiap tahun boleh dibuat. Mana yg tidak perform… masukkan mereka dalam tray KIV… adakan pertemuan dengan mereka setiap kali menerima keputusan peperiksaaan. Adakan sesi motivasi kepada secara berkala. Pertemuan tidak perlu formal tapi harus ada modul dan strategi ttg apa yg perlu dibincangkan (boleh dinamakan sebagai seminar setengah hari dsb). Jika terdapat 10 pertemuan setahun… buatlah jadual pertemuan dan mintalah mereka2 yg berada jauh dari kg utk handle mana2 program yg mereka lapang masa dengan menggunakan modul yg telah dirangka (I’m willing to take one or two sessions)…

Tidak perlu tergesa2… mungkin setengah tahun ini AJK menyiapkan modul dan sebelum hujung tahun kenalpasti murid2 yg boleh dimasukkan dalam “projek masuk university”

program besar ini kemudian boleh mula dilaksanakan bermula tahun depan.

Kenapa perlu ada modul…? Sebabnya adalah supaya Biro pendidikan dapat melihat tahap2 yg perlu utk satu2 masa, dan juga sebagai kesinambungan kepada Biro Pendidikan pada sesi JKKK akan datang. Kita tidak mahu AJK berubah, modul pun berubah… nanti terbengkalai tu murid2… dan juga modul ini adalah untuk kajian semula setiap tahun…. Kalau tiada modul, apa yg mau dikaji semula…?

b. Program “motivasi” untuk yang mengambil peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM
Program ini diadakan satu bulan sebelum peperiksaan besar. Kenapa? Pada masa ini kebanyakkan murid2 suda tahu dan rasa di mana prestasi mereka untuk menjawab soalan2 peperiksaan. Ada tiga jenis murid pada ketika iaitu (1) murid yg suda bersedia (2) murid yg inda tau suda bersedia ka belum jadi dorang menunggu saja peperiksaan tu sebab dorang mautau samada boleh menjawab ka tidak dan (3) murid yg belum bersedia dan hampir2 putus asa! Inilah tujuan program ini iaitu untuk member semangat terakhir kepada mereka untuk trus berusaha. Sebab itu ia diadakan satu bulan awal supaya dorang masih ada masa recover balik selepas menghadiri sesi ini

Sebagai pengetahuan semua (bukan utk saya bangga diri tapi dgn niat utk menyumbang)… saya sebenarnya juga adalah seorang “trainer” terutama dalam menggendalikan kursus2 samada di bilik persidangan ataupun luar lapangan… tu la yg saya tau sangat pasal modul2 ni… saya sudi membantu kalau Biro Pendidikan perlukan satu “kick start”…


walau apapun, ini adalah cadangan saja kerana sya percaya pihak sekolah pun ada projek seperti ini maka kalaupun diadakan program seumpamanya ini, harus dibuat dalam lingkaran kemampuan JKKK.

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Sat Mar 19, 2011 12:26 pm

idea yg sangat baik... akan dibawa dlm perbincangan susulan biro pendidikan... tq tuan...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by edy on Thu May 12, 2011 10:50 pm

Pendidikan adalah satu lagi cabaran paling besar yg perlu di tackle oleh barisan kepimpinan kampung kita...

mari kita bincangkan lagi bagaimana utk membentuk minda mahu belajar dikalangan belia kg kita...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Thu May 12, 2011 11:03 pm

saya setuju... tanpa pendidikan yg baik, kg tdk akan dpt melahirkan modal insan di masa akan dtg yg diperlukan oleh kg sendiri... kg kita sebenarnya ok juga, cuma kita perlu lakukan sesuatu...

1. set minda pelajar di kg kita (telah diadakan ceramah motivasi tempoh hari tp perlu diadakan berterusan)
2. set minda ibubapa utk mementingkan pelajaran anak2 (mgkin boleh dibuat ceramah utk mereka)
3. pembentukan pasukan utk menggerakkan aktvt pendidikan

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by edy on Thu May 12, 2011 11:37 pm

saya harap semua guru2 dan para pemimpin kg kita boleh berbincang di sini... sya nampak tiada lagi tempat lain yg lebih sesuai berbincang selain di sini....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Thu May 12, 2011 11:49 pm

mmg diharap begitulah... sayangnya tdk ramai yg 'sudi' berbincang... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by sabtu on Fri May 13, 2011 12:27 am

mmg ramai guru2 d kpg dan ramai yg tk sudi brbncang...walaubagaimanapun keikhlasan mrk yg sudi mmbantu kita amat d hargai demi masa depan anak2 kita dan generasi akan dtg.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Fri May 13, 2011 12:35 am

betul... perlu pihak2 yg boleh bekerjasama & sudi utk melakukan sesuatu bg anak2 di kg kita... kita sebenarnya boleh berdiam diri & majukan anak2 sendiri shj... tp mgkin persaudaraan kita di kg menuntut kita utk melakukan sesuatu yg baik utk anak2 kita...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by DD on Fri May 13, 2011 10:35 pm

Very Happy blm rancak lagi gia ni kn..hehe
sa pn sgt2 suka ni topik.. lau ada program yg menarik dan semestinya berfaedah utk bdk2 sekolah dan ibubapanya sekali sa pn sudi n sedia membantu. tapi masa e2 kena la time cuti2 hehe. taula ni kekangan masa. tpt bertugas jauh btl dr kg halaman. wlpn jarang2 d kg, hati n minda ni sllu fikir kg n kemajuan kg ni...

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Sun May 15, 2011 10:07 pm

ok tu dd, semua kita pasti ada peranan mamsing2... kita saling memberi sokongan pun merupakan satu peranan... apatah lg kalau terlibat sama... mmg kita sdg merancang2 utk aktvt seterusnya... cuma mmg sangat2 bergantung kpd 'masa' kita semua...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by edy on Thu Jan 24, 2013 10:17 pm

edy wrote:Bagi saya “pendidikan adalah segala-galanya”, semua kita pun tahu yg kita ini bukan ada harta yang banyak untuk diwarisi, syukurlah kalau ada secebis tanah kebun untuk mencari nafkah… kalau tiada langsung macamana? Lagi susah untuk meneruskan kehidupan seharian secara normal (ada rumah, Tv, kereta, ice box, makanan dalam icebox, pakaian dan sedikit wang)…

Bila mengenangkan tentang perkara begini, bagaimana lagi harus kita tumbuh dalam masyarakat yang semakin mencabar! Dengan mengharapkan “kejajalan” sahaja ia suda luput dek zaman, zaman untuk jajal cari makan sudah tidak berapa sesuai lagi, yg ada adalah pintar cari makan! Apa sja yg kita lakukan sekarang adalah berasaskan kepintaran. Tengok TV pun perlu kepintaran sebab bukan senang mau tekan tu remote control dan memilih channel kalau tidak tau apa2 ttg teknologi terkini! Ini adalah hakikat…

Maka itu, pelajaran adalah sangat penting. Kalau kita mahu kg kita maju setapak lagi, kita harus semua berganding bahu untuk mencapai satu tekad… iaitu mempromosikan pelajaran supaya akan ada anak2 kita yg bakal menjadi sinaran besar di negeri / Negara kita. Biar mereka menonjol dalam segi hidup yg kita boleh banggakan. Contoh seperti persatuan bola sepak… bila mengepalai persatuan bolasepak, ketuanya harus ada idaman iaitu supaya pasukannya boleh mencapai juara, kemudian layak ke piala asia, kemudian olimpik dan kemudian ke piala dunia. Ia tidak henti di situ sahaja… ia berterusan sehingga ke arah ingin menjuarai piala dunia dan memertahankan piala dunia dan kemudian mencipta rekod untuk mempertahankan piala dunia sebanyak mungkin… sambil memecahkan rekod2 sedia ada! Semua perkara ini tidak berlaku sekelip mata, ia berlaku melalui perancangan yang tersusun dan komitmen berterusan daripada semua ahli / komiti.. kepala saja bergerak tidak akan ke mana, ekor saja bergerak tidak akan kemana juga. Harus satu badan bergerak barulah ada pergerakkan yang menjanjikan sesuatu hasil yang baik.

Proses ini tidak berhenti..

Jadi bagi saya, Biro pendidikan harus mula mengubal dasar yang strategic samada jangka panjang, jangka pendek dan jangka sederhana! Buat target untuk dicapai dalam satu tahun, lima tahun dan 10 tahun.

Maka itu… program2 berikut boleh dianjurkan

a. Mulalah mencari para anak2 kg kita yg berpotensi untuk Berjaya dalam pelajaran. Masukkan mereka dalam “projek masuk university”… maka Biro pendidikan buat lah apa2 saja program, berilah apa2 informasi dengan kerjasama ibubapa mereka supaya mereka menjadi lilin yang tidak padam apinya. Buat dalam beberapa peringkat supaya kajian setiap tahun boleh dibuat. Mana yg tidak perform… masukkan mereka dalam tray KIV… adakan pertemuan dengan mereka setiap kali menerima keputusan peperiksaaan. Adakan sesi motivasi kepada secara berkala. Pertemuan tidak perlu formal tapi harus ada modul dan strategi ttg apa yg perlu dibincangkan (boleh dinamakan sebagai seminar setengah hari dsb). Jika terdapat 10 pertemuan setahun… buatlah jadual pertemuan dan mintalah mereka2 yg berada jauh dari kg utk handle mana2 program yg mereka lapang masa dengan menggunakan modul yg telah dirangka (I’m willing to take one or two sessions)…

Tidak perlu tergesa2… mungkin setengah tahun ini AJK menyiapkan modul dan sebelum hujung tahun kenalpasti murid2 yg boleh dimasukkan dalam “projek masuk university”

program besar ini kemudian boleh mula dilaksanakan bermula tahun depan.

Kenapa perlu ada modul…? Sebabnya adalah supaya Biro pendidikan dapat melihat tahap2 yg perlu utk satu2 masa, dan juga sebagai kesinambungan kepada Biro Pendidikan pada sesi JKKK akan datang. Kita tidak mahu AJK berubah, modul pun berubah… nanti terbengkalai tu murid2… dan juga modul ini adalah untuk kajian semula setiap tahun…. Kalau tiada modul, apa yg mau dikaji semula…?

b. Program “motivasi” untuk yang mengambil peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM
Program ini diadakan satu bulan sebelum peperiksaan besar. Kenapa? Pada masa ini kebanyakkan murid2 suda tahu dan rasa di mana prestasi mereka untuk menjawab soalan2 peperiksaan. Ada tiga jenis murid pada ketika iaitu (1) murid yg suda bersedia (2) murid yg inda tau suda bersedia ka belum jadi dorang menunggu saja peperiksaan tu sebab dorang mautau samada boleh menjawab ka tidak dan (3) murid yg belum bersedia dan hampir2 putus asa! Inilah tujuan program ini iaitu untuk member semangat terakhir kepada mereka untuk trus berusaha. Sebab itu ia diadakan satu bulan awal supaya dorang masih ada masa recover balik selepas menghadiri sesi ini

Sebagai pengetahuan semua (bukan utk saya bangga diri tapi dgn niat utk menyumbang)… saya sebenarnya juga adalah seorang “trainer” terutama dalam menggendalikan kursus2 samada di bilik persidangan ataupun luar lapangan… tu la yg saya tau sangat pasal modul2 ni… saya sudi membantu kalau Biro Pendidikan perlukan satu “kick start”…


walau apapun, ini adalah cadangan saja kerana sya percaya pihak sekolah pun ada projek seperti ini maka kalaupun diadakan program seumpamanya ini, harus dibuat dalam lingkaran kemampuan JKKK.

saya fikir posting saya ini yg mana saya tulis awal2 dulu sudah cukup memotivasikan kita untuk "kick start" program mencari calon-calon pelajar kg kita utk masuk U... harap ia dapat diterima dengan baik, diambil perhatian dan diambil tindakan yang sepatutnya...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Prisca on Tue Feb 19, 2013 10:41 pm

Admin wrote:saya setuju... tanpa pendidikan yg baik, kg tdk akan dpt melahirkan modal insan di masa akan dtg yg diperlukan oleh kg sendiri... kg kita sebenarnya ok juga, cuma kita perlu lakukan sesuatu...

1. set minda pelajar di kg kita (telah diadakan ceramah motivasi tempoh hari tp perlu diadakan berterusan)
2. set minda ibubapa utk mementingkan pelajaran anak2 (mgkin boleh dibuat ceramah utk mereka)
3. pembentukan pasukan utk menggerakkan aktvt pendidikan

Saya setuju,mari bermula....bila Smile

Prisca
Pengunjung Awal

Posts : 72
Join date : 2012-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Tue Feb 19, 2013 11:45 pm

mau mula tu yg susah sikit, hahaha... Very Happy bukan apa, masing2 ada program/aktiviti sendiri bah...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Prisca on Mon Feb 25, 2013 3:45 pm

Admin wrote:mau mula tu yg susah sikit, hahaha... Very Happy bukan apa, masing2 ada program/aktiviti sendiri bah...

Smile

Prisca
Pengunjung Awal

Posts : 72
Join date : 2012-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by MooK on Mon Feb 25, 2013 9:41 pm

ada sudah yg tanya bila la mau buat tuition d kg kita? kalau ada kasi mula saja nanti bila ibu/bapa tau ada kena buat baru diorang support tu dia bilang... abis anak dia tahun 6 sudah kunun jadi perlu kasi pelajaran tambahan selepas sekolah..

jadi, sapa2 guru yg ada masa, tolong2 la org kg kita.. mana tau kg luar pun mau join..

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Admin on Tue Feb 26, 2013 11:38 am

bagus idea ni tuan... cuma mau start tp takut sendirian pula, hehehehe... nt tiada pula guru2 lain yg mau join...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Cadangan Program utk Biro Pendidikan

Post by Sponsored content Today at 4:00 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum