KNP Icon

TAGAL KG.NUNTUNAN
dengan kerjasama JABATAN PERIKANAN SABAH


Anda warga Kg.Nuntunan? Perlu login utk melihat semua topik...

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 34 on Mon Jun 07, 2010 1:17 pm
Latest topics
» Yang pertama...
by Prisca Thu Sep 24, 2015 10:40 pm

» FIFA 2014
by edy Thu Jul 24, 2014 2:08 pm

» kaamatan 2013?
by Admin Thu Apr 17, 2014 6:53 pm

» Penduduk kg semakin maju
by Admin Tue Apr 15, 2014 9:34 pm

» KEM KESIHATAN UNTUK WARGA KG.NUNTUNAN
by sabtu Sat Apr 12, 2014 7:10 pm

» Barisan AJK JKKK Kg.Nuntunan 2014
by Admin Sat Apr 12, 2014 6:38 pm

» Senarai Koleksi Lagu (lirik)
by Admin Sun Mar 30, 2014 10:59 pm

» JOY Music Centre -Keningau
by edy Fri Feb 07, 2014 4:09 pm

» Aktiviti "org kita" di luar negeri / luar kg nuntunan
by edy Tue Jan 21, 2014 6:15 pm

» Pelawat '3rd tRAINING PROGRAM' -15okt2013
by Admin Mon Dec 09, 2013 5:28 pm

» Tahniah... ClarineSisca Clare Japrin (25sept2013)
by Admin Mon Dec 02, 2013 11:18 am

» Barking at the moon
by Admin Sat Nov 23, 2013 7:58 pm

» UPSR 5A di kg Nuntunan
by Admin Tue Nov 19, 2013 8:24 pm

» Penternakan ikan TALAPIA .. mari bincang
by edy Fri Aug 23, 2013 1:25 pm

» Jangan tebang/musnahkan pokok ini
by Admin Sat Aug 17, 2013 11:21 pm

» Gambar-gambar Tagal
by Admin Tue Aug 06, 2013 2:08 pm

» Rokok elektronik (e-cigarette)
by Admin Fri Jul 19, 2013 10:41 pm

» Post Mortem Kaamatan 2013 Kg.Nuntunan -13julai2013
by Prisca Fri Jul 19, 2013 8:52 pm

» Gambar2 Kaamatan Kg.Nuntunan -22jun2013
by Admin Mon Jul 15, 2013 2:53 pm

» Sumbangan Pesta Menuai 2013
by Admin Fri Jul 12, 2013 10:52 am

KNP Chatbox


Visitors / Pengunjung / Pelawat

Ruang ICT Kg.Nuntunan

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by Admin on Mon Aug 31, 2009 7:14 pm

Memandangkan ICT sekarang ini begitu berguna sekali dlm kehidupan kita, maka ruangan ICT ini diwujudkan bg perbincangan atau perkongsian ttg apa shj berkaitan ICT. Kebetulan, ramai di kg kita yg 'terlibat' & berpengetahuan dlm ICT, maka ruangan ini difikirkan sedikit sebanyak boleh memanfaatkan kita semua.

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by edy on Mon Aug 31, 2009 8:33 pm

bagus ni tread... harap2 ada tip2 yg boleh kita gunakan bersama utk celik IT

edy
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3660
Join date : 2009-06-15

View user profile http://stedmund-jvsite.forumotion.net/

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by Admin on Mon Aug 31, 2009 9:23 pm

mana tuan mook ni? harap dia boleh cerita apa2...

_________________

Admin
Admin

Posts : 4885
Join date : 2009-06-09

View user profile http://nuntunankeningau.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 2:27 am

saya pun baru 1% tahu pasal ict ni.. tapi kalau ada masalah/soalan pasal komputer ka kita share saja d sini nanti kita cuba bincang...

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by Ansis on Tue Sep 01, 2009 1:40 pm

1% tu pun banyak sdh tu tuan... drpd kami yg bulat2 harap komputer sendiri sj... Very Happy

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by jo on Tue Sep 01, 2009 9:30 pm

I only 1% of your 1% mook.... hi hi hi hi... Laughing

jo
Pengunjung Senior

Posts : 284
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 9:54 pm

sekarang kalau ada masalah apa sahaja semua boleh selesai di hujung jari saja.. tinggal search d google atau yahoo pun dapat sudah jawapan.. he he he

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by Tyriss on Tue Sep 01, 2009 10:14 pm

ya betul tu...kita share ilmu ICT yg ada....sya mau minta ajar si ikun ni buat laman web...mana tau brguna nanti2..keii2...boleh ka tu ikun...hehe.... Very Happy bounce

Tyriss
Pengunjung Awal

Posts : 83
Join date : 2009-08-24
Age : 29
Location : Kg.Nuntunan apin-apin keningau

View user profile http://www.facebook.com/tyriss.yeah#!/tyriss.yea

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Tue Sep 01, 2009 10:23 pm

Tyriss wrote:ya betul tu...kita share ilmu ICT yg ada....sya mau minta ajar si ikun ni buat laman web...mana tau brguna nanti2..keii2...boleh ka tu ikun...hehe.... Very Happy bounce
kalau buat web c tuan jerry sampin tu.. tapi tingu umpan juga.. he he he

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by eJery on Tue Sep 01, 2009 10:47 pm

MooK wrote:
Tyriss wrote:ya betul tu...kita share ilmu ICT yg ada....sya mau minta ajar si ikun ni buat laman web...mana tau brguna nanti2..keii2...boleh ka tu ikun...hehe.... Very Happy bounce
kalau buat web c tuan jerry sampin tu.. tapi tingu umpan juga.. he he he

Cheii... Tembirang saja si Tuan Mook tu. Hahahhaa..

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by Ansis on Wed Sep 02, 2009 12:03 am

hehehe... jgn tdk mau kasi share ilmu bah tuan... Very Happy

_________________
I move where my heart takes me. I'm not bound to anything. I run the field. I cross over the mountain tops. I pass through a lot of great places in this immense earth.

Ansis
Pakar Rujuk KNF

Posts : 3220
Join date : 2009-06-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by eJery on Wed Sep 02, 2009 2:59 am

Tembirang saja tu si Tuan Mook tu Tuan.. Hehehe..

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Wed Sep 02, 2009 11:55 am

itu la sia bilang mau tingu umpan.. hehehehe

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by liau7080 on Thu Sep 03, 2009 2:07 pm

perlukah kalau yang sudah molohing betul minta ajar ICT? contoh: aki kundaya, odu sinayam, bungis dll.Ko sanggup ajar kah Ikun?

liau7080
Moderator
Moderator

Posts : 148
Join date : 2009-06-26
Age : 41
Location : apin2, keningau.

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Thu Sep 03, 2009 3:32 pm

liau7080 wrote:perlukah kalau yang sudah molohing betul minta ajar ICT? contoh: aki kundaya, odu sinayam, bungis dll.Ko sanggup ajar kah Ikun?
sanggup juga.. tapi ajar diorang apa tu monitor apa tu sistem unit sama ajar diorang apa tu mouse, printer saja la.. kalau ajar cara guna sia nda sangup hahahahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by accoe_n2n on Thu Sep 03, 2009 5:05 pm

mcm mna pla klu smndk2 n tnk2 wgu d kg ne mw minta ajar mcm mna mw gna kmptr dgn lbih mndlm???sy rsa dorang smua mmg mau btl2 bljr tp x brksmptn...kn d kmpng kta ne bnyk jgk plajar,,msti lh kita mau dorg suma celik it kn...sy pon bkn pndai btl gna kmptr ne..hrp dady sy pon,,dya lbh hrp ko kn...hehehehe..1 lg,,ko x rncngan ka mw kc bsr tu kadai ko,,sbb yg sy nampak ramai yang tidak dapat gna kmptr abis ndk sukup...hehehe Laughing

accoe_n2n
Pengunjung Tetap

Posts : 614
Join date : 2009-09-01
Age : 24
Location : nuntunan,keningau

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by eJery on Thu Sep 03, 2009 6:18 pm

accoe_n2n wrote:mcm mna pla klu smndk2 n tnk2 wgu d kg ne mw minta ajar mcm mna mw gna kmptr dgn lbih mndlm???sy rsa dorang smua mmg mau btl2 bljr tp x brksmptn...kn d kmpng kta ne bnyk jgk plajar,,msti lh kita mau dorg suma celik it kn...sy pon bkn pndai btl gna kmptr ne..hrp dady sy pon,,dya lbh hrp ko kn...hehehehe..1 lg,,ko x rncngan ka mw kc bsr tu kadai ko,,sbb yg sy nampak ramai yang tidak dapat gna kmptr abis ndk sukup...hehehe Laughing

Yang mendalam macam mana maksudmu? Hehehe. Paling asas, literasi komputer dulu, baru buli pigi dalam2. (Cadangan Saja)

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by accoe_n2n on Thu Sep 03, 2009 8:11 pm

ya lh..klu yg pling asas mgkn bnyk dh yg te tu...x tw lh kalau yg literasi pnya...hehehe...oraitttttttt.....

accoe_n2n
Pengunjung Tetap

Posts : 614
Join date : 2009-09-01
Age : 24
Location : nuntunan,keningau

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Thu Sep 03, 2009 8:25 pm

accoe_n2n wrote:mcm mna pla klu smndk2 n tnk2 wgu d kg ne mw minta ajar mcm mna mw gna kmptr dgn lbih mndlm???sy rsa dorang smua mmg mau btl2 bljr tp x brksmptn...kn d kmpng kta ne bnyk jgk plajar,,msti lh kita mau dorg suma celik it kn...sy pon bkn pndai btl gna kmptr ne..hrp dady sy pon,,dya lbh hrp ko kn...hehehehe..1 lg,,ko x rncngan ka mw kc bsr tu kadai ko,,sbb yg sy nampak ramai yang tidak dapat gna kmptr abis ndk sukup...hehehe Laughing

1. kalau mau belajar komputer mesti mula dari awal. maksud saya mesti tahu input and output komputer.. mau tahu penganalan komputer dan fungsi semua komponen komputer.
2. lepas sia kawin baru sia kasi besar ni cc sia.. hehehe
3. mesti pandai download blue hahahaha nda bah main² saja Razz

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Fri Sep 04, 2009 2:43 am

pelajaran pertama: macam mana mau download lagu free menggunakan google search engine.

ini sebenarnya rasia tapi untuk kita sia kasi pecah rasia la.. hehe

1. sila layari http://www.google.com
2. sila masukkan --->> -inurl:(htm|html|php) intitle:”index of”+”last modified” +”parent directory” +description +size +(wma|mp3) “hey jude
3. perkataan hey jude itu sila tukar dengan nama lagu yang kita mau download..
4. click mana² web yang dipaparkan
5. apa lagi.. download la kita punya lagu tu...
6. kalau sudah download jangan lupa kiss pp sia.. hahaha

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by accoe_n2n on Fri Sep 04, 2009 8:48 am

hahaha..ko ne kn...tq for the information...tu yang lama dh sy maw belajar..tw lh kami ne yg sumandak2 asal ja ada lagu baru mesti mw cari..hehehehe

accoe_n2n
Pengunjung Tetap

Posts : 614
Join date : 2009-09-01
Age : 24
Location : nuntunan,keningau

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by MooK on Fri Sep 04, 2009 10:58 pm

pelajaran kedua: macam mana mau download video dari youtube.

mungkin ada sudah yang tahu dan ada juga yang belum tahu macam mana mau download video dari youtube.. jadi, yang belum tahu mungkin cara ini boleh membantu anda..

1. sila layari http://www.youtube.com
2. sila taip tajuk video yang kita mau cari


3. lihat pada url di atas..


4. http://www.youtube.com/watch?v=TJzDKkQ34K0
5. perkataan youtube kita gantikkan dengan perkataan voobys
6. maka jadi la ia seperti ini -->> http://www.voobys.com/watch?v=TJzDKkQ34K0 <<--- lepas tu tekan enter..
7. langkah terakhir tinggal click download...


8. selamat mencuba..

_________________

MooK
Moderator
Moderator

Posts : 1655
Join date : 2009-06-19
Age : 33
Location : pin up pin

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by eJery on Sat Sep 05, 2009 3:01 am

Sblm download, pastikan Antivirus anda telah dikemaskini. Hehehe. Kdg2 file yang kna download ni ada parasit. Cool

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by accoe_n2n on Sat Sep 05, 2009 9:42 am

oraittttt..tq guys..

accoe_n2n
Pengunjung Tetap

Posts : 614
Join date : 2009-09-01
Age : 24
Location : nuntunan,keningau

View user profile

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by eJery on Sat Sep 05, 2009 10:04 am

Oraitttt... Ka d amabraittt..

eJery
Pengunjung Tetap

Posts : 674
Join date : 2009-06-25
Age : 33
Location : Id guwas do gata.

View user profile http://www.facebook.com/ejery

Back to top Go down

Re: Ruang ICT Kg.Nuntunan

Post by Sponsored content Today at 1:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum