KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

View previous topic View next topic Go down

Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 10:57 am

mari kita kasi kumpul di sini tentang apa sahaja sejarah² kg. Nuntunan yang sudah kita dapat untuk buat rujukan/buku sejarah nuntunan / buat pameran bila kita lancarkan forum kita nanti..
kalau ada bukti gambar/tarikh lagi bagus...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 11:19 am

Sejarah Kg, Nuntunan

Sebelum Jepun ambil alih pemerintahan British, British telah menamakan kg. Nuntunan sebagai 44. 44 ini diberi nama kerana jarak diantara pusat pentadbiran mereka dan office yang ada di kampung Nuntunan iaitu 44 batu (71 km) dari Tenom.

NUNTUNAN

nuntunan ialah asalnya nountun drp 1 anak sg (lokos) yg mana banyak mata air mengalir ke 1 arah dan setelah terkumpulnya air @ nountun maka lokos tersebut dipanggil "nountunan waig".maka setelah orng dulu2 menjumpai air ini maka,mereka menjadikan punca air ini sebagai sumber air utk kg.4 4 dan setelah kg ini diwartakan(gajet) maka nama 4 4 pun ditukar kpd kg nuntunan baru @ nuntunan

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 11:30 am

KATEGIS PERTAMA DI KG NUNTUNAN

kategis yg pertama d kg Nuntunan ialah En.Andrew Rupin Ditok. Beliau di lantik atau dibaptis sebagai kategis pada tahun 1973. Sehingga kini juga beliau masih lagi melayani dalam gereja.

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 12:33 pm

Kereta Penumpang Pertama Di Kg. Nuntunan

land crusier hijau SA3284 adalah kereta penumpang pertama di kg kita yang beroperasi Keningau ke Kota Kinabalu pada tahun 1978. Land Cruiser Hijau SA3284 ini kepunyaan En. Victor Dumbong.



Last edited by MooK on Sun Oct 04, 2009 3:29 pm; edited 1 time in total

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by Ansis on Tue Sep 01, 2009 12:59 pm

ya, ada gambar kereta tersebut sana ruanga gambar2 lama...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by freddybenz on Tue Sep 01, 2009 6:41 pm

ngam ni mook....mesti buat begini supaya mana2 cerita atau pertanyaan/persoalaan mengenai kg kita ada sudah serba sedikit terjawap..jadi klu ada cerita lagi kita masukkan juga.....teruskan......

freddybenz
Pengunjung Tetap

Posts : 669
Join date : 2009-06-16
Age : 41
Location : Desa Sepi Kg N2n Apin-Apin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by buhangkut on Tue Sep 01, 2009 7:06 pm

bagus ini tred... tp itu sejarah kg bah, memang nuntunan dr itu lokos2 kah?

buhangkut
Pengunjung Senior

Posts : 485
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by jo on Tue Sep 01, 2009 9:23 pm

buhangkut wrote:bagus ini tred... tp itu sejarah kg bah, memang nuntunan dr itu lokos2 kah?

yg saya baca dari tred dia ni... sejarah nama kg ni belum lagi terjawab... masih banyak persoalan.. mungkin ini perlu diteliti lagi. cuba kita ulas lagi sebelum ambil kesimpulan, nanti inda ngam (tepat) kita juga yg kana "antam".... Laughing

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 10:21 pm

sejarah kg nuntunan semua org tua cakap dari lokos dapat tu nama.. cuma kalau ada fakta lain sila masukkan lagi supaya kita boleh bincang.. ini cuma perbincangan awal kita.. sekiranya ada 2 org tua yang ditanya dan fakta mereka berbeza maka kita juga boleh masukkan kedua-dua fakta tersebut.
contoh:
org tua 1: nuntunan dari lokos
org tua 2: nuntunan dari org tambunan terkumpul di sini.

yang penting siapa org tua itu sila tulis nama dia dan minta dia sahkan dia punya fakta..

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by Tyriss on Tue Sep 01, 2009 11:43 pm

tambh skit kio....

Dari Wikipedia:
Kampung Nuntunan di Apin-apin dikenali sebagai '44' semasa pemerintahan British. Ini kerana jarak 44km daripada Daerah Tenom, pusat pentadbiran British yang lain. Kg. Nuntunan juga dikenali sebagai office, kerana pihak British juga mempunyai office di kampung tersebut. Dimana selepas itu diambil alih oleh pihak Jepun. Pihak British kembali selepas kekalahan Jepun, tentera Jepun mengaku kalah di Kampung Nuntunan.

Penduduk tempatan masih percaya bahawa pihak Jepun atau tentera Jepun telah menanam atau mengubur harta mereka di sekitar kampung tersebut sebelum kekalahan mereka. Walaupun tiada penyelidikan yang sempurna dilakukan namun kampung Nuntunan dipercayai tempat dimana tentera menyorokkan senjata-senjata atau harta-harta berharga mereka.

** Oleh karana itulah, maka kampung kita dinamakan kampung Nuntunan………betul ka tu??....itu pndapat sya ja la…hehe
Very Happy Very Happy

Tyriss
Pengunjung Awal

Posts : 83
Join date : 2009-08-24
Age : 29
Location : Kg.Nuntunan apin-apin keningau

View user profile http://www.facebook.com/tyriss.yeah#!/tyriss.yea

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by Ansis on Tue Sep 01, 2009 11:50 pm

hehe... ini utk nama 44... kalau nama nuntunan, drpd perbincangan kita dlm forum, ada 2 versi cerita bgmana kg kita dpt nama nuntunan... yg penting sekarang adalah pengesahan drpd org2 tua... itu pun, masih juga boleh di'bidas' dgn fakta2 lain yg juga lojik dan sesuai... jd kita teruskan perbincangan & penyiasatan... mungkin di akhirnya, kita boleh ambil sj dua2 version cerita, after all ngam juga...

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by MooK on Sun Sep 27, 2009 9:03 pm

GURU/CIKGU PERTAMA DI KG. NUNTUNAN

Guru/Cikgu pertama di Kg. Nuntunan ialah Cikgu Ana Gantakos mula jadi guru sandaran pada tahun 1985 dan pada tahun 1990 telah dilantik sebagai guru tetap. Bermakna Cikgu Ana Gantakos sudah jadi guru sejak 1985 dan sehingga sekarang Cikgu Ana Gantakos masih lagi mengajar di Sk. Binaong Keningau.

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by edy on Sun Sep 27, 2009 9:34 pm

makin banyak hal yg terjawab di sini... ertinya ada kemajuan la...

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by huukma on Sun Sep 27, 2009 10:04 pm

ada baiknya sebagai org nuntunan kita yg menjadi pakar rujuk kepada asal usul nama kg nuntunan..mungkin tidak jelas tapi kita kena usahakan la..ini lah antara perkara2 yg forum kita boleh buat...kalau ada di antara kita yang sedang belajar dan ada kaitan dgn perkara2 seperti ini..boleh juga di 'tesis' kan.. Very Happy

huukma
Pengunjung Senior

Posts : 489
Join date : 2009-07-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Pameran/Buku/rujukan Sejarah Kg. Nuntunan

Post by Sponsored content Today at 4:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum