KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by DD on Mon Jan 03, 2011 1:45 pm

Ansis wrote:degree ni 1 ukuran dlm pendidikan iaitu sejauh/setinggi mana seseorg itu sdh belajar... ukuran ini diwujudkan utk membezakan tahap pendidikan semua org... tanpa ukuran ini maka belajar tinggi mcmanapun tiada bukti yg dia telah belajar tinggi2... maka sama sjlah dgn mereka yg belajar sikit2... dlm mencari kerja pula, organisasi akan meminta bukti setinggi mana pelajaran kita, jd dlm hal ini ukuran adalah penting... spt yg saya sebut tadi iaitu degree... tp ada lg yg lebih tinggi dr degree iaitu master & phd... tujuan berdegree adalah selain drpd utk meningkatkan tahap pendidikan diri sendiri, ia juga bertujuan utk meningkatkan tahap berfikir (aras berfikir) seseorang itu (sepatutnya begitu)... jd dgn tahap berfikir yg tinggi, selain drpd ia bleh berfikir perkara2 yg boleh meningkatkan diri sendiri, ia juga sepatutnya memberi kebaikan kpd masyarakat setempat, dlm hal ini org2 kg... dlm konteks pendidikan, individu yg berfikiran aras tinggi sepatutnya dpt bersaing dgn masyarakat lain dlm mencari kehidupan yg lebih baik, kalau pun bukan utk org lain, sekurang2nya utk diri sendiri, keluarga & anak2... jd, moral cerita, suruhlah adik2 atau anak2 utk terus belajar bersungguh2 setinggi mana yg boleh... malah kita yg sdh dewasa pun belum terlambat utk meningkatkan tahap pendidikan...

Sa pn sokong ni pendapat Tn.Ansis..
mungkin ibubapa kita dulu yg x berpendidikan tinggi suru kita barabis belajar smpi U sbb nk buktikan yg kita ni ank beguna. e2 la fikiran orgtua kita yg berpendidikan rendah, tapi berfikiran jauh..ibubapa kita urg kampung mana bny duit d bank tuk kasi waris bila durg tiada. pelajaran ja gia dia buli kasi tuk bekalan kita d masa dapan. Jadi jan la maradang kalau kana marah2 suruh pe sekolah. x salah e2 mama marah2.mmg betul tujuan dia. sunny
Dari pengalaman sa, ada degree ni tidak membuatkan kita lebih terror dr urg lain bah. cuma dia bagi bny keistemewaan la tanpa kita minta cthnya:
1. org2 tua d kg dan kg sebelah tiba2 buli kanal kita ni..pemes la sekejab..hahah
2. org lain hormat kita, tanpa kita minta hormat2
3. kita x segan pe minta kerja yg ada jawatan bagus
4. banyak hal yg kita tau, urg pn x segan2 mo tanya ko ni
5. kita ada bny ceta luar negeri dan negara... pengalaman bertambah; jauh berjalan luas pandangan
6. dan memang otak pn kana upgrade ( aras pemikiran di tingkatkan) - buli smpi pemikiran kelas pertama lau kana baja ari2
7. Pendek kata, degree e2 pengiktirafan yg bole bwa bny kebaikan pd diri sdn. tapi pengalaman mengambil degree e2 yg lagi penting. x kisah la degree kelas 1 ka, kelas 2 ka, kepujian ka. Sebab menimbah ilmu ni akan buat kita jadi urg yg lebih kenal diri sdn, org lain, lebih menghargai kehidupan!
P/S: mari la kita ikut jejak senior2...lau ada rezeki kita ambi master dan phd. Ada nono Profesor dr kg.nuntunan. rabbit

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Mon Jan 03, 2011 6:39 pm

betul...
kalau dlm taekwondo, org mau tengok warna tlipinggang juga, tdk kisahlah hebat mcmana, warna tlipnggang juga yg mau ditengok... kalau mau jd instruktor lg, mesti tlipnggang hitam... demikian juga mau jd pegawai, mesti ada degree... jd mau atau tdk, dlm dunia ini mesti mau cari sijil juga... itu yg penting sbg bukti yg kau mmg berkelayakan... jgn harap jual air liu basi sj dlm temuduga, hehe... Very Happy sdh sistem dunia mau lihat sijil, maka kena ikutlah juga...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Pelian on Fri Jan 07, 2011 1:05 pm

nda sa smpai univsti, smpai smk noh... mgkin bagus krja sa kalu dpt msuk U..

Pelian
Pengunjung Senior

Posts : 301
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by sabtu on Sat Jan 08, 2011 2:59 pm

17. Lawyer
18. Doktor
19.Ir
20. sama kita pelian sijil potong getah noh yg tercapai skrg....

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Sat Jan 08, 2011 8:13 pm

1. allan guim dumbong (master -political science) & wife
2. addie jinuin victor (mechanical engineering) & wife
3. jovita damianus
4. petrus andrew rupin (education)
5. viana victor (master -education)
6. walter victor (master -engineering) & wife
7. juri tunjuam (electrical engineering)
8. james tunjuam (education)
9. francis victor (education) & wife
10. loboria tunjuam (education)
11. loborina tunjam (education)
12. viany victor
13. hilary vincent
14. Yen @ Lyndy Usili (perniagaan antarabangsa)
15. DD @ Wendy Usili (pengurusan binaan)
16. Joseph Tunjam @ Padag (rasanya berkaitan dgn kaunseling)
17. Dunstan Ubin
18. ...

anak2 en.kuyubin ada juga yg degree... tp tdk tau siapa semua... anak2 en.agustine donny lg... kalau ada yg sdh habis pjj pun boleh masuk sini...

Ya, di kg kita mcm belum ada lawyer, doktor, ir...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by sabtu on Sat Jan 08, 2011 10:53 pm

ini lah cabaran yg terbesar untuk kita melahirkan seorang DR, IR, Lawyer, pensyarah, pegawai ptd, org ada phd dan sebagainya d kpg. tak kira la anak sapa janji ianya telah mewakilkan dan mengharumkan nama kpg d peringkat nasional.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by jo on Mon Jan 10, 2011 12:48 pm

bagus la kamu semua ada degree....... sia pun sdg ambil juga... arap2 inda tekandas...... banyak bo perbizaan yg ada degree dan yg indada degree tu...., yg saya nampak jelas ialah "perbezaan tahap pemikiran"...... Razz

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Pelian on Mon Jan 10, 2011 9:18 pm

nda sa tinggi skul... teda motivasi bei time blajar dulu.. jelos juga sama dorang yg ada degree nga mo buat mcmana... rugi no betul budak2 skrng yg nda mau belajar om ada e peluang...

Pelian
Pengunjung Senior

Posts : 301
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by sabtu on Thu Jan 13, 2011 10:22 am

yg byk degree adalah sigu2 kita
kerja yg paling d minati oleh warga kpg

1. sigu
2. askar
3. aramaitie, sdh tentula
4. perlukan masa untuk melahirkan lebih ramai perkerja yg brdegree.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Thu Jan 13, 2011 10:36 am

betul... memandangkan ukuran pencapaian pendidikan seseorg dinilai dr segi sijil, maka perlulah semua pihak mengusahakan utk mendpt dgree... selain jaminan kerja, ia juga mencerminkan tahap IQ... walaupun tdk semestinya...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Pelian on Fri Jan 21, 2011 7:42 pm

sapa2 yg mcih ada pluang, blajar no koti smpai dgree.. manyasal ma mcm sa...

Pelian
Pengunjung Senior

Posts : 301
Join date : 2010-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Rin on Tue Mar 15, 2011 9:42 pm

Admin wrote:terjumpa balik ini thread...

1. allan guim dumbong (master -political science) & wife
2. addie jinuin victor (mechanical engineering) & wife
3. jovita damianus
4. petrus andrew rupin (education)
5. viana victor (master -education)
6. walter victor (master -engineering) & wife
7. juri tunjam (electrical engineering)
8. james tunjam (education) & wife
9. francis victor (education) & wife
10. loboria tunjam (education)
11. loborina tunjam (education)
12. viany victor
13. hilary vincent
14. Joseph Tunjan & wife
15. Prisca Payayau (education)
16. Debbie Binius
17. Mary Tunjan (education)
18. Jalius Tunjan (education)
19. Narius Kubin
20. Wendy Edwin
21. Yen Edwin

sambung lg kamu... ada ramai lg yg saya fikir tp tdk pasti... kalau sendiri juga degree, taip sj nama... bukan utk tunjuk2, tp bagus utk rekod, contoh & teladan... buat pembetulan jika ada kesilapan... yg di luar (tempat lain) pun masukkan sj asalkan penduduk kg.nuntunan...

Rin
Pengunjung Awal

Posts : 23
Join date : 2011-03-13
Age : 51
Location : nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Fri Mar 18, 2011 11:19 am

kalau dipanggil semua yg ada degree ni utk buat program motivasi.... fuh.... pasti meletop kg kita dgn murid2 yg cemerlang dalam masa terdkat ini...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Fri Mar 18, 2011 7:35 pm

ya... tp masih ada lg cuma sya tdk tau siapa lagi...

1. allan guim dumbong (master -political science) & wife
2. addie jinuin victor (mechanical engineering) & wife
3. jovita damianus
4. petrus andrew rupin (education)
5. viana victor (master -education)
6. walter victor (master -engineering) & wife
7. juri tunjam (electrical engineering)
8. james tunjam (education)
9. francis victor (education) & wife
10. loboria tunjam (education)
11. loborina tunjam (education)
12. viany victor
13. hilary vincent
14. Yen @ Lyndy Usili (perniagaan antarabangsa)
15. DD @ Wendy Usili (pengurusan binaan)
16. Joseph Tunjam @ Padag (rasanya berkaitan dgn kaunseling)
17. Dunstan Ubin
18. Jenny Agustine (education)
19. ...

mary tunjam?
malina agustine?

ada sesiapa boleh confirm?


Last edited by Admin on Sat Sep 10, 2011 12:03 pm; edited 3 times in total

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by sabtu on Sat Sep 10, 2011 10:01 am

jenny agustine?
- pendidikan
maslin kuyubin - lawyer.... tpi sya kurang pasti.
jailin kuyubin - .....?

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Sat Sep 10, 2011 12:01 pm

ok tq boss... updated...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Sat Sep 10, 2011 12:04 pm

sabtu wrote:
jenny agustine?
- pendidikan
maslin kuyubin - lawyer.... tpi sya kurang pasti.
jailin kuyubin - .....?
ada sesiapa boleh confirm?

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by sabtu on Sat Sep 10, 2011 8:31 pm

mcm tu la sya dgr2 tpi kurang pasti la pula.
kena tanya si maslin kuyubin utk kepastian.

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Sun Sep 11, 2011 10:24 pm

ya tuan...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by clayra17 on Wed Nov 02, 2011 10:40 am

wah...hebat2 pla org2 kg kta ne kn tuan..mc ramai lg ba 2 tp tdk oilaan..ba kn pdduk kg ta ne ramai..ada yg xda d kg skrg..jarang2 blik kg..hehe

clayra17
Pengunjung Awal

Posts : 70
Join date : 2011-07-27
Age : 36
Location : n2n apin2,now at kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by sabtu on Wed Nov 02, 2011 12:19 pm

mmg rmai jarang blk kpg sdh oleh kerana kerja d tempat org, namun tempat asal usul jgn d lupa kn.... mcm si clayra17 pun malas blk kpg kan.....hahahaha... jgn mara

sabtu
Pengunjung Tetap

Posts : 740
Join date : 2010-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Thu Nov 03, 2011 6:49 pm

clayra17 wrote:wah...hebat2 pla org2 kg kta ne kn tuan..mc ramai lg ba 2 tp tdk oilaan..ba kn pdduk kg ta ne ramai..ada yg xda d kg skrg..jarang2 blik kg..hehe
ya, cuma kita tdk tahu sj semua siapa...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Sponsored content Today at 7:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum