KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

TUTION utk anak-anak

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

TUTION utk anak-anak

Post by edy on Fri Jul 17, 2009 4:58 pm

ada org buat tution ka di kg kita... utk kemajuan pelajaran anak-anak kg kita juga ba...? ada ka?


Last edited by edy on Wed Oct 14, 2009 9:43 am; edited 1 time in total

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by Ansis on Fri Jul 17, 2009 5:08 pm

saya rasa tiada... tp tdk taulah kayo...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by freddybenz on Fri Jul 17, 2009 10:00 pm

tution d kg kita buat masa ini belum ada...tapi kita mpunyai ramai cikgu ba di kg ini...harap2 boleh la dimulakan bila2 masa kan...tuan dan cikgu ancis... bounce

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by eJery on Fri Jul 17, 2009 10:22 pm

sa sokong....100% Cool

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by Ansis on Fri Jul 17, 2009 10:24 pm

ya, kita golongan muda2 boleh atur sesuatu utk mruid2/budak2 sini kg kita... pelajaran, motivasi dan banyak lg program boleh dijalankan... dgn gabungan kita semua, saya percaya program kita tu nt mantaps... cuma, biasanya sesuatu yg baru atau pembaharuan tu susah sikit org kg terima... lama2 memang ok tp awal2 mmg susah sikit durang terima...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by freddybenz on Sat Jul 18, 2009 12:34 am

ya...betul tu,lagi sa cadangkan supaya kita adakan satu aktiviti - memberi galakkan dan dorongan kpd anak2 kita supaya lebih kuat belajar iaitu kita berikan hadiah apa je bentuk(ex:sijil,buku dll) hanya lepasan UPSR,PMR,SPM & STPM yg mendapat keputusan yg terbaik sahaja.Jadi kita serahkan/sampaikan pabila ada majlis di kg seperti pesta kaamatan supaya semua ibubapa dapat melihat anak2 yg berjaya...mcm?....

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by buhangkut on Sat Jul 18, 2009 1:51 am

bagus ni idea... cuba kamu di kg kemukakan semasa meeting jkkk... ingat, jkkk tu jawatankuasa kemajuan & keselamatan kg... itu perkataan kemajuan tu bukan shj dlm bentuk material/kebendaan ttp juga kemajuan dr segi minda & intelek... bermakna jkkk juga bertanggungjwb dlm usaha2 memajukan/meningkatkan minda & intelek setiap individu di kg...

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by jo on Sat Jul 18, 2009 9:59 am

kalau kira2... ada sekitar lebih 20 orang sigu di kg kita, kalau seorang sigu mengajar sekali sebulan pun suda dapat cover satu bulan! ba ... pa lagi, buat la ba, start smol orang bilang! kalau sia dekat2 mau juga sia katik tu sinapang supaya projek ni berjalan... satu dua orang murid pun jadi la, yg penting sistematik dan berterusan! pungut yuran juga la sebab kalau inda bayar apa2... dorang pandai suka2 datang, suka2 inda datang ba tu. tapi yurannya biarlah sedikit.. cth satu karung beras satu hari..!!! ha ha ha... satu put ba maksud sia...

jadi beras tu buli bikin kinomol... Razz

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by MooK on Sat Jul 18, 2009 9:57 pm

buli juga kita buat tuition.. tapi buat la cara pembelajaran dia lain dari di sekolah.. sebab nanti budak itu akan boring.. kelainan yang macam mana? sia tida tau hahahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by Ansis on Sun Jul 19, 2009 12:08 am

nampak gaya siang malamlah saya ni mengajar... hehehehe... ok bah, kalau on, saya ok sj...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by freddybenz on Sun Jul 19, 2009 9:10 am

ya....sa sokong bcoz...exam da hampir .....buli juga tambah sedikti2 belajar.... teruskan cikgu......

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by buhangkut on Sun Jul 19, 2009 8:23 pm

tp mesti ada seorang yg mastermind sana kg.. kalau tuan edy, dia jauh sana kb.. org yg mastermind inilah yg cuba bincang sama jkkk, dan mesti semua org2 kuat forum sokonglah.. boleh tu, tiada alasan kenapa program/niat yg bagus ini dihalang..

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by Ansis on Sun Jul 19, 2009 10:03 pm

idea ini jika menjadi kenyataan, merupakan 1 langkah besar kpd kemajuan kg kita..

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by edy on Sun Jul 19, 2009 11:00 pm

buhangkut wrote:tp mesti ada seorang yg mastermind sana kg.. kalau tuan edy, dia jauh sana kb.. org yg mastermind inilah yg cuba bincang sama jkkk, dan mesti semua org2 kuat forum sokonglah.. boleh tu, tiada alasan kenapa program/niat yg bagus ini dihalang..

ni pun mo tanya JKKK? biar betul kau ni uhangkut...!!! sejak bila pula mau buat tution utk anak2 ni perlu lesen dari JKKK? Question

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by buhangkut on Mon Jul 20, 2009 6:44 pm

hehe sabar kau tuan edy... bukan mau tanya jkkk, bukan mau minta kebenaran, apa lg mau minta lesen, lainlah kalau pusat tusyen berdaftar.. cuma saya terfikir, tempat tusyen di mana? di rumah atau di balairaya? kalau di balairaya, bila? siang atau malam? kalau malam, guna letrik atau bawa generator sendiri? kalau guna letrik balairaya, siapa yg bayar, JKKK atau ajk forum yg rukut2? Very Happy Lgipun, saya fikir bagus juga kalau apa aktiviti kita pihak jkkk tau, okkah begitu? tdk baguskah jkkk tau apa kita buat?

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by edy on Mon Jul 20, 2009 8:44 pm

jan kau mara ba uhangkut....... pikiran kau ni dua kali ganda lebih cepat dari saya pula.....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by ies on Tue Oct 13, 2009 11:59 pm

ba tuition ni bila la kunun start??? mau hjg thn sdh ni, x lama g cuti skul...ngam la buat time cuti..nda jg 2 bdk2 sikul p mingansau..

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by aa on Wed Oct 14, 2009 9:10 am

ngam juga tu start ni cuti sekolah buat tution.
buat tution bahasa ibunda lagi(dusun) sb sia tingu budak2 sekarang tidak kiolo mimboros dusun betul kan?

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by edy on Wed Oct 14, 2009 9:43 am

aa wrote:ngam juga tu start ni cuti sekolah buat tution.
buat tution bahasa ibunda lagi(dusun) sb sia tingu budak2 sekarang tidak kiolo mimboros dusun betul kan?

bagus ni cadangan... ada siapa2 ka yg ada simpan buku tuk mengajar bahasa dusun ni? Kalau ada lebih bagus, supaya silibus tratur...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by LEE XIN TONG on Fri Oct 30, 2009 2:30 pm

EHM..SIA SUKA NI TOPIK.RAMAI WARGA NUNTUNAN YG BERGELAR CIKGU. RAMAI JUGA YANG TINGGAL MENETAP DI KG ULANG ALIK KE SEKOLAH MENGAJAR. APA SALAH DIA KALAU CIKGU2 NI BUKA TUITION DI KG DEMI UNTUK KEBAIKAN WARGA NUNTUNAN? KALAU ANAK-ANAK KITA BERJAYA DALAM PELAJARAN KAN CIKGU NI JUGA YANG UNTUNG COZ MEREKA MENGAJAR DI SEKOLAH DIMANA ANAK-ANAK NI SEKOLAH....BETULKAN?..SEKOLAH MENENGAH PUNYA CIKGU PUN RAMAI.. BAWA LA BAH PELAJAR TU BELAJAR... UNTUNG2 DAPAT GAJI MENEGAK...KEKEKEK...JANGAN SAMPAI MUDA MUDI SEKARANG BELUM HABIS BELAJAR DAH BERANAK PINAK...DAH JADI KAKI MABUK..DAH JADI KAKI PUKUL...HEMMM Laughing

LEE XIN TONG
Pengunjung Tetap

Posts : 556
Join date : 2009-10-27
Location : LUYANG

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by Togunggak2 on Fri Oct 30, 2009 5:08 pm

kalau buat tusyen, nt ada yg tdk mo bayar... hehehe...

Togunggak2
Pengunjung Awal

Posts : 97
Join date : 2009-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by buhangkut on Fri Oct 30, 2009 6:41 pm

mmg perlu tuysen sana kg tu... tingu, muda2 lg sdh mginum, merokok... lepas tu cari lelaki/perempuan, mengandung & terus kawin... patut kasi penting pelajaran dulu masa muda2..

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 11:16 pm

Mungkin saudara-saudara ku keliru dgn projek tution ni... maksudnya di sini... bukan semestinya guru yg kana kasi tution... tapi kita la ba yg saling membantu. Mungkin para guru akan hanya "initiate" sahaja... sebabnya, yg tingkatan 4 buli mengajar yg akan ambil UPSR, yg tingkatan 6 buli mengajar yg akan ambil PMR... yg universiti buli mengajar yg Tingkatan 5 & 6...

jadi guru2 ni bulilah mulakan dan kreatifkan rangkaian pengajaran... kalau dibebankan kepada satu pihak saja... sampai bila pun dorang inda mau tu!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 11:19 pm

buhangkut wrote:mmg perlu tuysen sana kg tu... tingu, muda2 lg sdh mginum, merokok... lepas tu cari lelaki/perempuan, mengandung & terus kawin... patut kasi penting pelajaran dulu masa muda2..

betul juga ni tapi bukan betul semuanya... dorang jadi begitu bukan kerana "tiada tution" tapi disebabkan banyak perkara... cthnya ..

a. terlalu awal terdedah dgn perkara2 begini
b. media masa yg inda terkawal
c. ibubapa yg mcm inda peduli
d. si anak tu sendiri yg kapala batu

... dan banyak lagi ba... tapi cerita kita di sini baik kita fokaskan kepada "tution utk anak-anak" shj... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by LEE XIN TONG on Sat Oct 31, 2009 9:48 am

ACTUALLY KAN, INI TUTION DULU ADA BAH.SIA INGAT WAKTU ADIK SIA TAHUN 3 ATAU 4 DIA PG TUTION SANA RUMAH DIORNG SI MINAH. SI MINAH YG AJAR. WAKTU TU DIA BUJANG LG LAH. LEPAS TU TIADA SUDAH. KALAU SIAPA-SIAPA YG MAU BUKA TUTION DI RUMAH DIORG PUN BOLEH BAH DAA KALAU RAJIN. INI PUN SALAH SATU IN COME JUGA...TP JGNLAH MAHAL SANGAT...PIINTONG-INTONG INO RAPAAN KAH DI ATUK-ATUK.

LEE XIN TONG
Pengunjung Tetap

Posts : 556
Join date : 2009-10-27
Location : LUYANG

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTION utk anak-anak

Post by Sponsored content Today at 10:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum