KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

GIRM... perna ka kamu dengar?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sat Oct 17, 2009 2:05 pm

GIRM atau General Instruction of Roman Missale.

Sebagai pembuka kata, saya adalah salah seorang yang membuat katekesis ttg GIRM kepada umat2 Katolik di seluruh Kota Belud. GIRM adalah cara baru untuk melaksanakan liturgi ketika misa kudus (dan ibada sabda)... penat juga la ke hulu ke hilir untuk bagi ceramah tapi apa buli buat..

cerita ttg GIRM (atau dlm BM, PUMR-Panduan Umum Misale Romawi) ni adalah amalan lituri selruh umat katolik seluruh dunia. ia membuat banyak perubahan dalam tatacara misa kudus (ekaristi) namun kebanyakkan nya melibatkan perubahan-perubahan kecil namun sangat penting. ia melibatkan semua tugasan2 dalam liturgi daripada warden, koir sampai la kepada material2 yg digunakan ketika misa kudus.

memang sukar menerangkan secara terperinci dalam ruangan ini namun kalau kamu ada pertanyaan, mungkin sia buli la kasi tarang siiikit... harap2 tred ini membantu kita supaya lebih menghayati misa kudus.

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by huukma on Sat Oct 17, 2009 11:41 pm

kau ada write up kah ini tuan..? mau juga saya tau..pasal ada lah saya baca2 ttg perubahan2 yg akan dilakukan atau sudah dilakukan tp tidak clear..yg saya tau antaranya masa aku percaya..ada bahagian kita kena tunduk...masa menyambut tubuh kristus..kena tunduk seblm terima kesambutan...tidak boleh tepuk tgn dan sebagainya..ini kah yg GIRM itu..?

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by Ansis on Sun Oct 18, 2009 12:16 am

bah, mana2 yg ada perubahan, cuba masukkan di sini...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 12:35 am

huukma wrote:kau ada write up kah ini tuan..? mau juga saya tau..pasal ada lah saya baca2 ttg perubahan2 yg akan dilakukan atau sudah dilakukan tp tidak clear..yg saya tau antaranya masa aku percaya..ada bahagian kita kena tunduk...masa menyambut tubuh kristus..kena tunduk seblm terima kesambutan...tidak boleh tepuk tgn dan sebagainya..ini kah yg GIRM itu..?

Yes boss... ini la yg dikatakan GIRM. nanti sia upload beberapa perkara yg penting utk kita amalkan semasa dlm perayaan ekaristi. dan juga, amalan2 ini adalah "wajib" kerana ia telah dihayati oleh gereja dan ia akan jadi amalan yang menjadi warisan gereja. (bukan suka-suka ooo pula ini... bukan inda mau maka inda buat... tapi kalau hadir misa, mesti buat...)

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 12:43 am

Sebagai permulaan, saya tunjukkan dulu ni persediaan sebelum misa, kalau inda faham.. tanya saja kio. Kita kongsi2 di sini..

Before the Mass; (GIRM 117-119)

1. Altar Table:
(a) placed with white altar cloth (don’t cover the entire table) GIRM 117, 297, 304
(b) lighted candles are placed on or next to the altar (Sunday Masses = 4, Daily Mass = 2) GIRM 117
(c) flowers are placed in front of altar in moderation (GIRM 305)

2. Priest’s celebrant chair: missal (GIRM 118a)

3. Ambo:
(a) Lectionary placed at the ambo (GIRM 118b)
(b) flowers in front of the ambo

4. Credence table: chalice, corporal, purificator, pall, paten, bowl of water for washing of hands (GIRM 118c)

5. Presentation of Gifts table: gifts brought by the faithful, ciboria with bread for Communion, cruets containing the wine and water

6. Wardens greet, welcome & usher the people to their seats. (GIRM 105c, d)

7. 5 minutes before Mass begins, Altar Servers ring the big Church bell to indicate Mass will begin shortly. Sacred silence in the church, sacristy, vesting room and in adjacent areas (Meaning: all may dispose themselves to carry out the sacred action in a devout & fitting manner). GIRM 45

8. Commentator welcomes the people & briefly introduce the Eucharistic Celebration (GIRM 105b)

9. Celebrant puts some incense in the thurible and blesses it with the Sign of the Cross (when needed). GIRM 120

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 12:45 am

1(b) lighted candles are placed on or next to the altar (Sunday Masses = 4, Daily Mass = 2) GIRM 117
kalau uskup yang merayakan misa, lilin adalah 7 batang dinyalakan.

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 12:51 am

5 minutes before Mass begins, Altar Servers ring the big Church bell to indicate Mass will begin shortly. Sacred silence in the church, sacristy, vesting room and in adjacent areas (Meaning: all may dispose themselves to carry out the sacred action in a devout & fitting manner). GIRM 45

sacred silence = ini dinamakan "saat hening", ia adalah untuk persediaan rohani para umat menerima kedatangan tuhan ke misa kudus. Saat hening ni bukan sahaja dlm gereja tapi juga di sacristi, bilik2 persalinan dan kawasan sekeliling gereja... keheningan di sini adalah ibarat jarum jatuh ke lantai pun ia akan kedengaran! Selalunya yg jadi masalah ialah wanita2 yg memakai kasut tinggi.. melopok-lopok ba bunyi kasut tu.. jadi berjalanlah perlahan / pakailah kasut yg sesuai...

sacred action = inilah yg sentiasa kita lupa, iaitu bertindak kudus dengan tatagerak dan tatasikap tubuh... (posture & gesture); suda mo mula sembayang pun masih lagi cerita2 ttg hal2 yg inda kana mengena, cth: cerita aramai ti...


Last edited by edy on Sun Oct 18, 2009 1:01 am; edited 1 time in total

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 12:58 am

dalam GIRM ini akan disebut banyak hal tentang "moderation", maksudnya di sini ialah... jangan terlebih2, biarlah sederhana tetapi anggun... cth: kalau lilin yg dinyalakan, janganlah yg beli di kadai dua ringgit sampai ketara betul lilin tu dari kadai 2 ringgit, carilah yg anggun tapi sederhana.

6. Wardens greet, welcome & usher the people to their seats. (GIRM 105c, d)
kita lihat perkara 6 ini, warden merupakan komponen yang paling penting dalam ekaristi. Sebab itu.. dlm GIRM, warden diwajibkan untuk hadir jauh lebih awal daripada umat lain kerana mereka perlu menyediakan ruangan dan suasana yang tepat untuk merayakan ekaristi. namun kadang2 ada juga warden yg lambat datang, suda la lambat, bercerita2 lagi dorang di belakang wpun sembayang suda mula. ramai kita yg menjadi warden ketika sembayang, so kita kena faham ni perkara, bayangkan kalau warden 10 orang tu menyanyikan lagu rohani bersama-sama dgn koir... bukankah bergema jadinya... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 1:11 am

8. Commentator welcomes the people & briefly introduce the Eucharistic Celebration (GIRM 105b)

Tugas komentator di sini menjadi minimum... hampir tiada tugasan tu komentator, ikut prinsipnya, lagi sikit tu komentator cakap... lagi bagus. Banyak suda ekaristi yg dirayakan tanpa komentator. Paling2 tu komentator akan cakap ialah..."selamat pagi kepada saudara-saudari dalam kristus, selamat datang dan marilah kita mulakan misa kudus dengan menyanyikan lagu bertajuk........",

dan ini sahajalah waktunya suara komentator yg kedengaran... tiada lagi sampai habis misa... Selalunya ketua koir saja yg ucap tu di mula2 perayaan misa sebab ada komentator pun indada tugas dia.

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 1:19 am

Introductory Rites (GIRM 46-54, 120-127)
Purpose:
to ensure that the faithful, who come together as one, establish communion and dispose themselves to listen properly to God’s Word & to celebrate the Eucharist worthily) GIRM 46

Entrance Chant
To open the celebration, foster unity of those who have been gathered, introduce their thoughts to the mystery of the liturgical season and accompany the procession of the priest and ministers (GIRM 47)

1. The faithful stand and sing the Entrance Chant (GIRM 43, 47, 121)
2. Entrance procession of the ministers: (order) GIRM 120
a. server carrying the thurible with burning incense (when needed)
b. servers carry lighted candles & between them another server carrying the processional cross
c. other altar servers
d. extraordinary ministers of communion
e. 2 lectors (one of them carrying the Book of Gospels - BOG)
f. Priest celebrant.

3. On reaching the altar, the priest celebrant and ministers make a profound bow to the altar. (GIRM 122)
4. Reader carrying the BOG places it on the altar. (GIRM 173)
5. Priest celebrant venerate the altar with a kiss & take his place at the sanctuary. GIRM 49, 50, 123, 124 (Readers’ seat at the sanctuary). 195
6. Priest put some incense into the thurible and incense the cross (3 swings) and the altar (single swing). – when needed (GIRM 123, 277)

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 1:24 am

semasa perarakan masuk, perarakan dilakukan dengan perlahan dan anggun, tidak buli kalam kabut mcm mengejar tikus.. he he he... Laughing

bila tiba di depan altar, hendaklah membuat tunduk hormat (tunduk dengan separuh tubuh, bukan tunduk bahagian leher sahaja...), tidak perlu tunggu semua ada di depan altar baru tunduk, tunduk hormat akan dilakukan secara berdua-dua... maksudnya siapa yg sampai dulu di depan altar, terus sahaja tunduk hormat dan berjalan menuju ke tempat duduk yg telah disediakan.

dulu, kena tunggu dulu semua orang, baru tunduk beramai-ramai, kini tidak perlu suda...,Semasa ini, umat pun tidak payah tunduk sebab semasa memasuki gereja di awal tadi, umat suda pun tunduk.. so tidak payah ikut tunduk suda...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Sun Oct 18, 2009 1:28 am

sebenarnya untuk semua perkara yg saya ceritakan di sini ada teologinya yang tersendiri tapi tidak la saya masukkan teologinya di sini sebab nanti ia akan jadi lebih susah untuk di fahami.

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by Ansis on Sun Oct 18, 2009 3:33 pm

ya, bagus ni... ngamlah ada cerita ni sini forum...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by ies on Mon Oct 19, 2009 9:20 pm

bgs ni tred untk panduan....esp urg y lama x p church (mcm sy), x jg tkjt dgn p'ubhan bla p church nti....

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by Ansis on Mon Oct 19, 2009 9:59 pm

ya, bagus ada informasi lebih awal...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by MooK on Tue Oct 20, 2009 1:46 pm

yang salam damai lagi tu.. sepatutnya semua org besalam-salam kan... tapi d kk sia p sembayang ari tu tiada besalam tangan, cuma tunduk saja.. malu juga la abis sia hulur tangan mau salam tapi yang d sebelah tunduk saja.. hahahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by Ansis on Tue Oct 20, 2009 4:10 pm

ahhahaahhahaaa... kesian... betul tu tuan, salam damai besalam2 bah... bukan betunduk2, hehehehe...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by MooK on Wed Oct 21, 2009 12:39 am

tu la bah tuan.. sudah sia hulur tangan mau besalam tapi dia tunduk saja..

lagi 1.. masa missa kudus kalau tu Father angkat roti terus dia tunduk, kita nda paya tunduk sudah abis kita sedang berlutut kan.. kita berlutut tanda kita hormat dan kita tunduk pun kita hormat juga.. tapi kalau kita berlutut dan tunduk, double la sudah tu..

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 10:49 pm


ni la sia ni masa bagi ceramah GIRM hari sabtu yg lepas... 24/10/2009.. gambar diupload sebagai rekod sahaja... takut inda tejumpa suda ni gambar pada masa2 akan datang...


ramai juga yg hadir ... GIRM yg saya bagi di sini adalah untuk para pemimpin yg selalu melayani misa kudus / liturgi di Kota Belud. Sekitar sekitar 250 (mungkin 300, inda di kira pula) orang kesemuanya!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 10:50 pm


lagi gambar umat...


Fr.Federick sdg bagi ceramah... kami ada sesi masing2..

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 10:50 pm


Mereka yg hadir ialah Para Pelayan Komuni, Katekis, Warden, Koir, Pewarta, Pemazmur, Altar Boys dan para individu yg ingin mendalami ttg GIRM


Last edited by edy on Fri Oct 30, 2009 10:59 pm; edited 1 time in total

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 10:55 pm

Mengikut teologi.. perarakan masuk adalah dari rumah lagi... bukan dari gerbang gereja tapi dari gerbang rumah! Oleh itu... ketika dalam perjalanan ke gereja.. adalah baik untuk berdoa, merenung dan mengingat semua perkara-perkara yang telah kita lakukan sepanjang minggu! TAPI selalunya kita akan bising, meneriak anak2 (kalau yg suda berkeluarga) dan juga bercerita2 yg macam2 semasa dalam perjalanan ke misa kudus...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 11:03 pm

MooK wrote:yang salam damai lagi tu.. sepatutnya semua org besalam-salam kan... tapi d kk sia p sembayang ari tu tiada besalam tangan, cuma tunduk saja.. malu juga la abis sia hulur tangan mau salam tapi yang d sebelah tunduk saja.. hahahaha

he he.. bukan tukar peraturan kalau inda besalam ni tuan Mook... sebenarnya sekarang ni gereja menerima arahan untuk mengamalkan "waspada kepada H1N1"... jadi para uskup telah memutuskan untuk salam damai adalah dgn tunduk shj, dan juga tiada holy water semasa masuk gereja, komuni juga hanya dibenarkan disambut dgn tangan dan tiada disambut dgn lidah/mulut pada ketika ini.. tu la yg dorang buat begitu!

para uskup inda sangup gereja kena tutup ba kalau ada kes H1N1 yg kena kesan bermula di gereja!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by edy on Fri Oct 30, 2009 11:10 pm

MooK wrote:tu la bah tuan.. sudah sia hulur tangan mau besalam tapi dia tunduk saja..

lagi 1.. masa missa kudus kalau tu Father angkat roti terus dia tunduk, kita nda paya tunduk sudah abis kita sedang berlutut kan.. kita berlutut tanda kita hormat dan kita tunduk pun kita hormat juga.. tapi kalau kita berlutut dan tunduk, double la sudah tu..

ha ha.. ada ka "istilah te"double"... ni ...? Begini sebenarnya tu... kalau waktu tu father mengangkat tu "hostia"... dan kemudian dia tunduk, kita inda payah lagi tunduk sebab kita suda belutut.... mengikut darjatnya, berlutut tu sudah menunjukkan tanda penyembahan, ia lebih "mulia" daripada tunduk sahaja! Sebab itu kalau suda berlutut, inda paya tunduk suda.. tapi kalau mau juga.. atau tenampak ada umat yg tunduk wpun suda belutut maka ok juga la... jan la dimarahi dia kalau belutut tapi masih tunduk! Sebenarnya perbuatan yg perlu waktu ini ialah berlutut dan menghayati apa yg sedang berlaku di altar.

Kalau terdapat dua atau tiga paderi waktu itu, paderi yg lain (bukan celebrant) akan melakukan "genoflex" atau berlutut sebelah kaki sahaja...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by Urub's on Sat Oct 31, 2009 5:03 pm

sya patut berterima kasih kpd tuan edy ni...baru skg sy tau sal perubahan ni smua...kalo tiada forum ni,mana kta tau sal ni smua kn..

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: GIRM... perna ka kamu dengar?

Post by Sponsored content Today at 10:00 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum