KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

View previous topic View next topic Go down

Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Thu Feb 03, 2011 5:18 pm

Mungkin ada yg tertanya2... atau mempertikaikan...

  1. Kenapa perlu ada ini portal kg... bukankah ada blog atau facebook yg lebih menarik?
  2. Banyak perbincangan di sini... boleh selesaikah masalah2 kg?
  3. Apa guna kita membincangkan sesuatu isu itu kalau tdk dibawa pun dlm mesyuarat jkkk kampung?

  4. Ada topik2 yg menyentuh peribadi org lain, bolehkah begitu?
  5. Apa kelebihan portal kg ini berbanding blog atau facebook?
  6. Siapa pemilik portal kg ini? Siapa Admin?

  7. Ada untungkah org yg membuat portal kg ini?
  8. Kenapa ada ruangan yg perlu login dulu baru boleh baca?
  9. Apa sebenarnya objektif pembikinan portal kg ini?
  10. Kalau tiada org melayari portal ini mcmana?
  11. Bgmana masa depan portal kg kita ini?
  12. Bgmana jika bukan semua org kg melayari portal kg ini?
  13. Bolehkah org luar melayari portal kg ini?
  14. Wajibkah jkkk atau org kg mendaftar di sini?
  15. Saya sbg org kg.Nuntunan tp tdk mau mendaftar di sini... ada masalahkah?
  16. Adakah laman web lain yg mgkin pernah dibuat utk kg kita?
  17. Boleh hilangkah gambar2 yg dimasukkan (diupload) di sini?
  18. Apa itu moderator? Bolehkah saya menjadi moderator dlm portal ini?
  19. Bgmanakah tahap prestasi portal kg kita ini?
  20. ...


_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Thu Feb 03, 2011 7:22 pm

1. Kenapa perlu ada ini portal kg... bukankah ada blog atau facebook yg lebih menarik?
Tdk kira syarikat/organisasi swasta atau kerajaan... persatuan atau petubuhan... semuanya ada laman web sendiri... demikian juga kg kita... kenapa bukan blog atau facebook? Sebab portal kg kita ini lebih user friendly selain drpd mudah dikawal dan mencari semula topik2 yg telah dibuat... dan bukannya rojak...

2. Banyak perbincangan di sini... boleh selesaikah masalah2 kg?

Tidak... tdk akan boleh diselesaikan... kalau masalah2 kg boleh diselesaikan melalui laman web sj, maka tdk perlulah ada jkkk... tdk perlulah ada meeting membincangkan hal2 kg...

3. Apa guna kita membincangkan sesuatu isu itu kalau tdk dibawa pun dlm mesyuarat jkkk kampung?
Apa2 yg dibincangkan di sini, kalau bukan semuapun, sedikit sebanyak ada dibawa dlm meeting jkkk... kalau tdk 100% sama pun, sekurang2nya isu2 yg kita bincang di sini ada berkaitan dgn isu2 dlm meeting jkkk... jgn lupa, tahu ICT bermakna 'educated'... bila berpelajaran, biasanya tahap pemikiran juga tinggi... bermakna org2 yg terlibat dlm perbincangan kita di sini adalah berpelajaran... jd buah2 fikiran atau idea sdh tentu mgkin lebih baik drpd mereka yg tdk tahu ICT langsung... jd berbanggalah jika anda salah seorg yg terlibat dlm perbincangan di sini...

4. Ada topik2 yg menyentuh peribadi org lain, bolehkah begitu?

Itu perkara biasa... jika anda pernah melayari blog2, forum2, atau laman2 web lain, bahasa2 yg digunakan adalah begitu keterlaluan sekali... org2 yg tdk pernah terdedah sedemikian pasti tdk berani terlibat dlm perbincangan... apa yg ada di portal kg kita ini adalah begitu 'kecil' sekali berbanding laman2 web lain... jd, jika anda ingin menyediakan minda anda dgn dunia maya internet, rajin2lah melayari laman2 web lain yg sangat2 kaya dgn info, maklumat, cacian, makian, kelucahan atau apa2 shj yg sewaktu dgnnya... walau bgmanapun, kita di sini masih terikat dgn etika & peraturan berforum...

5. Apa kelebihan portal kg ini berbanding blog atau facebook?

Lebih kurang sama shj... cuma...


Blog
Facebook
KNP
kategori
persendirian
persendirian, laman web sosial
serba boleh
ciri2
mcm diari, sendiri2 isi, berharap org lain pg baca
org lain boleh post & komen
org lain boleh post & komen
email
mesti betul
mesti betul
tdk betul pun boleh
user friendly
tidakya
ya
upload gambar
hanya admin
semua
semua
kawalan
tdk perlu sb hanya admin boleh post
tdk dpt kawal
senang kawal
delete
tdk boleh delete
td boleh delete
admin boleh delete
ban
tdk dpt ban org
tdk dpt ban org
senang ban org
hidden (tersembunyi)
tdk boleh
tdk boleh
mudah
susunan topik
rojak... tp topik2 terkumpul mengikut bulan dibuat
rojak
tersusun
pencarian topik
susah cari
susah cari
senang cari
tag gambar
tdk boleh tag
boleh
tdk boleh tag
private message
tdk boleh
boleh
boleh
penglibatan
sendiri
yg diterima sbg friend boleh join
sesiapa yg register boleh join
pindah topik
tdk perlu sb tiada kategori
tdk perlu sb tiada kategori
senang pindah mengikut kategori
jd laman web rasmi
boleh & sesuai
tdk sesuai
boleh & sesuai
updating / posting
perlu masuk 'enjin'
post begitu sj
post begitu sj
dan banyak lg... jika ada yg tdk betul atau kurang tepat, sila maklumkan...

6. Siapa pemilik portal kg ini? Siapa Admin?

Admin adalah org kg kita... portal ini adalah milik semua dan bukan individu shj...

7. Ada untungkah org yg membuat portal kg ini?

Tiada untung... 1 sen pun tiada... hanya kepuasan hati dpt menyumbangkan sesuatu kpd kg...

8. Kenapa ada ruangan yg perlu login dulu baru boleh baca?
Ya mmg ada... ini adalah perlu kerana ruangan2 tersebut sedikit 'peribadi' kpd kg kita... jd kita tdk mau org luar yg melayari portal kg kita ini dpt membaca walaupun tdk register & login... bgmanapun majoriti ruangan bebas dibaca oleh sesiapa...

9. Apa sebenarnya objektif pembikinan portal kg ini?
Objektif? Hanya menyumbangkan sesuatu kpd kg... mgkin dpt meningkatkan keterbukaan minda org2 kg terutama yg terlibat dlm perbincangan di sini...juga menyediakan platform utk kita berbincang...

10. Kalau tiada org melayari portal ini mcmana?

Tiada masalah... lambat-laun akan dilayari juga...

11. Bgmana masa depan portal kg kita ini?

Besar peluang akan berkembang & bertambah rancak...trend org sekarang, org berminat bila 'saya tanya, anda jawab... anda tanya, saya jawab'... jd portal kg kita ini memenuhi kriteria tersebut... maka besar peluang portal kg kita ini akan berkembang lebih lagi...

12. Bgmana jika bukan semua org kg melayari portal kg ini?

Tiada masalah... sedikit shj yg dpt melayari pun tdk apa... tp kalau lebih ramai lebih bagus...

13. Bolehkah org luar melayari portal kg ini?

Boleh... cuma utk beberapa ruangan, org tdk boleh... perlu register & login... dan tetap terikat kpd peraturan...

14. Wajibkah jkkk atau org kg mendaftar di sini?

Tdk wajib... tp kalau dpt daftar lagi baik...

15. Saya sbg org kg.Nuntunan tp tdk mau mendaftar di sini... ada masalahkah?

Tiada masalah...

16. Adakah laman web lain yg mgkin pernah dibuat utk kg kita?

Tdk tau... mgkin ada sebelum ini...

17. Boleh hilangkah gambar2 yg dimasukkan (di upload) di sini?

Sepatutnya tdk akan hilang... web sebelum ini adalah versi 1.0... skrng ini versi 2.0... versi 3.0 mgkin sdh diperkenalkan... bgmanapun, setiap versi adalah compatible satu sama lain... jd sepatutnya gambar2 tdk akan hilang dlm tempoh puluhan tahun... malah mgkin ratusan tahun...

18. Apa itu moderator? Bolehkah saya menjadi moderator dlm portal ini?

Moderator adalah org yg dilantik utk membantu admin dlm mengawal portal... Sesiapa boleh menjadi moderator asalkan memenuhi kriteria yg diperlukan... rajin online, aktif, 'matang' dsb...

19. Bgmanakah tahap prestasi portal kg kita ini?

Jika melihat kpd bilangan post, portal kg kita ini boleh dikatakan membanggakan... banyak laman2 web kg2 lain adalah 'kaku' atau statik & spt tiada perkembangan... jd kita harus berbangga dgn portal kg kita ini...


Last edited by Admin on Sat Feb 05, 2011 8:11 am; edited 1 time in total

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by BERIANDUK on Fri Feb 04, 2011 2:17 pm

nah KNP suda d perhalusi utk memudahkan lg kita memahami apa yg pentingnya jika kg memiliki portal sebegini....tq tuan admin,,

BERIANDUK
Pengunjung Tetap

Posts : 617
Join date : 2010-06-21
Age : 31
Location : kota bharu kelate

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by MooK on Sat Feb 05, 2011 1:30 am

yg no 5 tu bahagian susunan topik.. blog bukan rojak sebenarnya abis dia automatik akan di bahagi juga dalam 1 kumpulan mengikut bulan yg kita post.. kalau facebook bukan setakat rojak tapi raja segala rojak..
pencarian topik diblog juga ada sedikit senang berbanding facebook yg memang tahap gaban punya susah..
facebook banyak post yang mengarut.......~~~~~~~!!!!


_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Sat Feb 05, 2011 8:04 am

tq tuan mook... betul juga, tdk terfikir pula saya ttg itu... cuma maksud sya 'rojak' adalah semua topik walaupun berlainan cerita (spt politik, agama, isu2, dsb...) bercampur begitu sj tdk diasingkan ikut kategori...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by sabtu on Sun Feb 06, 2011 10:20 pm

bagi sya portal ini cukup bagus dan sumbangan portal amat bernilai sekali utk d renung dgn mendlm bagi yg amat memetingkan kemajuan dan keceriaan d kpg.
ada juga msalah yg boleh d selesaikn dlm forum dan d bawa meting.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Sun Feb 06, 2011 10:43 pm

paling kurangpun... portal kg ini mgkin boleh menjadi 'mata telinga' kg... sekurang2nya mgkin banyak perkara baik dpt direkodkan utk tatapan masa akan dtg... juga supaya banyak perkara kurang baik atau tdk baik dpt diingatkan agar tdk berlaku atau tdk dilakukan... berbanding sebelum ini, apa2 yg berlaku... baik atau tdk baik... berlalu begitu sj dibawa angin... tiada teladan, tiada pengajaran, tiada iktibar...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by edy on Thu Jul 28, 2011 8:39 am

thanks... ada juga portal ini tuk mendengar khabar ttg kg ....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by sabtu on Fri Jul 29, 2011 10:44 pm

alangkah baiknya jika en erin ketua kpg kita sllu meluangkn masa brsama kita d forum ini....

lama tk muncul en erin kita...?

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Sun Jul 31, 2011 8:35 pm

ya... tp mgkin dia sibuk, banyak urusan dia tu...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by clayra17 on Mon Aug 01, 2011 1:19 pm

thankz tuan admin...sa mw tmbh ckit,,ada segelintir org kg kta y xdpt myuarakan ssutu yang mgkin lma uda trtpndam d hti,,(tiada ksmpatan mw d kc kluar wlupn smsa mitting,,xdtg mitting ka.) .blog ne bguna utk mreka,,d cne la kta boleh kongsi smuanya..tidak btul tuan admin..hee

clayra17
Pengunjung Awal

Posts : 70
Join date : 2011-07-27
Age : 36
Location : n2n apin2,now at kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Mon Aug 01, 2011 4:26 pm

betul tuan... lgpun ini adalah portal betul2 utk kg kita sj, jd kita guna sebaik & semaksima yg boleh...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by clayra17 on Tue Aug 02, 2011 10:54 am

eya,betul 2..

clayra17
Pengunjung Awal

Posts : 70
Join date : 2011-07-27
Age : 36
Location : n2n apin2,now at kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Tue Aug 02, 2011 3:38 pm

sayangnya banyak hal ttg kg tdk dpt direkod di sini, terutamanya gambar2... pasti sangat berguna utk generasi akan dtg...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by clayra17 on Wed Aug 03, 2011 1:18 pm

ba,nt sa cr dlu la gmbr dorg c beliau..zman remaja lg ka..kc post d cne..hehehe

clayra17
Pengunjung Awal

Posts : 70
Join date : 2011-07-27
Age : 36
Location : n2n apin2,now at kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Wed Aug 03, 2011 4:28 pm

ya, ngam tu tuan... utk tatapan & info generasi yg mendatang juga...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by sabtu on Fri Aug 05, 2011 8:26 pm

thankz tuan admin...sa mw tmbh ckit,,ada segelintir org kg kta y xdpt myuarakan ssutu yang mgkin lma uda trtpndam d hti,,(tiada ksmpatan mw d kc kluar wlupn smsa mitting,,xdtg mitting ka.) .blog ne bguna utk mreka,,d cne la kta boleh kongsi smuanya..tidak btul tuan admin..hee

bagi yg tahu menilai mgkin forum baik
bagi yg tak tahu menilai mgkin buang masa bagi mrk
bagi mcm sya walaupn jarang d kpg bole juga memberi buah fikiran yg tak seberapa.
tepuk dada tanya selera sndiri kan.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Sat Aug 06, 2011 11:28 am

betul tuan... tp kalaulah mereka anggap buang masa, mereka lupa mereka juga buang masa di laman2 web yg lain spt fb atau tengok 'macam2' di youtube, hehe... Very Happy kenapa perlu album gambar? sb utk simpan gambar agar tdk rosak & hilang... demikian juga keperluan kita utk portal kg ini tempat simpan & kongsi gambar, cerita, sejarah dsb... kita kena fikir ttg kepentingan data... sb tu ada arkib utk simpan2 dokumen & newspaper yg ada nilai sejarah... portal kg kita ini ada kawalan kita, user friendly & mudah... jd gunakan sebaik mgkin... baru2 ini ada kursus di mana sekolah2 diminta memberikan jabatan alamat laman2 web sekolah masing2... hampir semua sekolah panik sb selama ini segala bentuk cerita & gambar semuanya dimuatkan dlm akaun mereka di facebook... jd takkan bg alamat fb kann... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Sat Aug 06, 2011 11:36 am

bgmanapun, semua ini bergantung kpd individu masing2... jika anda seorg yg mementingkan infomasi & nilai2 'data' yg lain kali pasti akan jd sejarah, & seorg yg berpandangan jauh, maka tahulah apa yg terbaik utk hal2 begini... jika anda seorg yg tdk mementingkan 'nilai2 sejarah' & cuma mementingkan sosial, maka paling sesuai utk anda adalah di fb... mgkin majoriti lupa atau tdk sedar bhw kita juga boleh terlibat dlm semua laman2 web secara serentak... tdk membelakangkan website2 lain yg juga penting spt tempat download program2 komputer, tempat mencari informasi ttg bidang kita dsb... apatah lg jika anda serog guru yg mmg terlibat langsung dgn segala bentuk maklumat, informasi & ilmu pendidikan...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by sabtu on Thu Aug 11, 2011 12:55 am

kita hidup d kpg bagai aur dgn tebing, tanpa it, maka susah utk kita brgerak utk mencari ilmu dan melihat kemajuan seseorang. oleh itu kita sokong la portal ini utk kita jua smua.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Admin on Thu Aug 11, 2011 5:43 pm

harapan mmg begitulah tuan... bgmanapun mcm yg sya nyatakan di atas, bergantung juga kpd setiap individu... ada hak & keperluan masing2... so, siapa yg ada kelapangan tu, mmg sokongan diperlukanlah... tp kalau tdk dpt sokong pun, what to do... cuma berapa bagus kalau banyak informasi / maklumat ttg kg dpt kita rekodkan... tdk kisahlah di mana direkodkan... kita rindukan suasana kg masa mula2 dulu, kita ingin tahu bgmana cerita sebenar kewujudan 'dupis'... semuanya kita hanya dpt tahu dr mulut org2 tua kita... so sekadar bayangan shj... bgmanapun tdk dpt buat apa2 sb di zaman mereka, ict belum wujud lg di kg kita... skrng ini ict ada di mana2... malah majoriti pengetahuan ict org2 kg kita khasnya yg muda2 boleh dikatakan mantap... jd kenapa tdk gunakan kemudahan & kelebihan yg ada utk kepetingan data & sejarah... utk kebaikan bersma juga... sekurang2nya ada juga tempat generasi akan dtg merujuk hal2 kita skrng.. kalau tdk lengkappun, sekurang2nya ada juga, hehe... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa perlu portal ini utk Kg.Nuntunan?

Post by Sponsored content Today at 1:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum