KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

"Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

"Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by edy on Tue Jun 16, 2009 8:58 pm

cuba kita bincang2, sya tau dupis tu dari perkataan office... cuba gia tanya2 org tua kita mcmana tu dupis terjadi spt

a. office siapa (jepun, british atau siapa?)
b. mana lokasi sebenar
c. mangkali ada harta karun di tapak dupis yg sebenar Laughing

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by Ansis on Wed Jun 17, 2009 10:55 pm

mgkin office jepun... tp kalau ofis jepun, kenapa tiada bom2 dijumpai yg dijatuhkan oleh british masa perang dulukan... sb sdh tentu ada yg tdk meletup tu... dan tiada juga sebarang tanda yg ofis tu pernah didirikan di kg kita... mgkin tapak2 bangunankah, tiangkah, bekaskah...

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by jo on Wed Jun 17, 2009 11:26 pm

ha...ha... ya kan, mcm tiada tanda2 langsung tu office pernah ada di tempat yg kita "agak-agak" sekarang ni.

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by Ansis on Thu Jun 18, 2009 12:27 am

kalau betulpun, mungkin tempat diurang berehat sekejap bah... atau buat kem sementara utk atur strategi lawan british... mgkin durag berhenti sana beberapa hari sj...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by MooK on Fri Jun 19, 2009 12:23 pm

sia pula baru sekarang tau dupis tu berasal dari perkataan office.. org nuntunan pun x tau asal usul tu dupis.. padahal hariĀ² pegi dupis.. tapi kalau memang dia dari perkataan office d mana lokasi office dia... atau mungkin masa dulu2 tanah d kawasan dupis belum terhakis dan d sana la office tersebut di dirikan?

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Mon Jun 22, 2009 12:02 pm

mook pasal chong memang mantap sampai org tengok mesej pun nampak cam pantat...adesss..ada ka dupis dari asal offis...adess..yg sya tau dupis tu tempat mandi mayat org jepun jew dulu....huhu

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by MooK on Mon Jun 22, 2009 12:11 pm

rick paul wrote:mook pasal chong memang mantap sampai org tengok mesej pun nampak cam pantat...adesss..ada ka dupis dari asal offis...adess..yg sya tau dupis tu tempat mandi mayat org jepun jew dulu....huhu

silaka ni kopral... mana tau office bahagian mandi mayat..

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by edy on Mon Jun 22, 2009 12:15 pm

ba.... ngam tu rick, kasi ramai lagi kita semua.. Laughing

opis tpt mandi mayat org jepun???

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Mon Jun 22, 2009 1:35 pm

hahah..saja melawak bha tu...jangan marah a uncle edy nanti cepat tua..huhu...

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Mon Jun 22, 2009 1:42 pm

haha mook marah nampak?jangan jangan...nanti ko tambah gemuk tau?cam mana?bha..cam mana projek tagal korang tu?bjalan ngan lancar ka?cam ni la cadangan sya pasal tagal tu.....ermm siang tagal,malam tida payah tagal nanti org kg mo makan apa gak...huhuhu

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Mon Jun 22, 2009 1:52 pm

bha...setahu sya dupis tu dulu tempat mandi mayat jew...huhu
pas tu lokasi sebenar dia da hancur kena banjir, tapi tanda2 dia mungkin c kodiong ja yg tau..erm pasal harta karun tu mungkin ada dan mungkin gak tiada...tapi kalau nak cari gak, sya rasa ada d sekitar pirau. kot2 jew la......hahaha chong tol sya ni.baru perasaan....huhu

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by MooK on Mon Jun 22, 2009 4:16 pm

yg sia tau d dupis memang ada office tapi c jimmy punya.. dulu dia la ketua cuci kereta d dupis.. hahahaha

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by edy on Tue Jun 23, 2009 12:23 pm

rick paul wrote:hahah..saja melawak bha tu...jangan marah a uncle edy nanti cepat tua..huhu...

ha ha... ok ba uncle rick... muda saja ni, sbb menyanyi saja kerja!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by MooK on Tue Jun 23, 2009 12:50 pm

dupis = office.. tapi sekarang office tiada sudah.. macam mana kalau kita buat office lagi sana dupis.. tapi office untuk tagal sungai... ada berani? hehe

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Tue Jun 23, 2009 1:23 pm

blh jew....adul ada kan.pasal pembuatan, rujuk lando butiran lengkap...huhu

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by edy on Tue Jun 23, 2009 7:26 pm

MooK wrote:dupis = office.. tapi sekarang office tiada sudah.. macam mana kalau kita buat office lagi sana dupis.. tapi office untuk tagal sungai... ada berani? hehe

buli ni, yg penting dewan baru siap dulu... baru kita buat extension!

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by jo on Tue Jun 23, 2009 9:27 pm

dewan baru? bila tu? bagus ni kalau suda mula "on".....

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by MooK on Wed Jun 24, 2009 8:06 am

YB Justin Guka cakap , sebelum kaamatan tahun depan dewan kampung nuntunan suda besar dia bilang.. harap2 dia kasi tunai la dia punya janji tu...

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by edy on Wed Jun 24, 2009 12:37 pm

mmg betul tu... harap2 adalah JKKK yg pigi bubut...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Wed Jun 24, 2009 5:28 pm

kalau btl ok la tu....setuju aje...

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by MooK on Wed Jun 24, 2009 7:16 pm

siapa yang tidak setuju kena kasi besar dewan... 100k rm peruntukan oooooo kosouuuuuuuuuuuuuuuuu

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by Julyandiney on Wed Jun 24, 2009 10:36 pm

ni pengetahuan sia pula...memang dupis tu asal daripada perkataan office...dulu dengar cerita kawasan balairaya kita tu office orang jepun...dan dulu sebenarnya orang tua2 kita bukan panggil dupis...dorg pnggil upis,,..bahasa kampung untuk office lah tu.....sia ingat semasa sia kecil dulu pernah ada kunjungan org jepun ke dupis satu bus ....dari situ juga sia dengar yang kg nuntunan pada masa itu adalah kg angkat jepun...nda tau betul ka tida lah sebab bukan genarasi kita kan.....

Julyandiney
Pengunjung Awal

Posts : 67
Join date : 2009-06-24
Age : 38
Location : kota kinabalu

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by Ansis on Wed Jun 24, 2009 10:56 pm

mgkin betul juga... cuma saya terfikir kenapa tiada sebarang tanda atau bekas2 'office' tersebut... mgkin memang di sana pernah dikunjungi tentera jepun tp mgkin tdk lama... sb itu tiada tanda apa2...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by rick paul on Thu Jun 25, 2009 9:54 am

betul3....hhu

rick paul
Pengunjung Senior

Posts : 366
Join date : 2009-06-22
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by Golun on Thu Jun 25, 2009 11:52 pm

saya rasa2 office jepun dulu d ponukatan sebab bila ada orng jepun dtng ke kg kita dulu.. mesti p di ponukatan.. ada satu batu besar.. di sana la orng jepun tu sembahyang.. klu cerita pasal bekas bangunan jepun.. mungkin sudah di buka oleh tuan punya tanah selepas jepun menyerah kalah..klu mo kepastian lagi tanya tuan punya tanah.. en. damianus..p la tanya???

Golun
Pengunjung Senior

Posts : 316
Join date : 2009-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: "Dupis" tu asalnya daripada perkataan "office"

Post by Sponsored content Today at 5:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum