KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Tue Jun 30, 2009 8:42 am

saya rasa lambat laun kita kena juga kembangkan forum/blog ini utk tatapan masa hadapan, salah satu program yg kita bikin ialah tubuhkan "wartawan forum" dan mula la jalankan interbiew utk org2 yg kita rasa mau interview... kemudian masukkan semua bahan2 tersebut di ini. Mcm di newspaper ba... ada soalan, ada jawapan, ada gambar dll

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by Ansis on Tue Jun 30, 2009 9:06 am

bagus ni idea... nt kita war2kan... betul tu, lambat laun blog/forum kg.nuntunan ini akan menjadi salah satu sumber rujukan generasi masa depan. Jd, kita semua (semuaaaa) cuba dptkan bahan2 yg menarik, berfaedah utk tatapan semua. Tq boss for this very good idea...

jd mcmana? ada siapa2 yg volunteer mo jd 'wartawan'/agent blog/forum Kg.Nuntunan?
-boleh buat temujanji
-siapa2 boleh join meng'interview'
-sama2 masukkan bhn dlm forum

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by eJery on Tue Jun 30, 2009 1:09 pm

ya.. bagus tu idea. kalau terlaksana ni idea, semua peristiwa yang berlaku di kg kita dapat direkodkan menjadi sejarah untuk generasi akan datang.

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by MooK on Tue Jun 30, 2009 2:31 pm

betul tuan.. tida guna kalau tinggal d nuntunan tapi tidak tahu apa sejarah nuntunan.. sama juga dengan bangsa dusun tapi tidak tahu cakap dusun.. dan kalau mau pegi interview sama tu beliau², bawa la buah tangan.. atau bawa 10-3 supaya dia rancak becerita hehehe

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Tue Jun 30, 2009 3:13 pm

MooK wrote:betul tuan.. tida guna kalau tinggal d nuntunan tapi tidak tahu apa sejarah nuntunan.. sama juga dengan bangsa dusun tapi tidak tahu cakap dusun.. dan kalau mau pegi interview sama tu beliau², bawa la buah tangan.. atau bawa 10-3 supaya dia rancak becerita hehehe

inilah perangai anak2 yg baik... sangat disukai oleh org tua2... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by jo on Tue Jun 30, 2009 5:15 pm

bagus ni idea... mesti mau buat ni!

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by Golun on Tue Jun 30, 2009 8:20 pm

klu orng tua kita bawakan 10-3 semasa kita menginterview..mereka x brapa minat..ka..gaout ka diolo..tapi klu kita bawa kinomol pait manis mereka tu sangat minat..lagipun blanja kinomol ada kurang sikit.. amacam..ok ka..

Golun
Pengunjung Senior

Posts : 316
Join date : 2009-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by liau7080 on Wed Jul 01, 2009 10:42 am

mada oku kinomol....kawanit tod kinohoi...golund.... Very Happy

liau7080
Moderator
Moderator

Posts : 148
Join date : 2009-06-26
Age : 41
Location : apin2, keningau.

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by MooK on Wed Jul 01, 2009 6:37 pm

apa pun minuman tradisi jangan dilupakan.. nanti merajuk tu tukang buat tapai...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Tue Sep 22, 2009 10:53 pm

saya round2 forum lama kita... terjumpa tread ini. Sebenarnya inilah perkara pertama yg kita kena lakukan... iaitu temuduga org2 penting/lama dll di kg kita... untuk mendapatkan malumat yg banyak utk kita rekodkan.

daripada kita risau benda2 besar yg sukar kita lakukan... lebih baik kita tengok dulu kemungkinan utk melakukan perkara ini...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Tue Sep 22, 2009 10:57 pm

kita lihat kemungkinan ini

a. aki borok - temuduga dia utk sejarah hidup dia dan juga ttg pendudukan/penerokaan kg nuntunan yg mula2 dulu

b. odu giba - mungkin banyak yg bolah dia caritakan

c. Rupin Ditok - temuduga dia mengenai perkembangan dan permulaan kerohanain di kg kita, mungkin dia ada juga perasaan ttg saudara2 kita yg masuk agama lain tapi tidak dapat dia nyatakan dengan jelas, jadi dlm forum ini mungkin nasihat beliau bolehlah disiarkan

d. Victor Dumbong - beliau telah menjadi ketua kg dan pengerusi JKKK agak lama sehingga menjadi WKAN lagi... banyak perkara yg boleh dikongsikan..

ok, kamu sambung... supaya dapatlah kita merancang ttg persediaan apa yg perlu dilakukan sebelum pergi menemuduga...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by buhangkut on Tue Sep 22, 2009 11:59 pm

ramai yg boleh diinterview.. idea yg bagus...

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by Ansis on Wed Sep 23, 2009 11:39 am

Bila memikirkan topik ini, saya terfikir bhw idea kita ini sebenarnya 1 idea yg bagus... kita boleh wujudkan ruangan PROFAIL PENDUDUK KAMPUNG NUNTUNAN... jd di sini, penduduk2 kg terpilih, spt contoh yg tersenarai di atas akan ditemuduga... tanya ttg sejarah kehdiupannya, kerjayanya, pengalamannya, perasaannya, harapannya, pendptnya ttg kg atau apa sj yg relevan... di samping itu gambar2nya juga diambil, mungkin gambar keluarga, gambarnya masih muda, gambar kenangannya...

saya bayangkan profail begini sdh tentu membanggakannya & keluarga... bgmanapun, individu tdk tertutup utk beliau2 sj, muda-mudi pun boleh... mungkin dr kumpulan sumandak atau tanakwagu...

cuma apa yg kita perlu perincikan di sini ialah apa semua yg hendak ditanya/direkodkan?

a) Sejarah kehidupannya
b) keluarganya
c) harapannya
d) pendptnya ttg keadaan kg sekarang atau apa sj yg relevan
e) kerjayanya
f) pengalamannya yg mungkin ingin dikongsikan
g) nasihat
h) apa lagi...?

dan siapa semua yg mau terlibat dlm interview ini? pendpt saya, lg ramai lg bagus...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Wed Sep 23, 2009 11:57 am

sebenarnya perkara ini adalah baik sekali utk kita lakukan, ia lebih berbentuk sebagai "hall of fame" utk penduduk kg kita, pencapaian mereka ini mungkin ada yg banyak dann ada yg sendikit sahaja tapi ia sebenarnya akan menjadi bermakna sekali terutama utk gudang ilmu dan rekod.

betul tu, tidak semestinya yg tua2 sja yg boleh dimasukkan ke dalam "hall of fame" ni, yg muda2 pun boleh privided dorang suda ada sumbangan dlm komuniti mereka....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Wed Sep 23, 2009 12:01 pm

Ansis wrote: apa semua yg hendak ditanya/direkodkan?

1. Sejarah kehidupannya
2. keluarganya
3. harapannya
4. pendptnya ttg keadaan kg sekarang atau apa sj yg relevan
5. kerjayanya
6. pengalamannya yg mungkin ingin dikongsikan
7. nasihat

8. pencapaiannya dlm kerjaya/komuniti/kerja sosial/keagamaan/ekonomi
9. bagaimana beliau mencapai semua itu
10. apa konsep hidup yg digunakan
11. Apa pandanganya kepada keadaan kg kita sekarang ini
12. siapa yg beliau kagumi
13. apa yg boleh dan apa yg tidak boleh untuk mencapai kejayaan yg beliau telah capai

....sambung kamu...hehehehe

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Wed Sep 23, 2009 12:02 pm

kerja begini memang memerlukan pasukan utk melakukannya... tapi tidak semestinya beramai-ramai.... dua orang pun boleh, tapi kalau ramai-ramai lagi bagus, serang tu orang yg mo di interview dgn kinomol2nya skali Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by huukma on Wed Sep 23, 2009 7:58 pm

idea ini mmg bagus..cuma kita mesti bersedia untuk interview..maksud saya, kita mesti tau apa yang kita mau cari..dengan itu bolah buat soalan yang boleh menjawab apa yang kita mau..lebih teratur dalam mancapai objektif interview..untuk soalan2 yang perlu ditanya..kita boleh bincang2 kan disini...

saya rasa aktiviti2 kita di sini mesti lah lebih teratur supaya objektif forum kita tercapai.. Rolling Eyes

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Tue Dec 15, 2009 4:20 pm

anyone want to take up this project?

perkara mau disediakan ketika temuduga

a. digital camera
b. pen
c. kertas kosong utk menulis
d. tape recorder
e. soalan2 yg mau ditanya...

kalau chek betul2, kerja ini cuma memerlukan dalam 1/2 jam sahaja tuk satu interview tapi kesannya berzaman...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Tue Dec 15, 2009 4:21 pm

kalau buli... start dgn temuduga beliau masing2...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by DD on Tue Dec 15, 2009 4:34 pm

edy wrote:
Ansis wrote: apa semua yg hendak ditanya/direkodkan?

1. Sejarah kehidupannya
2. keluarganya
3. harapannya
4. pendptnya ttg keadaan kg sekarang atau apa sj yg relevan
5. kerjayanya
6. pengalamannya yg mungkin ingin dikongsikan
7. nasihat

8. pencapaiannya dlm kerjaya/komuniti/kerja sosial/keagamaan/ekonomi
9. bagaimana beliau mencapai semua itu
10. apa konsep hidup yg digunakan
11. Apa pandanganya kepada keadaan kg kita sekarang ini
12. siapa yg beliau kagumi
13. apa yg boleh dan apa yg tidak boleh untuk mencapai kejayaan yg beliau telah capai

....sambung kamu...hehehehe

Very Happy wah...vry nice la ni cadangan...Apa kata kita masukkan bukan saja temuduga dgn pemimpin tapi juga temuduga Generasi Harapan...anak2 Nuntunan yg berpotensi..tida kira la dlm bidang apapun..Akademik, sukan, hobi ka atau apa2 saja yg boleh memberi inspirasi n kebanggan kita bersama...

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by djt on Tue Dec 15, 2009 5:52 pm

ya bagus cadangan ko ni DD...sia pun sukung jg... Very Happy

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by DD on Wed Dec 16, 2009 8:28 pm

Bila tebaca semua ni cadangan2 di cni kan, teruja betul ni perasaan. klu terlaksana kn... syoknya... buli kasi jadi newsletter kg..

Amcm gia penyelengaraan semua cadangan2 yg d utarakn d forum ni.?.Ada ajk penyelaras ka ni? atau d bwa mesyuarat ka... atau setakat cereta2 kita d sini ja nii...mcm syok da klu dpt join ajk pelaksana ni...hehehehheh...

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by edy on Wed Dec 16, 2009 8:40 pm

cadangan2 di sini adalah pembuka minda... ia boleh terlaksana tapi memerlukan masa sebab tau la kita semua ni... sibuk maka perlukan kekuatan utk berjumpa bersama tuk bincang dan melaksanakannya semua..

tapi saya tau 2010 pasti kita akan dapat buat perjumpaan... yakin boleh....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by DD on Wed Dec 16, 2009 8:47 pm

Very Happy Yakin Boleh...sa menyokong ja ni...

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by mafia1975 on Sat Dec 19, 2009 7:39 pm

wah, mcm petugas kira penduduk la pula.

jkkk berapa jumlah penduduk kg nuntunan skrg...?

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: TEMUDUGA DENGAN PEMIMPIN @ PENDUDUK KAMPUNG

Post by Sponsored content Today at 10:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum