KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

SHO

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

SHO

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:19 am

sekadar perkongsian... SHO adalah satu kerja yg dinamakan "Safety and Health Officer"... ia adalah senarai kerja yg agak baru dalam negara kita dan amat "hangat" sekali...

Yg uniknya... kelayakkan untuk mendapatkan kelulusan ini (peringkat Sijil) hanya memerlukan SPM sahaja. Gaji seorang SHO sekitar RM5,000.00 sebulan dan ada yg mencecah sehingga RM25,000.00 sebulan. Tengokla di mana kompeni itu SHO bekerja...

anda minat? atau boleh juga di war-warkan kepada org2 kg kita...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 6:34 am

tuan edy, apa beza SHO dgn Niosh ?

sakit pula bikin sawah padi...

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 7:13 am

TQ tuan mafia... ramai kawan sya menceburi SHO ni sebagai kerja selepas pencen... jadi buli la kita join juga.. mana tau ada hong!

SHO -safety and Health officer iaitu pegawai keselamatan dan kesihatan pekerjaan

NIOSH - adalah salah satu badan yang memberikan kursus kepada persijilan ini dan seterusnya menganjurkan peperiksaan. Maka sijil ini adalah SAH dan sangat laku untuk diperlakukan dengan nilai...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 7:42 am

tq,maka jika nak projek buat bangunan perlu ada sijil niosh dan pemeriksaan oleh pakar niosh ka...

nanti dah pencen baru nak keje balik,,,,
susah ohhh, duit pencen beli susu utk cucu

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by Urub's on Fri Nov 13, 2009 10:55 am

di mana kita ble ambil kursus niosh ni?

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 11:33 am

tuan edy, adakah sijil ini diperakui oleh MLVK... ?

mafia.... ada sijil putung getah sja...

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:22 pm

mafia1975 wrote:tq,maka jika nak projek buat bangunan perlu ada sijil niosh dan pemeriksaan oleh pakar niosh ka...

nanti dah pencen baru nak keje balik,,,,
susah ohhh, duit pencen beli susu utk cucu

sijil ni adalah kelayakkan utk jadi SHO, ia adalah meliputi keselamatan dan kesihatan terutama para pekerjanya.. kalau bangunan sbg contoh, bila mo buat mesti ada cara kerja yg selamat, kalau indada... ok juga tapi kalau ada aksiden atau ada org komplen.. na, abis tu untung utk bayar denda saja.. tu pun kalau buli bayar, selalunya denda atau penjara atau kedua-duanya sekali... Laughing denda pun kana, penjara pun kana kursus juga dalam... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:24 pm

Urub's wrote:di mana kita ble ambil kursus niosh ni?
ari tu saya ambil di KK... tapi di bintulu pun ada.. mana suka saja... kursus hanya 21 hari tapi bayaran dalam 5K... belum masuk yuran exam..

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:32 pm

mafia1975 wrote:tuan edy, adakah sijil ini diperakui oleh MLVK... ?

mafia.... ada sijil putung getah sja...

MLVK...? sijil ni inda paya perakuan MLVK kerana ia bersifat "international"... buli bawa sijil p mana2 negara... ia spt degree atau diploma...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Fri Nov 13, 2009 12:33 pm

antara modul2 yg menarik dlm kursus SHO ini ialah

a. penyiasatan kemalangan / insiden
b. pengurusan stress
c. pemeriksaan tempat kerja
d. Analisa potensi hazard


dan banyak lagi... kalau mau tau lebih lanjut... tanya saja...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Fri Nov 13, 2009 9:50 pm

apu... mhl juga 5k...tapi utk kebaikan individu juga kan, nah kan sijil ini laku d pasaran, apa lagi anak2 d kg rebut la peluang ini,,, mcm mana nak mgurus strees d tempat keje..?

mafia,,, susah2 dahulu, senang2 kemudian
d mana ada kemahuan d situ ada jln kejayaan.

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Sat Nov 14, 2009 6:12 pm

5K tu kalau kerja bagus2 jadi SHO.. satu bulan pun buli dapat balik...

Memandangkan SHO ni hanya memerlukan SPM untuk mengambil sijilnya, maka ini adalah satu peluang sebenarnya... cuma yg peliknya, org2 yg ambil sijil SHO ni kebanyakkannya doktor, engineer, lawyer dan ada juga saya jumpa beberapa orang businessman...

tapi untuk menjadi SHO ni, ada kriteria tambahan yg inda kana kasi highlight tapi bila sya fikir2.. syarat ini sgt penting kerana persekitaran seorang SHO adalah antara pengurusan dlm syarikat, para pekerja bawahan dan juga para pentadbiran... kriteria ini ialah mesti pandai sakap inggeris, mesti pandai bersakap dan mesti luas pengetahuan ttg banyak hal...

jadi yg SPM di kg tu, kalau ada kriteria tambahan ini, anda boleh berjaya sbg SHO... ribu2 gaji tu... suba la kamu...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by aa on Sun Nov 22, 2009 7:30 am

mafia1975 wrote:tuan edy, adakah sijil ini diperakui oleh MLVK... ?

mafia.... ada sijil putung getah sja...

Sijil putung getah pun boleh tu mafia tapi jaga keselamatan putung getah saja ha..ha...

aa
Pengunjung Senior

Posts : 374
Join date : 2009-10-07
Age : 43
Location : penampang

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Sun Nov 22, 2009 9:01 am

tuan edy and aa, mcm mana mau uruskan strees d tempat kerje,

rebutla peluang sebelum terlambat

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by djt on Sun Nov 22, 2009 9:12 am

jan telampau stress mafia, nanti makin sakit itu lutut ma hehe Laughing ....

djt
Pengunjung Setia

Posts : 1200
Join date : 2009-08-11
Location : n2n

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Sun Nov 22, 2009 9:27 am

sekadar bertanya...

ada minda,ada hati, ada kemahuan utk brjya

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Sun Nov 22, 2009 10:12 pm

tuan edy, dlm krsus Sho ini kan, ada tak d titikberatkan ttg keselamatan / penyiasatan kebombaan, keselamatan tempat kerja, cara pengendalian kecemasan tmpat kerja ?

kena ambik la Cpr

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Mon Nov 23, 2009 8:56 am

fire safety memang ada dalam modul sho... jadi hal2 kebombaan ni mimang ada la...

keselamatan tempat kerja juga ada ditekankan dalam banyak modul seperti safety, legislation (undang2), machinery dan banyak lagi... memang compact kursus ni dan agak sukar sebenarnya.... tapi kalau ada kemahuan, buli saja tu...

CPR...? ha ha.. ini cuma disentuh sedikit shj sebab sho bukan orang yg buli kasi cpr... sho ni lebih kepada "penasihat undang2"... sebab tu sho ni dekat kepada majikan / bos2 dan juga dekat dengan pekerja.

tapi kalau amoi2 yg pingsan.. sia pandai ka tidak ka sia cpr saja ... Laughing Twisted Evil

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Mon Nov 23, 2009 8:57 am

dalam fire safety.. ada juga disebut ttg undang2 kecil bangunan..... undang2 kecil bangunan ni adalah pelengkapan untuk kebombaan krana ia belajar ttg pembinaan bangunan yg selamat..... termasuk escape route dll..

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by mafia1975 on Mon Nov 23, 2009 10:01 pm

dlm sho mesti ada kan flying fox, mcm bomba turun bangunan pakai tali sja.

jgn buat cpr pd amoi yg sedar, nanti bini marah

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by sniper on Sun Sep 19, 2010 9:49 pm

apa rutin harian safety officer ni ye??...en edy sudah jadi safety officer kan??...leh kongsi2 skit pengalaman??

sniper
Pengunjung Awal

Posts : 3
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Mon Sep 20, 2010 2:36 pm

hi sniper... mcm minat ka ni SHO?

rutin harian kerja sebagai SHO ialah

a. lawatan tempat kerja untuk (1) memeriksa samada kerja dilaksanakan ikut spt yg disarankan atau tidak dari segi OSH (2) menjalankan assesment tempat kerja sambil memeriksa samada hazard2 baru ada ka tiada (3) membuat paperwork terutamanya yg berkaitan safe system of works..

kerja-kerja lain juga banyak tapi yg tiga di atas adalah yg paling NORMAL/COMMON untuk seorang SHO...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by BERIANDUK on Tue Sep 21, 2010 12:54 pm

tuan apa lagi tu yang CIDB?
sama ka dengan yang SHO,,

BERIANDUK
Pengunjung Tetap

Posts : 617
Join date : 2010-06-21
Age : 31
Location : kota bharu kelate

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by sniper on Tue Sep 21, 2010 10:18 pm

saya mcam berminat, tp tak tau macamana keje SHO ni..adekah berbaloi atau tidak amik sijil SHO atau amik sijil2 lain...terima kasih sbb reply post saya

sniper
Pengunjung Awal

Posts : 3
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SHO

Post by edy on Tue Sep 21, 2010 11:22 pm

BERIANDUK wrote:tuan apa lagi tu yang CIDB?
sama ka dengan yang SHO,,

CIDB = lembaga Pembangunan Industri Pembinaan, ia khas untuk pembinaan... jadi mana2 syarikat atau kontraktor yg hendak melakukan pembinaan terpaksalah berurusan dengan CIDB, termasuk juga untuk mendapatkan KAD HIJAU iaitu lesen kepada org2 utk masuk ke kawasan pembinaan


SHO ni pula ada idividu yg kompeten untuk masuk ke dalam apa2 industri termasuklah industri pembinaan tapi ia lebih kepada keselamatan dan kesihatan pekerjaan....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: SHO

Post by Sponsored content Today at 10:00 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum