KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Mon Oct 12, 2009 3:57 pm

ok... tujuan sia mo bikin tred ini ialah

a. untuk mengetahui kebolehan penduduk2 kg kita dari segi akademik
b. sebagai panduan kepada anak2 baru yg mahu melanjutkan pelajaran ttg apa pilihan yg mereka ada dan siapa org yg buli di hubungi di kg kita ini
c. sebagai statistik
d. Juga supaya anda dapat meluahkan idea-idea ttg apa sebenarnya "degree" ini... termasuklah apa tanggungjawab yg dipikul...
e. mana tau dorang buli buat satu group yg saya namakan "pelayanan profesional"

saya tau.. ramai di antara penduduk kg kita yg mempunyai degree dalam bidang tertentu tapi tidak mereka praktikkan dalam kerja masing-masing, sebab bukan senang mo cari kerja yg ngam dgn degree masiing2 tapi kita senaraikan juga...

"saya berharap supaya idea ini mendapat reaksi positif"

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Mon Oct 12, 2009 4:05 pm

saya percaya ramai suda org kg kita yg ada degree tapi di mana mereka? apa yg saya nampak diorang ni sibuk sendiri2 saja mo meningkatkan diri sendiri dan keluarga diri sendiri sahaja... sehingga org lupa yg dorang tu org kg nuntunan... so saya cuba "kreatif"kan perbincangan kita ini.

Selama ini kita cuma "melihat" sesuatu kecacatan dan kelemahan dari segi "pengurusan oleh pemimpin / JKKK" kita sahaja sehingga seolah2 JKKK ni tidak berfungsi dan tidak membuat apa-apa...

... jadi sinilah titik mula perbincangan kita...

jauh tidak semestinya tidak boleh menyumbang, dekat tidak semestinya boleh menyumbang...!!!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by adi on Thu Nov 05, 2009 3:23 am

Ramai sdh bah orang di kg kita yang ada degree kan...yang dah lama bekerja pun ada yang baru ambil degree...yang muda2 pun ramai jg..kita sepatutnya tia boleh penat/ bosan untuk belajar...timba la ilmu sebanyak mana yang kita mampu....penting tu...

adi
Pengunjung Awal

Posts : 24
Join date : 2009-10-31
Age : 30
Location : KK

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Thu Nov 05, 2009 7:09 am

he he ... akhirnya ada juga yg respon ni tred... sebenarnya niat sya mo bikin ni tred ialah utk menmotivasikan para penduduk kg kita yg ada degree utk menyumbang... bukan duduk diam2 sja, komen pandai tp bila kana suru buat projek diam2 pula... alasan dorang "sibuk" la kunun... takkan indada masa berfikir langsung utk cari cara menyumbang tuk kemajuan kg kita...? Laughing

memang mudah menuding jari kasi sala org lain ba gia... paling sanang mo kasi sala ialah badan JKKK, cakap inda bikin karaja la, inda aktif la dan mcm2 lagi..., tapi bagi sya... dari jauh pun buli menyumbang...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by LEE XIN TONG on Thu Nov 05, 2009 8:36 am

betul tu tuan edy. kemana perginya mereka yg telah menimba nama kononya si anu masuk U... si anu tu keluaran U... si anu ada degree, ada ijazah..ada itu..ada ini... tapi tak ada sumabangan untuk tanah tumpah darahnya......kalau dulu masa budak2 di kg inilah dia membesar...di sungai inilah tempatnya bermain...tp bila dah berjaya...batang hidung pun tak nampak...kalau tak pun menyumbanglah dalam bentuk apa juga untuk merubah keadaan kg kita.....renung-renungkan dan fikir-fikirkan........ Wink

LEE XIN TONG
Pengunjung Tetap

Posts : 556
Join date : 2009-10-27
Location : LUYANG

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by buhangkut on Thu Nov 05, 2009 10:22 am

betul... menyumbang bukan semestinya dlm bentuk duit (mungkin durang takut kana minta duit bah)... tp sumbangan idea juga penting..

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by LEE XIN TONG on Thu Nov 05, 2009 11:30 am

ITU LABAH SIA BILANG...

LEE XIN TONG
Pengunjung Tetap

Posts : 556
Join date : 2009-10-27
Location : LUYANG

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Thu Nov 05, 2009 4:47 pm

buhangkut wrote:betul... menyumbang bukan semestinya dlm bentuk duit (mungkin durang takut kana minta duit bah)... tp sumbangan idea juga penting..
ada kemungkinan juga ni... maklum la... mangkali dorang ni pegawai tinggi suda... jadi org2 kg mcm indadada diorang pikir...

tapi org kg pun bukan suka2 ba minta duit... paling2 pun minta balanja 10-3 saja.. satu dua set pun ok suda ba.. kalau mau lebih2... trus rukut2 beli tajau ba...

Apa yg penting di sini ialah sumbangan "idea"... tu yg paling baik. Ada peribahasa yg mengatakan... kalau mau tolong org mendapatkan ikan, jan kasi dia ikan tapi ajar dia bikin pancing dan ajar dia juga mcmana mo guna tu pancing... begitu la lebih kurang....

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by mafia1975 on Thu Nov 05, 2009 5:36 pm

agak2nya ramai sdh ada degree di kpg anda...
anak c victor
anak c gurisah
anak c tunjam
anak c kuyubin
anak rupin
anak c sapa lg ahhh....ramai bah om harap mrk dpt mmbantu kpg anda dgn jayanya...pasal jkkk kpg ini sya susah mau cakap lahhhhh.....harap jkkk kpg lebih peka dgn keadaan kpg anda....dan bukan untuk mengatalah tapi jkkk kpg kena berubah SIKAP untuk penduduk kpg agar mereka bole percaya pada jkkk ni....sampai bila....

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by freddybenz on Fri Nov 06, 2009 2:42 am

........sampai mafia 1975 pulang kg,dan bila ada mesyuarat jkkk kita duduksemeja kio...kita bincangkan masalah....jan la salahkan sepanuhnya jkkk kg,sebab indada yg tahu perjalanan,tugas,pengorbanan dan susah payanya jkkk kesana kesini,naik turun pejabat semata mata kemajuan kg kita.Tapi Jkkk yg dulu2 dengan sekarang banyak beruba.... bukan marah ah...tetapi tersindir....TQ

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Urub's on Fri Nov 06, 2009 10:33 am

sy stuju dgn sarjan Oding..slpas plihan raya baru2 ni,jkkk kta jg tela bertukar..kta knal snggu org ni..dan kalo org yg ada buka mata,pasti nmpak sumbangan nya telah start sblm selesainya pilihan raya itu..kta jg harus faham,jkkk hnya org tengah antara penduduk dgn YB.
ini cuma pndapat sy utk masa itu sbp ngam2 sy ada di kg utk mnyumbang jumlah pnganggur di kg kta...
apapun,idea tred ni sgt bgus..l.kolonel edy jg seorang yg berdegree..jauh2 dia di kb sana dgn kerjanya lg dll,dia ttp bagi kta idea mcm mana mau survive @ improve ekonomi setempat di kg kt.
cntoh:idea kdai runcit,dana kebajikan penduduk,ttg kontraktor dsb..sy hrp pndapat sy ni tesasar dr tajuk kio..

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Fri Nov 06, 2009 2:08 pm

cuba kita kasi senarai penduduk kg kita yg ada degree.... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by ies on Fri Nov 06, 2009 6:22 pm

left.kolonel edy poguluanai gia.... Smile

ies
Pengunjung Setia

Posts : 1005
Join date : 2009-09-27
Location : kk

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by mafia1975 on Fri Nov 06, 2009 9:29 pm

hsem juga sarjan freddy ni kan ,,,msh muda dan cute,,,tabik tuan fredy,,, bole brkenalan kah tuan,,, utk tuan edy teruskan pdpt yg bernas utk kita bncangkan brsama,,, psl dgree ini kan dah rama d kpg kanto,,, ada yg pegang degree akitik,jururawat,cikgu,akauntan, jurutera,pensyarah dan rmai lgi bah,,, sya dengar2 la kan ada sudah yang ada degree lawyer d kpg,,,tuan edy pula degree apa ... bagus kan ramai yg ada terpelajar di kpg....ada kemajuan anak2 kita,,,, saya pula asyik putung getah tiap pagi,,,sian kan,,, cuma kan tuan edy 1 lagi blum ada d kpg,,,Doktor...???? agak2nya la kan bila la d kpg ada Doktor kita

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Ansis on Fri Nov 06, 2009 9:56 pm

degree ni 1 ukuran dlm pendidikan iaitu sejauh/setinggi mana seseorg itu sdh belajar... ukuran ini diwujudkan utk membezakan tahap pendidikan semua org... tanpa ukuran ini maka belajar tinggi mcmanapun tiada bukti yg dia telah belajar tinggi2... maka sama sjlah dgn mereka yg belajar sikit2... dlm mencari kerja pula, organisasi akan meminta bukti setinggi mana pelajaran kita, jd dlm hal ini ukuran adalah penting... spt yg saya sebut tadi iaitu degree... tp ada lg yg lebih tinggi dr degree iaitu master & phd... tujuan berdegree adalah selain drpd utk meningkatkan tahap pendidikan diri sendiri, ia juga bertujuan utk meningkatkan tahap berfikir (aras berfikir) seseorang itu (sepatutnya begitu)... jd dgn tahap berfikir yg tinggi, selain drpd ia bleh berfikir perkara2 yg boleh meningkatkan diri sendiri, ia juga sepatutnya memberi kebaikan kpd masyarakat setempat, dlm hal ini org2 kg... dlm konteks pendidikan, individu yg berfikiran aras tinggi sepatutnya dpt bersaing dgn masyarakat lain dlm mencari kehidupan yg lebih baik, kalau pun bukan utk org lain, sekurang2nya utk diri sendiri, keluarga & anak2... jd, moral cerita, suruhlah adik2 atau anak2 utk terus belajar bersungguh2 setinggi mana yg boleh... malah kita yg sdh dewasa pun belum terlambat utk meningkatkan tahap pendidikan...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by mafia1975 on Fri Nov 06, 2009 10:16 pm

betul tu jeneral,,,,saya setuju 100%....smpai tua pun kita msh lagi blajar segala2nya,,,

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Fri Nov 06, 2009 10:21 pm

ramai no gia kau ni oi mafia... Laughing Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Ansis on Fri Nov 06, 2009 10:24 pm

betul tu... tdk semestinya utk mengejar sesuatu tp boleh juga utk kepuasan hati... saya ada ramai kawan yg belajar pjj dgn tujuan utama mau bg contoh teladan kpd anak2 durang yg masih skolah...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by mafia1975 on Fri Nov 06, 2009 10:28 pm

god idea gia tih kio, agar menjadi contoh yang baik dan idola pada masayarakat,,,syok pula forum kita ni kan

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Ansis on Fri Nov 06, 2009 10:38 pm

inilah kebaikan jika berforum secara matang, banyak idea dpt dicungkil & dikongsi bersama... kalau berbual biasa/berdepan, hasil perbualan akan hilang begitu sj dibawa angin... tp di sini, selepas 100 tahun pun generasi boleh baca balik perbualan kita...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by edy on Fri Nov 06, 2009 10:55 pm

freddybenz wrote:........sampai mafia 1975 pulang kg,dan bila ada mesyuarat jkkk kita duduksemeja kio...kita bincangkan masalah....jan la salahkan sepanuhnya jkkk kg,sebab indada yg tahu perjalanan,tugas,pengorbanan dan susah payanya jkkk kesana kesini,naik turun pejabat semata mata kemajuan kg kita.Tapi Jkkk yg dulu2 dengan sekarang banyak beruba.... bukan marah ah...tetapi tersindir....TQ

ba ba mafia.... he he he... Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by mafia1975 on Sat Nov 07, 2009 9:29 am

teruskan perubahan minda yg jitu utk kebaikan brsma, saling hormat-mghormati,percaya,yakin,kerjasama,setiakawan agar kemajuan 1 malaysia dpt dicapai, 1malaysia rakyat d dahulukan pencapaian d utamakan,amin,

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Mon Jan 03, 2011 4:56 am

terjumpa balik ini thread...

1. allan guim dumbong (master -political science) & wife
2. addie jinuin victor (mechanical engineering) & wife
3. jovita damianus
4. petrus andrew rupin (education)
5. viana victor (master -education)
6. walter victor (master -engineering) & wife
7. juri tunjuam (electrical engineering)
8. james tunjuam (education)
9. francis victor (education) & wife
10. loboria tunjuam (education)
11. loborina tunjam (education)
12. viany victor
13. hilary vincent
14. ...

sambung lg kamu... ada ramai lg yg saya fikir tp tdk pasti... kalau sendiri juga degree, taip sj nama... bukan utk tunjuk2, tp bagus utk rekod, contoh & teladan... buat pembetulan jika ada kesilapan... yg di luar (tempat lain) pun masukkan sj asalkan penduduk kg.nuntunan...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Admin on Mon Jan 03, 2011 4:57 am

14. yen...
15. DD...
16. ...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by DD on Mon Jan 03, 2011 1:12 pm

14. Yen @ Lyndy Usili (perniagaan antarabangsa)
15. DD @ Wendy Usili (pengurusan binaan)
16. Joseph Tunjam @ Padag (rasanya berkaitan dgn kaunseling)- ngam ni jdi pakar rujuk mslh kemanusiaan cthya yg suka
panjat jendela rumah urg malam2.
17....

DD
Pengunjung Junior

Posts : 170
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : Rizob

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa ba tujuan ada degree? Siapa org kg kita yg ada degree (Ijazah)..?

Post by Sponsored content Today at 5:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum