KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

KOMPUTER DULU-DULU

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by MooK on Mon Sep 14, 2009 7:56 pm

sonang saja bai tu.. kalau mau main game masing² sewa internet.. bukan lagi LAN tapi online game pun boleh main hahahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by eJery on Mon Sep 14, 2009 8:07 pm

Ansis wrote:
eJery wrote:Bayangkan.....

Situasinya mcm ni:
Sia mau pigi di rumah si ridi, dia suru bawa laptop, untuk tujuan main LAN game, counter strike, Half-Laip dan FIFA 2009.

Kalau Sekarang (2009):
Sa kasi masuk saja laptop sia di beg, trus sa jalan kaki p tampat si ridi. Mungkin 5 minit saja sa sampai sudah d rumah si ridi. Option lain mungkin tarik kabel LAN dari ruma si ridi sampai di rumah sia, macam yang si tuan golun dan mook buat, tapi tu keluar kos lagi lah.

Kalau Dulu (1946):
Rasa2nya macam mana proses di atas kalau pada masa ini?? HEhehhee..
hehehe... buat 1 bilik kecil sana rumah komputer kau supaya bila si ridi bangun sj buli sdh kamu main game, hehehehe...

Idea yang bagus. Hehehe.. Ataupun si ridi buat rumah komputer dia dekat rumah sia.

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 8:09 pm

hehe...no problem hehe

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by eJery on Mon Sep 14, 2009 8:13 pm

Ataupun sia beli lori 10 tan, untuk angkut komputer sa yang seberat 30 tan pigi rumah si ridi.

Mcm mana ridi ko sanggup tulung sia kasi pindah tu komputer sia? Hahhahahahahha

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 8:25 pm

atuk........opuhut mantad hilo no id sawat piyanan nu...kompom roboh

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by eJery on Mon Sep 14, 2009 8:30 pm

AKU_REDY wrote:atuk........opuhut mantad hilo no id sawat piyanan nu...kompom roboh

Hehehhehee...

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by AKU_REDY on Mon Sep 14, 2009 8:42 pm

tapi kalau laptop kau sebelah tangan ja sia bawah..mungkin pakai jari telunjuk ja..hehe

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Komputer dulu-dulu

Post by erick on Tue Sep 15, 2009 1:09 am

AKU_REDY wrote:atuk........opuhut mantad hilo no id sawat piyanan nu...kompom roboh

Jadi ko tia mau tu komputer 1 lori la kan... Takpa takpa peruntukan tu tarik pigi rumah c ansis... he he.. biar rumah dia yg roboh ke keh..

erick
Pengunjung Awal

Posts : 58
Join date : 2009-09-09

View user profile http://www.salibajaib.com

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by eJery on Tue Sep 15, 2009 2:23 am

erick wrote:
AKU_REDY wrote:atuk........opuhut mantad hilo no id sawat piyanan nu...kompom roboh

Jadi ko tia mau tu komputer 1 lori la kan... Takpa takpa peruntukan tu tarik pigi rumah c ansis... he he.. biar rumah dia yg roboh ke keh..

Amcm tuan ansis? Setujuh ko bakai? Hahahheheha..

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by accoe_n2n on Tue Sep 15, 2009 11:26 am

MooK wrote:dulu CPU sebesar sebuah rumah... sekarang CPU sebesar kotak macis kayu... bayangkan cpu dulu wayar dia macam wayar elektrik... dan cpu sekarang apa² wayar pun tidak kelihatan... bayangkan juga kalau kita d masa dulu² dan memiliki sebuah komputer... d mana mau simpan? hahahaha
tu lh yg d'nma kn dunia kta ne makin maju pnya...bnyk sdh brg2 yg bsr jdi kcik skrg tp kgunaan dya bnyk btl...

accoe_n2n
Pengunjung Tetap

Posts : 614
Join date : 2009-09-01
Age : 24
Location : nuntunan,keningau

View user profile

Back to top Go down

komputer dulu-dulu

Post by erick on Tue Sep 15, 2009 10:02 pm

accoe_n2n wrote:
MooK wrote:dulu CPU sebesar sebuah rumah... sekarang CPU sebesar kotak macis kayu... bayangkan cpu dulu wayar dia macam wayar elektrik... dan cpu sekarang apa² wayar pun tidak kelihatan... bayangkan juga kalau kita d masa dulu² dan memiliki sebuah komputer... d mana mau simpan? hahahaha
tu lh yg d'nma kn dunia kta ne makin maju pnya...bnyk sdh brg2 yg bsr jdi kcik skrg tp kgunaan dya bnyk btl...

Inilah yang dinamakan Teknologi Nano.... yang besar2 saiz di kecilkan...

erick
Pengunjung Awal

Posts : 58
Join date : 2009-09-09

View user profile http://www.salibajaib.com

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by AKU_REDY on Tue Sep 15, 2009 10:57 pm

erick wrote:
accoe_n2n wrote:
MooK wrote:dulu CPU sebesar sebuah rumah... sekarang CPU sebesar kotak macis kayu... bayangkan cpu dulu wayar dia macam wayar elektrik... dan cpu sekarang apa² wayar pun tidak kelihatan... bayangkan juga kalau kita d masa dulu² dan memiliki sebuah komputer... d mana mau simpan? hahahaha
tu lh yg d'nma kn dunia kta ne makin maju pnya...bnyk sdh brg2 yg bsr jdi kcik skrg tp kgunaan dya bnyk btl...

Inilah yang dinamakan Teknologi Nano.... yang besar2 saiz di kecilkan...

dan yg kecil saiz di besarkan wkakaka...joke joke

AKU_REDY
Pengunjung Tetap

Posts : 608
Join date : 2009-06-22
Age : 33
Location : kampung Nuntunan

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by erick on Mon Sep 21, 2009 3:35 am

AKU_REDY wrote:
erick wrote:
accoe_n2n wrote:
MooK wrote:dulu CPU sebesar sebuah rumah... sekarang CPU sebesar kotak macis kayu... bayangkan cpu dulu wayar dia macam wayar elektrik... dan cpu sekarang apa² wayar pun tidak kelihatan... bayangkan juga kalau kita d masa dulu² dan memiliki sebuah komputer... d mana mau simpan? hahahaha
tu lh yg d'nma kn dunia kta ne makin maju pnya...bnyk sdh brg2 yg bsr jdi kcik skrg tp kgunaan dya bnyk btl...

Inilah yang dinamakan Teknologi Nano.... yang besar2 saiz di kecilkan...

dan yg kecil saiz di besarkan wkakaka...joke joke

kalu saiz kecil, kecilla baitu, berabispun inda juga tu berubah.... ha ha joke joke...

erick
Pengunjung Awal

Posts : 58
Join date : 2009-09-09

View user profile http://www.salibajaib.com

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by mafia1975 on Fri Dec 04, 2009 9:34 pm

SEJARAH KOMPUTER


Sejarah komputer sebenarnya bermula dengan kaedah penyimpanan rekod. Pada zaman dahulu manusia purba tinggal di dalam gua, mereka tidak memerlukan alat untuk merekod data. Tetapi setelah terciptanya system perdagangan barang (Sistem Barter) mereka mula sedar tentang kepentingan menyimpan rekod.

Mereka akan memotong pokok dan mengumpulkan batu kerikil dalam tempat khas sebagai simpanan maklumat perdagangan mereka. Tetapi dengan perkembangan sistem perdagangan masalah penyimpanan rekod menjadi lebih sukar, maka terciptalah tablet tanah liat yang menjasi alat untuk menyimpan rekod (2700-3000 sm). Alat ini adalah rekod bertulis pertama di dunia.

Tablet tanah liat ini digunakan oleh pedagang Babylon untuk merekod maklumat perdagangan mereka. Tetapi alat ini lama kelamaan menjadi kurang efektif dengan perubahan zaman. Oleh itu orang Egypt telah menggunakan pokok papyrus sabagai alat merekod data.

Pada abad ke-8 selepas Masihi, kegunaan kertas menjadi alat utama untuk menyimpan rekod. Pedagang Sepanyol adalah orang yang bertangggungjawab dalam menyebarkan penggunaan kertas di Eropah. Perkembangan seterusnya adalah penciptaan mesin untuk menulis dokumen. Gutenberg’s merupakan seorang saintis barat yang telah mencipta alat pencetak pertama pada tahun 1642 dan pada tahun 1873 seorang lagi saintis barat iaitu Remington telah mencipta mesin taip pertama di dunia.

Chaelis Barbage merupakan pencipta arahan Start and Reboot. Beliau telah membuka lembaran penciptaan komputer dan beliau digelar sebagai bapa komputer.

Pelbagai perubahan telah berlaku, sebelum terciptanya komputer terdapat pelbagai mesin yang konsepnya masih sama bagi penyimpanan maklumat. Sebagai contohnya Blaise Pascal merupakan pencipta mesin kira Nomerik Beroda pada tahun 1642. Mesin Bancian dicipta di abad 19 dalam tempoh tersebut. Chaelis Barbage merupakan seorang Ahli Matematik Inggeris di Universiti Cambridge telah mencipta arahan Start and Reboot yang masih digunakan sehingga sekarang sebagai aplikasi komputer. Pada tahun 1937, Dr. John Atanasoft dan Clifford Bery telah mencipta komputer elektrik pertama yang bergelar ABC (Atanasoft Bery Computer). Komputer elektronik yang dimaksudkan adalah pelopot komputer yang masih lagi digunakan pada masa kini. Dalam tahun 1945, Dr. John Mouchly dan Jesper Eekert telah melengkapkan komputer elektonik digital seberat 30 tan dan mengandungi 180000 vakum tiub. Ia merupakan komputer generasi yang pertama.



  • Generasi Pertama - 1942-1959


  • Generasi Kedua - 1959-1969


  • Generasi Ketiga - 1965-1970


  • Generasi Keempat - 1970-1978


PENGENALAN KOMPUTER

DEFINASI KOMPUTER



  1. Komputer pada asalnya merupakan alat untuk mengira tetapi sekarang kegunaannya semakin meluas. Komputer bukan sahaja memudahkan kegiatan manusia pada masa kini, malah pelbagai huru-hara akan berlaku sekiranya sistem komputer seluruh negar mengalami kepincangan contohnya yang nyata ialah masalah Y2K.


  2. Perkataan komputer = Buruh Paksa. Komputer merupakan mesin elektronik yang mampu memanipulasikan, memproses dan menyimpan data mengikut arahan manusia untuk dijadikan maklumat iaitu mempunyai peranti masuk dan keluar.


  3. Sebelum komputer dihidupkan ia adalah kepingan logam, plastik, surihan logam dan kepingan silicon yang tidak bernyawa. Apabila suis di pasang satu percikan kecil kuasa elektrik 3-5 voltan dimasukkan dan komputer akan beroperasi.


JENIS-JENIS KOMPUTER

Terdapat beberapa jenis komputer iaitu :-



  1. Komputer Kerangka Utama


  2. Superkomputer


  3. Mikrokomputer


  4. Mini Komputer


  5. Dekstop


  6. Laptop


  7. Notebook


  8. Palmtop


KOMPUTER KERANGKA UTAMA (Mainform)



  1. Komputer jenis ini membolehkan ramai pengguna menggunakannya pada satu masa.


  2. Saiz ingatan komputer ini adalah besar dan dapat menyimpan banyak data berbanding dengan komputer jenis lain.


  3. Pelbagai bahasa dapat digunakan seperti PASCAL, BASIC, FOTRAN, COBOI DAN PI/I.


  4. Contoh komputer kerangka utama ialah IBM 370 dan CDC 6600.


SUPER KOMPUTER



  1. Super Komputer mempunyai tahap keupayaan yang paling tinggi dan harganya sangat mahal.


  2. Super Komputer boleh memproses berbilion arahan pada setiap saat iaitu 50000 lebih cepat dari Mikrokomputer.


  3. Kebiasaannya digunakan untuk meramal iklan dan membentuk strategi peperangan moden.


  4. Boleh memproses 8000 juta sesaat.


  5. Contoh Super Komputer ialah CRAY-Y-MP EL.


MINI KOMPUTER



  1. Penggunaan mini komputer sangat terhad .


  2. Mini komputer PDP 11/44 dapat melebihi 50 terminal untuk setiap satu unit Pemprosesan Pusat(CPU).


  3. Saiz ingatan yang sederhana tetapi dapat ditingkatkan tertakluk pada jenis komputer.


  4. Contoh Mini Komputer ialah PDP-11 dan HP-300.


  5. Sesebuah komputer dijalankan dengan menggabungkan perkakasan yang diperlukan .


  6. Perkakasan ini pula dikawal oleh Sistem Pengoperasian (Operating System / OS). Antara OS yang terkenal ialah :-



    1. Window 3.1/ 95/ 98/ Me / 2000 untuk komputer peribadi.


    2. Window NT untuk SERVER


    3. Unix untuk SERVER


    4. Linux untuk komputer peribadi dan server.


    5. Dos


    6. Novell


    7. Bc Os
    </LI>


BAGAIMANA KOMPUTER BERFUNGSI

Pada tahap yang paling asas, komputer menggunakan nombor dan hanya terdapat 2 nombor sahaja penduaan 0 dan 1.
ASAS BERASASKAN NOMBOR





  1. Nombor penduaan ialah sistem pengiraan perpuluhan yang mempunyai 10 digit : 1,2,3,4,5,6,7,8,9 dan 0.


  2. Apabila nombor perpuluhan mempunyai lebih dari satu digit dan setiap kiri yang pertama meningkat nilainya sebanyak sepuluh kali ganda.


  3. Oleh itu untuk nombor perpuluhan 10, nombor 1 bermakna 10 dalam sistem panduaan, setiap digit di sebelah kiri nombor yang pertama meningkat 2 kali ganda.


  4. Sebagai contoh untuk no. perpuluhan penduaan 10, nombor 1 bermakna 2.


  5. Nombor penduaan 10 adalah sama dengan nombor perpuluhan.


SEMUANYA BERDASARKAN NOMBOR



  1. Komputer mewakili maklumat menerusi denyut elektrik.


  2. Sistem pengiraan penduaan amat berguna pada komputer kerana nombor nombor 0 bermakna tiada elektrik atau padam (off) manakala nombor 1 = (on).


  3. Semua tindakan pada komputer berbeza kerana berdasarkan suis pasang-padam denyut elektrik.


  4. Di dalam komputer , digit penduaan 1 dan 0 dinamai Bit.


  5. Bit ini dikumpulkan bersama menjadi unit yang dinamai Bait.


  6. Kini komputer boleh +, -, dan menyelesaikan banyak masalah aritmetik yang lain dengan menukarkan kombinasi bit dan bait.

KOD KOMPUTER





  1. Komputer juga boleh mengendalikan perkataan simbol, baris dan gambar.


  2. Di dalam komputer setiap data yang berlainan boleh diwakili oleh nombor kod yang berbeza.


  3. Kod ini membolehkan komputer mengubah dan menyimpan data tersebut.


  4. Nombor kod yang tepat akan digunakan oleh mesin tersebut.


  5. Sebagai contoh pada kod komputer yang dinamai ASCII (Kod Piawai Amerika untuk Pertukaran Maklumat atau American Standart Code Of Information).


  6. Nombor perpuluhan 1 diwakilkan oleh no. kod 49 atau 110001 dalam bentuk penduaan.


  7. Dalam sistem huruf A pula diwakilkan oleh no. kod 65 atau 100000a dalam bentuk penduaan. Dalam sistem ACSII, setiap nombor, huruf pada gambar diwakili oleh salah satu daripada 128 kod.





sekadar rujukan sja

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by Urub's on Sat Dec 05, 2009 8:24 am

ngam tu mafia...kounsikou diatas maklumat ko tu...smua ni berguna bkn sj untuk yg suda cun komputer tp jg kpd mrk yg baru mengenal apa itu komputer...

Urub's
Pengunjung Senior

Posts : 411
Join date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by mafia1975 on Sat Dec 05, 2009 10:00 am

urub's pernah ko pi kursus mesin taip kah...

tap, tuk, tak

mafia1975
Pengunjung Tetap

Posts : 534
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMPUTER DULU-DULU

Post by Sponsored content Today at 4:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum