KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Kutipan rm1 seorang sebulan

View previous topic View next topic Go down

Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Jan 12, 2011 10:56 pm

saya terbaca dlm srtkbr hari ini... si lajim cakap rm1 mgkin nilai yg kecil... tp jika semua org2 bisaya beaufort membuat kutipan rm1 (seringgit) seorg sebulan, dlm setahun duit terkumpul boleh mencecah ratusan ribu ringgit... saya terfikir idea ini boleh juga dilaksanakan kecil2an di kg kita dgn syarat ada persetujuan semua...

katalah penduduk nuntunan = 1000 orang
sebulan = rm1 x 1000 orang = rm1000
setahun = rm12000 (12 ribu ringgit)...

*jika dlm 1 keluarga ada 10 org, maka dia bayar masuk tabungan rm10 sebulan...

idea bgmana duit akan diurus atau digunakan utk apa... boleh dibincangkan kemudian... tabungan begini bagus drpd tiada, hehehe... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Jan 12, 2011 11:10 pm

itu baru rm1... kalau rm2... rm5... Cool

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Jan 12, 2011 11:26 pm

kalau rm5 seorang utk sebulan... bermakna hanya 17 sen sehari... takkan tdk boleh, hehehe...

jd, kalau rm5 seorg...
sebulan = rm5 x 1000 orang = rm5000
setahun = rm60,000 (60,000 ringgit), wow............ Very Happy
2 tahun = rm120,000

contoh penggunaan...

kematian = rm500 (takkan ramai mati setahun)
keputusan peperiksaan cemerlang = upsr 5a rm100, pmr 7a rm200, spm gred 1 rm300, stpm 5p rm400
masuk hospital = rm100 (sekali utk seorang dlm setahun)
kebakaran rumah = rm500
dan banyak lg idea...

tp hanya mereka yg ada membayar kutipan bulanan yg layak menerima kemudahan ini... duit terkumpul boleh digunakan utk penubuhan koperasi/syarikat/kedai runcit...

hehe... tp sya tau kalau melibatkan duit ni mmg ramai yg tdk rela... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Jan 12, 2011 11:34 pm

secara kasar...

1. dpt membantu dlm kebajikan penduduk kg
2. dpt menggalakkan sikap menabung
3. kg mempunyai wang tabungan
4. menggalakkan peningkatan presstasi pelajaran anak2
5. dpt merapatkan hubungan sesama kita
6. dpt membantu walau sedikit kpd mereka yg susah
7. ...

bgmanapun, saya juga maklum ramai 'bijak pandai' di kg kita yg mmg 'pandai' hinggakan apa2 rancangan baik utk peningkatan sedikit taraf kehidupan penduduk kg akan terhalang... dan tergendala begitu sj... tp... kalau program rss, pasti jadi punya... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by sabtu on Thu Jan 13, 2011 9:53 am

good idea... namun ianya perlu persetujuan semua warga kpg, maka disini tuan admin perlu bentangkan draf ini dlm meting jkkk nanti untuk keputusan yg baik bagi sya, daripada brpeluk tubuh sja baik kita usahakn yg ini.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Thu Jan 13, 2011 2:05 pm

jika idea ini dpt direalisasikan, ini merupakan mgkin titik permulaan kpd peningkatan hidup yg lebih drastik berbanding mengikut sj arus perkembangan semasa di mana setiap sen kita hanya bulat2 bergantung kpd kerajaan yg kita tau sangat besar kemungkinan tdk akan diperolehi... pd kita mgkin idea ini praktikal (boleh dilaksanakan)... tp belum tentu pd majoriti (terutama mereka2 yg terlalu 'bijak pandai')... antara point yg mgkin mereka akan keluarkan ialah...

1. siapa yg urus duit? boleh percayakah? (sukar utk percaya pd org lain kerana terasa diri sendiri besar peluang utk pecah amanah)...
2. bgmana kalau dia makan duit?
3. pengagihan tdk adil
4. ah... drpd sya bayar kutipan, bagus saya simpan dlm bank...
5. ada lesenkah kumpul duit org?
6. ...

maka... kita akan terus hidup meminta2... sb tiada duit...
5.

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by sabtu on Wed Jan 19, 2011 1:15 am

sebenarnya bijak pandai mrk ini tak bertempat dan kerana point itulah akan melemahkan semangat bagi org yg berfikiran waras.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Jan 19, 2011 11:15 am

pd pendpt saya... 17 sen sehari mgkin boleh dilaksanakan... penggunaan duit tabungan boleh diperhalusi supaya semua penabung mendpt kebaikannya...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by MooK on Wed Jan 19, 2011 12:35 pm

idea ini bagus... saya sangat setuju...

kami pernah buat d kolej macam ni dulu... memang tiada masalah cuma, ramai org akan lupa dan buat2 lupa mau bayar biar pun rm1 sebulan...

perkara yg perlu di buat.:
1. cari ahli
2. nama persatuan
3. misi visi persatuan
4. objektif persatuan
5. ...
lepas tu kita boleh buat kertas kerja.. bahawa persatuan ini membawa kebaikan kampung...

duit d bank nda buli kasi keluar tanpa ahli2 kuat dalam persatuan jangan risau... kalau 1 org saja p bank memang nda buli kasi keluar tu duit...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Jan 19, 2011 4:21 pm

itulah tu tuan... berapa ramai penduduk kg kita? ada 1000 kah? bayangkan kalau semua ikut, rm5 seorg sebulan (17 sen sehari)... hujung tahun kita sdh ada rm60k... kalau 500 org sjpun sdh rm30k setahun...

betul, tdk perlu risau, kita cari beberapa org yg boleh dipercayai utk kendali & urus duit...

banyak kebaikan sebenarnya...

antara objektif yg boleh dicadangkan...

  1. dpt membantu dlm kebajikan penduduk kg
  2. dpt menggalakkan sikap menabung
  3. kg mempunyai wang tabungan
  4. menggalakkan peningkatan presstasi pelajaran anak2
  5. dpt merapatkan hubungan sesama kita
  6. dpt membantu walau sedikit kpd mereka yg susah atau perlu pertolongan
  7. ...
Antara penggunaan wang tabungan yg boleh dibuat...

  • kematian = rm500 (takkan ramai mati setahun)
  • keputusan peperiksaan cemerlang = upsr 5a rm100, pmr 7a rm200, spm gred 1 rm300, stpm 5p rm400
  • masuk Universiti -rm500
  • masuk hospital = rm100 (sekali utk seorang dlm setahun)
  • kebakaran rumah = rm500
  • dan banyak lg idea...
utk kutipan rm5 seorg sebulan...
kalau 1000 org yg menabung = rm60,000
500 org = rm30,000
250 org = rm15,000
100 org = rm6,000
50 org = rm3,000

syarat...

  1. hanya yg ada menyumbang kpd tabungan yg akan mendpt kemudahan di atas
  2. setiap ahli dlm keluarga mesti menyumbang kpd tabungan (jika dlm keluarga ada 10 org, maka perlu membayar rm50 sebulan)... atau kira2 rm1.70 sehari utk semua ahli 10 org dlm keluarga tersebut...
  3. mesyuarat sekali dlm sebulan, perbincangan ttg program, perancangan & kewangan
  4. semua ahli perlu tandatangan 'aku janji'
  5. boleh membayar rm1 shj seorg utk sebulan tp 'kemudahan' juga dikurangkan...
  6. sesiapa yg ingin menyumbang lebih juga boleh diterima... 'kemudahan' juga akan di'lebihkan'...
  7. ...
sayang kalau program begini tdk dilaksanakan... kampung2 lain boleh sdh ciplak idea ini...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Pelian on Fri Jan 21, 2011 7:35 pm

bagus no ini program... kcih terus noh tuan ansis...

Pelian
Pengunjung Senior

Posts : 301
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Urub's on Wed Jan 26, 2011 9:01 pm

jd bla la ble mula ni?perlu ada meeting jg ka ni?

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Mon Jan 31, 2011 9:27 am

tunggu urusan jkkk sesi baru selesai dulu, haha... tp itupun bergantung kpd keadaan...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Pelian on Mon Jan 31, 2011 6:42 pm

bah nt kcih introdce ah tuan admin...

Pelian
Pengunjung Senior

Posts : 301
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by BERIANDUK on Wed Feb 02, 2011 2:43 pm

lagi cepat lagi bagus ni barang...

BERIANDUK
Pengunjung Tetap

Posts : 617
Join date : 2010-06-21
Age : 31
Location : kota bharu kelate

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Feb 02, 2011 8:43 pm

sya fikir2 pun mmg bagus ini program... & juga praktikal... hanya 17 sen sehari, takkan tdk boleh, hehe... smua yg ada menabung akan mendpt manfaatnya...

-sekurang2nya dpt mendorong org2 kg berusaha mencari sumber kewangan setiap hari utk tabungan (17sen sehari) & tdk hanya sibuk mencari aramaiti
-dpt menggalakkan sikap menabung
-dpt menyatupadukan org2 kg melalui program kebajikan ini
-dpt membentuk 1 program yg boleh membantu org2 kg mengikut perkara yg disenaraikan

secara lojik, rm5 sebulan bermakna rm60 setahun... drpd menyimpan rm5 sebulan utk 12 bulan, bagus lg sumbangkan rm5 sebulan utk tabung program... sekurang2nya akan mendpt bantuan walau tdk seberapa ketika susah...

utk menggalakkan peserta menabung lebih awal, perlulah menyerahkan duit tabungan rm5 seorg sebelum atau setiap hujung bulan utk membolehkan peserta tersebut layak mendpt kemudahan program pd bulan berikutnya... ringkasnya... rm5 yg dibayar adalah utk bulan berikutnya & bukannya bulan semasa... utk bulan februari, perlu bayar dlm januari... demikian juga bulan2 berikutnya... paling baik kalau setiap peserta membayar terus rm60 utk setahun... atau rm30 utk 6 bulan...

duit yg terkumpul bolehlah dimasukkan ke dlm ASB atas 3 nama/pemilik... bayangkan... jika ada 500 org peserta, setiap seorg membayar rm60 setahun (iaitu rm5 sebulan... atau 17 sen sehari), bermakna kita ada rm30,000 (30 ribu) setahun... simpan dlm ASB... kalau faedah ASB 7% setahun, bermakna tahun berikutnya duit tabungan sdh menjadi rm32,100... Very Happy bayangkan kalau program ini sdh berjalan selama 5 tahun...

*lagipun, jika ada masalah berlaku & program tdk dpt diteruskan... bahagi sj balik duit tabungan mengikut jumlah tabungan masing2... Very Happy

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Feb 02, 2011 8:52 pm

jika idea ini dpt dilaksanakan, kita uruskannya secara transparens... yakni semua peserta dpt mengetahui perkembangan program & duit tabungan... kita buka ruangan dlm portal kg ini dan minta semua peserta utk register di sini... tujuannya supaya nama2 peserta tersebut dpt di'set' utk masuk & melihat cerita mengenai perkembangan program... termasuklah siapa yg sdh/belum bayar... berapa sdh kutipan semasa... dan mcm2 lagi... kita buat ruangan tersebut 'hidden' supaya hanya peserta shj yg boleh melihatnya... bukan peserta tdk dpt nampak...

kita juga boleh membincangkan idea2 yg boleh dilaksanakan yg boleh menambah duit tabungan kita... mgkin spt penjualan reload hp... dsb... hehe... Very Happy sekadar idea...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Wed Feb 02, 2011 8:58 pm

utk elak drpd penyalahgunaan duit... sb biasanya duit boleh menggelapkan mata bah...

1. gunakan 3 penama utk simpanan ASB dlm bank... duit hanya boleh dikeluarkan dgn adanya ketiga2 org penama ini...
2. lantik juga barisan ajk yg berkaliber & boleh dipercayai... termasuklah diyakini mampu menjalankan tgjwb & tugasan...
3. meeting sekali sebulan
4. perbincangan berterusan melalui portal kg ini
5. setiap penerima sumbangan boleh digambar sbg bukti (kalau perlu)
6. laporan setiap hujung tahun
7. ...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by BERIANDUK on Thu Feb 03, 2011 1:41 am

bagus ni tuan,,sy setuju klu ni program menjadi dan sy sala seorang yg akan turut serta ni program..

BERIANDUK
Pengunjung Tetap

Posts : 617
Join date : 2010-06-21
Age : 31
Location : kota bharu kelate

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Admin on Thu Feb 03, 2011 9:36 am

itulah tu tuan berianduk... sya berharap prgram ini dpt diadakan... bukan keuntungan mana2 pihak... tiada peluang pun utk untung... tp kebaikan utk org2 kg juga...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Pelian on Thu Feb 03, 2011 1:33 pm

sa nga mo ikut.. rm5 no ei sebulan... kcih cadang boh sama jkkk.

Pelian
Pengunjung Senior

Posts : 301
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Kutipan rm1 seorang sebulan

Post by Sponsored content Today at 7:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum