KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

View previous topic View next topic Go down

JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by huukma on Tue Jul 21, 2009 2:07 pm

Saya amat bangga dgn orang2 kampung kita yang sanggup mengorbankan masa untuk menjadi pemimpin dan seterusnya membawa perubahan kepada kampung kita. Mungkin disebabkan saya tidak berada di kampung sepanjang masa tetapi perasaan ingin melihat kampung kita maju dan menyumbang dalam kemajuan kampung kita masih tetap di dalam hati. Untuk mencapai aspirasi ini, perancangan perlulah ada. Oleh itu, untuk kampung kita:-
1. Adakah perancangan2 yang telah dibuat oleh biro2 yang ada dibawah JKKK.
2. Kalau ada, adakah perancangan ini dikongsi bersama dengan penduduk semua..?
3. Apakah progress untuk semua perancangan ini.
4. Masalah yang dihadapi dan dijangka dalam melaksanakan perancangan kemajuan.
5. Bantuan-bantuan yang diperlukan.
6. Lain2 lagi..

Saya rasa perancangan yang rapi ini amat perlu untuk kemajuan kampung. Wawasan untuk kampung perlu ada supaya kita boleh melihat apakah yang akan terjadi/dicapai kepada/oleh kampung kita dalam 5 tahun atau 10 tahun yang akan datang..Ini sangat penting agar kampung kita tidak akan ketinggalan dengan arus pembangunan yang diwar-warkan oleh kerajaan. Untuk mencapai semua ini, kita perlu mengatur perancangan dengan lebih sistematik dari sekarang.

Komen kawan2 sekampung semua amat dialu2kan..

Terima kasih.

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by edy on Tue Jul 21, 2009 5:14 pm

betul tu.. orang strategis bilang.... perancangan buli jimat separuh daripada masa pelaksanaan.......

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Ansis on Tue Jul 21, 2009 5:22 pm

saya setuju... dlm berusaha membawa kemajuan utk jangka pendek di kg, harus ada juga perancangan utk beberapa tahun akan dtg.. tujuannya supaya kita tau hala tuju kg kita... kalau di sekolah, ada perancangan tahunan & ada juga perancangan 5 tahun... demikian juga malaysia, ada rancangan malaysia ke-9, ke-10, dsb... Smile jdb, tdk salah jika kg kita juga mempunyai prancangan jangka panjng... bukan utk membebankan kpd sesiapa, tp baguslah kalau ada perancangan lebih awal..

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by huukma on Thu Jul 30, 2009 11:10 pm

saya rasa ramai juga di kalangan orang2 kampung kita yang professional, mempunyai pendedahan yang cukup dalam perancangan2 kemajuan seperti yang disebutkan sebelum ini..harap2 para pemimpin kampung kita mengambil peluang ini untuk mendapatkan pendapat2 atau strategi yang perlu dilaksanakan untuk kebaikan kampung kita. saya rasa ini lah salah satu cara bagi orang2 kampung kita yang tidak selalu berada di kampung untuk memberikan sumbangan kepada kampung..untuk kebaikan dan kemajuan kampung kita..

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by freddybenz on Thu Jul 30, 2009 11:20 pm

trima kasi tuan huukma.walaupun berada d sebarang sana tapi hati tetap dikg sini.Jiwa dan raga katakan...susah juga mo cari macam tuan ni.tengok ramai yg pergi ke seberang sana terus lenyap...berita pun tiada,apa lagi bertanyakan khabar keluarga2 atau kg disini...yg durang sioknya enjoy...happy..

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Ansis on Fri Jul 31, 2009 12:16 am

ttg perancangan ni, jkkk boleh buat meeting, panggil semua yg muda2 terutama yg ada kerjaya... saya yakin ada perancangan yg boleh dibincangkan...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by edy on Sun Aug 02, 2009 7:30 pm

saya rasala... yang paling dekat utk dilaksanakan pada sekarang ini ialah para guru2... kenapa guru2 di kg kita inda bermeeting dan buat satu resolusi dan fokas pada pendidikan untuk permulaan... ajukan kepada JKKK baut memorandum kepada mereka...

kalau tiada tindakan daripada mereka, inda apa.. buat lagi.. dan buat lagi.. sampai masa dorang kepanasan juga tu dan trpaksa juga adakan meeting utk menyahut memorandum tu...

dalam agenda meeting guru2 tu bole la diselitkan

a. kes budak sekolah merokok
b. kes budak sekolah ramai yg moginum

dan buli juga selit siiikit tentang kebersihan kg kita... tapi lebihkan cerita ttg "hygene-kebersihan dan kesihatan" dan bukan pasal "siapa punya sapi"... sebenarnya ceritanya sama cuma kasi manis siiikit tu tajuk...hi hih hiii

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by edy on Sun Aug 02, 2009 7:32 pm

tu pun kalau para guru2 kg kita "dapat" bermeeting la... kalau inda dapat, apa lagi JKKK... Razz


tapi "ending" ni meeting sudah dapat saya agak... . dimana ada dua atau tiga dusun berkumpul, di situlah ada tajau... he he hee..

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Ansis on Sun Aug 02, 2009 9:20 pm

itu ending yg cantik tu, hehehe...
ya, guru2 kg nuntunan boleh buat sesuatu utk kg...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by jo on Mon Aug 03, 2009 5:20 pm

Ansis wrote:itu ending yg cantik tu, hehehe...
ya, guru2 kg nuntunan boleh buat sesuatu utk kg...

ni "ending" saya inda berapa juga la.... tapi kalau makan pusas sa ni ok jaa..... Razz

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Ansis on Mon Aug 03, 2009 6:32 pm

tp betullah, mesti kita ada perancangan utk jangka panjang.. pasal ending & pusas tu, itu memang sedia maklum tp yg penting idea perancangan kemajuan ni kita cuba usahakan.. buat yg simple2 dulu..
kalau kg kita sdh teratur & sistematik, boleh calonkan utk gerakan desa wawasan... hadiah ratusan ribu tu...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Urub Labuan on Thu Aug 06, 2009 12:20 pm

kalo mau capai status GDW,semua lapisan penduduk d kg kita msti mau komited.kerjasama semua pihak amat dperlukan.plan mcm ni sy sgt stuju ni.dpt jg gnerasi kita rasa 'kegemilangan' kg kita.

Urub Labuan
Pengunjung Junior

Posts : 103
Join date : 2009-08-06
Location : labuan

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Ansis on Thu Aug 06, 2009 11:39 pm

itulah antara maksud & niat motto/cogan kata kg kita tu... maju & proaktif ke arah kesemulajadian...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by freddybenz on Fri Aug 07, 2009 2:37 am

wawasan 2020...cemerlang,gemilang dan terbilang..1malaysia,rakyat didahulukan,pencapaian di utamakan...kg N2N tetap d hati...

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by ies on Mon Oct 12, 2009 9:08 pm

bgs jg o klu ada GDW....wogok n sapi pun x berkeliaran sdh...kmpg kta pun x bau taik sapi.

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by edy on Mon Oct 12, 2009 11:09 pm

he he...bagus juga ba tu ada wogok bekeliaran.. itu menandakan org kg kita ni mimang pandai makan "sasau"....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by jo on Tue Oct 13, 2009 12:17 pm

sia ska ooo makan sasau kai fan...

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by aa on Tue Oct 13, 2009 8:45 pm

D kg sekarang d mana lagi ada lampu(streetlight) yg masih berfungsi tempat c golun sia rasa sudah mampus,d kunsi pun mampus sudah,
tempat c gudul terlampau auto on..off..on..off saja cuba kita rujuk2 siapa yg boleh buat surat complain sama sesb.D seborong cuba kamu lihat itu tiang2 letrik, tidak nampak sudah apa lagi tu cable norilitan no tangau ambil gambar buat surat hantar p sesb mcm tuan edy ngamkah tu he.. he..

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by urub on Wed Oct 14, 2009 9:51 am

ya..sebelum ni pun sy pena dgr jg crita(hanya crita)yg streetlight di tongkungon tu pun kana sengaja kasi rosak(kana humban batu)...apapun,crita ni teda bukti.kalo pnduduk kta bersatu ati komplen kpd sesb dan kemudiannya menjaga kemudahan2 tersebut(kalo ada),smua perancangan akan berhasil.

urub
Pengunjung Awal

Posts : 19
Join date : 2009-10-13

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by edy on Wed Oct 14, 2009 9:57 am

aa wrote:D kg sekarang d mana lagi ada lampu(streetlight) yg masih berfungsi tempat c golun sia rasa sudah mampus,d kunsi pun mampus sudah,
tempat c gudul terlampau auto on..off..on..off saja cuba kita rujuk2 siapa yg boleh buat surat complain sama sesb.D seborong cuba kamu lihat itu tiang2 letrik, tidak nampak sudah apa lagi tu cable norilitan no tangau ambil gambar buat surat hantar p sesb mcm tuan edy ngamkah tu he.. he..

begini la sakapan org yg ada kana mangana dgn letrik, ba tuan aa, kau p la sesb kasi kau punya proposal sama dorang, bila dorang akun... projek kau juga tu... he he he.. Laughing lepas tu balanja la kami dlm satu kaakanan pun buli la.. yg lain main krek-krek... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Rin on Sun Mar 13, 2011 9:54 pm

Tahniah Biro Pendidikan dan Ekonomi,sudah ada perancangan.Para guru teruskan usaha anda.Bermesyuarat dan buat lah perancangan dan laksanakan secara "team work".Saya sentiasa menyokong.
Cuba senaraikan berapa orang berijazah di kg ini.Kalau di KKD 5,kalau x silap ada 7 orang berijazah dan seorang penuntut U dan mungkin meningkat dalam sedikit masa lagi

Rin
Pengunjung Awal

Posts : 23
Join date : 2011-03-13
Age : 51
Location : nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Admin on Tue Mar 15, 2011 5:32 pm

Rin wrote:Tahniah Biro Pendidikan dan Ekonomi,sudah ada perancangan.Para guru teruskan usaha anda.Bermesyuarat dan buat lah perancangan dan laksanakan secara "team work".Saya sentiasa menyokong.
Cuba senaraikan berapa orang berijazah di kg ini.Kalau di KKD 5,kalau x silap ada 7 orang berijazah dan seorang penuntut U dan mungkin meningkat dalam sedikit masa lagi
ada sdh senarai... tp mgkin belum lengkap, boleh tambah lagi... cuba klik sini... http://nuntunankeningau.forumotion.com/t196p15-apa-ba-tujuan-ada-degree-siapa-org-kg-kita-yg-ada-degree-ijazah?highlight=ijazah

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: JKKK KG NUNTUNAN : PERANCANGAN KEMAJUAN KAMPUNG

Post by Sponsored content Today at 4:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum